Vuonna 1964 perustettu 2-paikkainen miniravintola sai uudet omistajat Helsingissä – "Rakkausteko ainutlaatuiselle kulinarismille"

Ravintola: Uusi yrittäjä ei aio muuttaa Tanskalaisen Voileivän tyyliä.

Magnus Öster (vas) osti Tanskalaisen Voileivän Marja Lindgreniltä. Jesse Elo on uusi keittiömestari. Ravintolassa on vain kaksi asiakaspaikkaa. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Smörreistä eli smørrebrodeista tunnettu Tanskalainen Voileipä -ravintola on saanut uudet omistajat Cygnauksenkadulla. Magnus Öster yhtiökumppaneineen on vuonna 1964 perustetun ravintolan historian neljäs omistaja. Marja ja Aimo Lindgren ennättivät toimia yrittäjinä kuusi vuotta.

– Olen ollut puoli vuotta eläkkeellä. Jätän yrityksen tyytyväisenä ja luottavaisena, mutta tietysti myös haikeana, Marja Lindgren kertoo.

Magnus Österillä ei ole yrittäjä- eikä ravintola-alan taustaa. Vanhana asiakkaana hän osti yrityksen klassikon perinteitä vaaliakseen.

– Tämä on rakkausteko ainutlaatuiselle kulinarismille, joka on jatkunut Helsingissä jo 57 vuotta.

Ruokaisia voileipiä tarjoilevan ravintolan ravintoloitsijana on aloittanut Jesse Elo. Hän on toiminut kymmenen vuotta ravintola-alalla, muun muassa hovimestarina.

Marja Lindgren kertoo, että hän työskentelee Jesse Elon apuna ravintolassa vielä noin kuukauden ajan. Hän opettaa eteenpäin ravintolan vuosikymmeniä salaisina pysyneet reseptit.

– Olen opettanut muun muassa maksapasteijan ja remouladen reseptit. Meillä on ollut yhdessä hauskaa!

Elo lupaa ravintolan listalle maltillisesti myös uudistuksia. Niitä ilmestyy jatkossa listalle aina sesonkien mukaan.

– Kuukauden tuote liittyy aina satokauden raaka-aineisiin. Keväällä on parsakausi, ja olen ymmärtänyt että Tanskassa smörrejen kanssa käytetään paljon perunaa, Elo sanoo.

– Viime aikoina saatavilla on ollut riistaa, kuten peuraa. Syksyllä sieniä, Öster kertoo.

Maksapasteija ja paahtopaisti ovat smörreklassikoita. Aapo Siippainen

Öster sanoo, että ruokalistaa ei ole syytä muuttaa liikaa, koska hänen mukaansa Helsingissä ei ole toista paikkaa, joka tarjoaisi vastaavaa ruokaa. Öster söi smörrejä ensimmäisen kerran noin 20 vuotta sitten. Hän sanoo, että tanskalainen voileipäkulttuuri tarjoaa paljon yllättäviä makuyhdistelmiä.

– Anjovista ja vasikanpaistia ei tulisi ehkä muuten maistettua yhdessä. Smörressä se toimii erinomaisesti.

Kotiinkuljetusta Öster aikoo kehittää, jotta sana smörreistä leviäisi laajemmalle. Hän kertoo, että edelliset yrittäjät saivat konseptin jo menestyksekkäästi käyntiin.

Perinteisen ruokalähettifirmojen kuljetettavaksi smörret eivät hänen mukaansa aina välttämättä sovi. – Smörre on yhtä aikaa yksinkertainen ja elegantti. Visuaalisuus säilyy, kun ne kuljetetaan hellävaroen. Asiakkaat ovat kiittäneet, että ravintolan oma porukka tuo smörret kotiovelle. Lisäksi käytämme valtuutettuja hyviä tyyppejä.

Jesse Elo on Tanskalaisen Voileivän uusi keittiömestari. Aapo Siippainen

Näyttävyys syntyy myös käsityön määrästä.

– Maksapasteija tehdään itse ja lohi graavataan. Näin laatu pysyy korkeana ja tasalaatuisena.

Tanskalainen Voileipä on todellinen miniravintola. Cygnaeuksenkadulla on kaksi asiakaspaikkaa. Lämpimän vuodenaikana kapasiteetti tuplantuu kahdella terassipaikalla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut