Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin pilvenpiirtäjästä voi tulla yli 200 metrinen – arkkitehti Rainer Mahlamäki paljastaa, miksi tornien erikoinen ulkonäkö poikkeaa täydellisesti suurkaupungeista

Trigoni: Pilvenpiirtäjiä on tulossa viiden sijasta neljä. Vastaavat ovat maailmalla harvinaisia.

Pasilaan suunnitellut pilvenpiirtäjät tulevat olemaan poikkeuksellisia koko maailman mittakaavassa. Noin 200 metrin korkeus on toki kaukana Euroopankin ennätysluvuista, mutta kolmion muotoisia torneja ja niiden julkisivun yksityiskohtia näkee harvemmin.

– Kun katsoo maailmalla suurkaupunkien pilvenpiirtäjiä, ne ovat lasitorneja. Trigonin tornit eivät tule olemaan lasisia, sanoo Trigonia suunnitteleva arkkitehti Rainer Mahlamäki.

Mahlamäen mukaan lasinen vaihtoehto putosi suunnittelupöydältä pois jo alkumetreillä.

– Lasitornien imago ja arkkitehtooninen ulkoasu sekä niiden välittämät arvot ovat meille vieraita. Helsingin rakentamisen perinne on perustunut ajatukseen, että rakennuksessa on seinä, johon tehdään ikkunoita. Sama ajattelu toteutuu myös Trigonissa. Rakennuksen ilme muodostuu siitä, mitä ikkunoiden välissä on, Mahlamäki kertoo.

Mahlamäki arvelee, että maailmalla on kolmion muotoisia pilvenpiirtäjiä, joskaan hän ei ole sellaista koskaan nähnyt.

– Muodoltaan siro kolmio sopii Keski-Pasilaan, johon rakennetaan tiiviisti.

Muodoltaan siro kolmio sopii Keski-Pasilaan.

Kolmio varmistaa myös paremmat näköalat talon käyttäjille ja asukkaille.

– Kolmion muodolla edessä oleva torni pystytään ohittamaan. Katseelle jää enemmän tilaa. Kolmiolla saavutetaan myös enemmän valaistusta. Auringon kiertosuuntaa pystytään hyödyntämään paremmin kuin neliössä.

Helsingin korkein asuinrakennus voi nousta Pasilankadun ja Pasilansillan kulmaan aikaisintaan vuoden 2027 tienoilla. Kyseessä on Pasilan Trigonin 140-metriseksi suunniteltu ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Tämän jälkeen rakennettaisiin Trigonin korkein, jopa yli 200 metrinen kakkostorni.

– Tavoitteena on, että kaksi ensimmäistä tornia valmistuvat vielä tämän vuosikymmenen aikana. Tämän jälkeen Länsialueelle rakennetaan kaksi tornia lisää, sanoo konseptipäällikkö Iina Vapaavuori YIT:ltä.

Aiemmin Trigonin piti muodostua viidestä tornitalosta, joista korkein olisi noin 180 metriä. Viiden pilvenpiirtäjän ryhmä oli Helsingin kaupungille kuitenkin liikaa, koska tiiviisti rakennettujen tornien väliin jäisi liian vähän tilaa ja alueen viihtyisyys kärsisi. Tämän vuoksi YIT siirtyi väljempiin suunnitelmiin.

YIT:n tavoitteena on saada asemakaava kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn ennen kesää. Kaava voisi olla valmis keväällä 2022, ja rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä 2022. Yhden tornin ja sen jalustan rakentamiseen menee Vapaavuoren mukaan noin neljä vuotta.

Trigonin kahteen ensimmäiseen torniin tulee noin 600 asuntoa sekä toimistoja ja liiketiloja.

Helsingin Sanomien mukaan Trigonin suunnitelmissa oltaisiin luovuttu korkeimpaan torniin rakennettaavasta hotellista. Vapaavuoren mukaan hotelli kuuluu yhä suunnitelmiin ja neuvotteluja hotellioperaattorien kanssa käydään aktiivisesti.