Verkon tiedonhaun ykkösväline täytti 20 vuotta – yksi suomalainen on muokannut 70 000 artikkelia: "Paljon on vielä tehtävää"

Wikipedia on tuttu tietolähde Myllypuron yläasteella opiskelevalle Nikita Yakkoselle, joskaan hän ei sitä koulutyössä juuri käytä. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Tasan 20 vuotta sitten syntyneestä Wikipediasta on vuosien varrella jalostunut tiedonhaun ykkösväline.

Se on ketteryydessään saanut aikaan esimerkiksi sen, että paperille painetut tietosanakirjat ovat päätyneet lähes kokonaan divarien hyllyille.

Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtaja Jaakko Pirinen ei ole muutoksesta pahoillaan.

– Wikipedian parhaita puolia on se, että kirjoittajat itse arvioivat artikkeleiden tasoa ja todenperäisyyttä kaiken aikaa. Se työ opettaa lähdekriittisyyteen, Pirinen korostaa.

– Pitää muistaa, että Wikipedia on aina keskeneräinen tuote, mutta se täydentyy kaiken aikaa. Myös artikkeleiden vandalisointi on nyt jo aika vähäistä.

Pirinen itse on keskittynyt korjaamaan ja parantamaan artikkeleiden tasoa. Hän laskee muokanneensa vuosien varrella noin 70 000 Wikipedia-artikkelia.

– Paljon on vielä tehtävää. Kannattaa esimerkiksi huomata se, että Wikipediassa kaikista henkilöartikkeleista vain viidesosa käsittelee naisia. Se luku voisi olla paljon suurempikin, Pirinen pohtii.

Vaikka suomenkielinen Wikipedia on kooltaan vain vajaa kymmenesosa englanninkieliseen versioon verrattuna, ei se kaikilta osin jää alakynteen.

Esimerkiksi Kiinan keisaridynastioita käsitteleviä suomenkielisiä artikkeleita on pidetty maailman monipuolisimpina.

Vuodentaitteessa suomenkielisen Wikipedian artikkeleiden määrä ylitti jo puoli miljoonaa.

Vaikka luku on merkittävä, siitä on vielä matkaa esimerkiksi englanninkielisen version yli 6,2 miljoonaan artikkeliin.

– Ero johtuu siitä, että englantia äidinkielenään puhuvia muokkaajia on valtavasti enemmän kuin suomea puhuvia.

– Silloin esimerkiksi Australiassa sijaitsevasta kyläpahasesta luodaan artikkeli paljon todennäköisemmin englanniksi kuin suomeksi.

Helsingin kaupunginkirjastosta pari vuotta sitten eläkkeelle siirtynyt suunnittelija Erkki Lounasvuori innostui jo toistakymmentä vuotta sitten luomaan artikkeleita Wikipediaan.

– Silloin minulla ja muutamalla muulla kirjastokollegalla oli ajatus, että yleisten kirjastojen työntekijät toisivat asiantuntevan lisän Wikipedian tietosisältöihin.

Vielä silloin kirjastossa monet näkivät kuitenkin Wikipedian uhkana perinteiselle tietopalvelulle, eikä Lounasvuoren hanke lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin.

– Kyllä se oli minulle tavallaan pettymys. Mutta hanke oli aikaansa edellä. Nyt se varmasti onnistuisi, Lounasvuori pohtii.

Tietolähde

Wikipediassa jo 500 000 artikkelia

Wikipedia on internetissä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja.

Wikipediaa kirjoitetaan 291 kielellä.

Englanninkielinen Wikipedia syntyi tammikuussa 2001, suomenkielinen helmikuussa 2002.

Helsinkiä käsittelevä artikkeli luotiin toukokuussa 2003.

Yhteensä 56 miljoonaa artikkelia. Suomenkielisiä artikkeleita 500 000.

Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut