Lukupiirit pohtivat ilmastonmuutosta

Helsingissä ja muissa Helmet-kirjastoissa käynnistetään helmikuussa ilmastolukupiirejä, joiden tarkoituksena on haastaa suomalaiset lukemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan ilmasto- ja luontokriisin.

Kevään kuluessa nidotaan yhteen kiehtovimmat kirjat ja antoisimmat keskustelut – livenä ja verkossa.

Lukupiirihanke on kirjastojen, Greenpeacen, Suomen kirjastoseuran, Lukukeskuksen, Marttojen ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin yhteinen haaste.

Mukana olevat kirjastot tarjoavat lukupiireille tarvittaessa tilat sekä auttavat sopivien kirjojen valinnassa kirjalistojen avulla.

Helsingissä ilmastolukupiirit toimivat ainakin Etelä-Haagan, Kallion, Oulunkylän, Herttoniemen, Itäkeskuksen, Vuosaaren kirjastoissa sekä keskustakirjasto Oodissa ja Helsingin koillisessa kolmoiskirjastossa.

Haasteeseen voi osallistua useammalla eri tavalla.

Yksi tavoista on ilmoittautua lukupiirin vetäjäksi; kaikki vetäjät koulutetaan ja heitä myös autetaan löytämään kirjaklubiin osallistujia.

Lukupiiriin osallistujia opastetaan löytämään sopiva lukuryhmä. Myös itsenäisen ilmastolukupiirin kokoaminen on mahdollista.

Hankkeen vetäjät suosittelevat, että kukin lukupiiri valitsee luettavakseen noin viisi kirjaa, jolloin kokoontumisia tulisi saman verran.

Lukupiireissä voi olla mukana, vaikka ei ehtisi kirjaa kokonaan lukeakaan – tai vaikka haluaisi olla mukana vain yhden tai kahden kirjan verran.

Helmet-kirjastojen työntekijät ovat laatineet lukupiirien hyödynnettäväksi kirjalistan, jolta löytyy suosituksia yhdessä luettaviksi kirjoiksi sekä niiden esittelyjä.

Mukana on paitsi tietokirjoja myös romaaneja sekä nuorten- ja lastenkirjoja.

Lukupiireissä noudatetaan kulloinkin voimassa olevia koronaohjeistuksia, ja tapaamiset järjestetään tarvittaessa verkon välityksellä.

Lisätietoa löytyy ilmastolukupiiri.fi-sivustolta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut