Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kolme asukasta muutti kylmyyden vuoksi pois" – Kauniaisissa sijaitsevassa talossa hytisty jopa 14 asteen lämpötilassa, kotona perusvarustuksena toppatakki ja hanskat

Asuminen: Pipu Tiikanen kertoo palelleensa kotonaan syksystä saakka.

Toppatakki, käsineet ja irtopatteri. Siinä Pipu Tiikasen varusteet, joiden avulla hän on sinnitellyt asunnossaan jo useamman kuukauden.

Vuokratalossa Kauniaisissa asuva Tiikanen kertoo, että hänen asuntonsa sisälämpötila on vaihdellut 14 ja 17 asteen välillä syyskuusta saakka.

– Silloin Merimieseläkekassan omistamat kaksi kiinteistöä myytiin Kiinteistö Oy Torino Assetille, jota edustaa kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö Premico Management Oy. Siitä saakka asunnoissa on kärsitty kylmyydestä, Tiikanen sanoo.

Hän on ollut useaan otteeseen yhteydessä huoltoyhtiöön. Viime viikolla huoltomiehet kävivät asunnossa avaamassa patterien termostaattien lukitukset.

– Sen jälkeen on ollut lämpimämpää, minulla 19 astetta, mutta kaikki asunnot eivät ole vieläkään lämmenneet.

Myös isännöitsijä kävi muun muassa Tiikasen asunnossa kuluvan viikon maanantaina.

– En kokenut, että niissä asunnoissa, joissa maanantaina kävin, olisi ollut kylmä, isännöitsijä ja kiinteistöpäällikkö Kari Niemi Premico Kodeista kertoo.

Hän uskoo, että ongelmia lämmityksessä on syksyn ja talven aikana ollut, koska useampi asukas on niistä ilmoittanut. Lämmityksen säätöjä on yhteydenottojen jälkeen muutettu ja korjauksia tehty.

– Kiinteistön omistaja vaihtui syyskuussa. Meillä ei ollut tietoa kaikista säädöistä eikä niihin päässyt käsiksi kuin automaatioasentaja. Myös lämpöpumppu jouduttiin uusimaan ja paine-eroja säätämään, Niemi selvittää.

Hän muistuttaa, että kyseessä on vanha talo, jossa on vanhat ikkunat ja vanhat järjestelmät.

– Myös asuntojen patteriventtiilejä on tarkastettu. Voi olla, että joku yksitäinen patteriventtiili on tukossa, jolloin se pitää vaihtaa. Näissä mennään sitä mukaa, kun asukkaat ilmoittavat asiasta.

Niemen mukaan nyt seurataan, kuinka tehdyt toimenpiteet vaikuttavat.

Tiikasen lisäksi myös muut asukkaat kertovat kärsineensä kylmyydestä ja olleensa useaan otteeseen yhteydessä huoltoyhtiöön asian tiimoilta. Anneli Jousmaa sanoo lämpötilan asunnossaan vaihdelleen 14 ja 19 asteen välillä.

– Pakkasaikana asunnon lämpötila on ollut 16–18 astetta, kertoo puolestaan Tapio Wirta.

Hän jatkaa, että viime viikon perjantain jälkeen tilanne on vähän parantunut.

– Myös ulkolämpötila on noussut sen jälkeen, Wirta huomauttaa.

Asukkaat valittavat, että huoltotoimet ovat olleet hyvin hajanaisia ja yksittäisiä.

Tiikanen sanoo tietävänsä kolme asukasta, jotka ovat muuttaneet pois kylmyyden vuoksi.

– Siihenhän se menee, että on lähdettävä pois, jos ei asia korjaannu. En haluaisi muuttaa, kun tämä on niin kauniilla paikalla, mutta ei näin kylmässä voi elää. Se ei tee hyvää terveydellekään, Tiikanen murehtii.

Asuntojen sisäilman lämpötilalle on määritelty toimenpiderajat sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa. Sen mukaan huoneilman lämpötilan tulisi lämmityskaudella olla 18–26 astetta.

Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita neuvoo asunnon kylmyydestä kärsiviä ottamaan yhteyttä huoltoyhtiöön.

– Sieltä pitäisi jonkun tulla seinämittarin kanssa tekemään tutkimusta. Jos huoltomiehellä on käytössä laserlämpöpistooli, se antaa hyvin tarkat tiedot. Huoltomies tarkastaa samalla, että patterit toimivat oletetusti eivätkä ole jääneet kesän jäljiltä kiinni, Viita toteaa.

Hän muistuttaa, että mittaus tehdään metrin päästä lattiasta ja metrin päästä ulkoseinästä.

Jos lämpötila pysyy edelleen alle 18 asteessa, on vuokralaisella Viidan mukaan peruste vaatia vuokranalennusta.

– Sitä varten täytyy tehdä kirjallinen vaade vuokranantajalle. Korvausta voi vaatia siitä päivästä lähtien, jolloin on ilmoittanut asiasta vuokranantajalle.

Viita kertoo, että heille tulevat yhteydenotot asuntojen lämpötilaan liittyen ovat hieman vähentyneet.

– Tekniikka on tullut tässä avuksi. Monessa vuokratalossa vuokranantaja on asentanut antureita, joilla pystyy seuraamaan sisälämpötilaa. Näin lämmön vaihteluun voidaan reagoida aiempaa nopeammin.

– Ongelma ei ole poistunut, mutta suunta on hyvä. Jokainen kylmä asunto on tietenkin liikaa, Viita summaa.