Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokralaiset ry: "Pienillä asunnoilla ei ole oikeasti suurta kysyntää, vaan niitä kysytään siksi, että muuhun ei ole varaa" – kalliit vuokra-asunnot eivät ratkaise ongelmia

Vaikka vuokrattujen asuntojen määrä on kasvanut, kohtuuhintaisten Ara-asuntojen määrä on vähentynyt rajusti 20 vuodessa, sanotaan Vuokralaiset ry:n tiedotteessa. Tuoreista Tilastokeskuksen vuokratilastosta on tehty johtopäätöksiä, että pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella vuokra-asuntopula olisi helpottunut.

– Tosiasiassa näin ei ole käynyt pieni- ja keskituloisten osalta. Vapaarahoitteisten asuntojen hinnat ovat niin korkeat, että käytännössä valinnan varaa on hyvin vähän. Ihmiset joutuvat vuokraamaan kotitalouden todellista tarvetta pienemmän asunnon ja hakemaan siihenkin asumistukea. Pienillä asunnoilla ei siis ole oikeasti suurta kysyntää, vaan niitä kysytään siksi, että muuhun ei ole varaa, sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan vuokrattujen asuntojen kerrotaan lisääntyneen 20 vuodessa 182 000:lla, mutta kyse on vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrän voimakkaasta kasvusta. Samassa ajassa kohtuuhintaisten Ara-asuntojen määrä on vähentynyt Suomessa siten, että vuonna 2000 niitä oli 328 000 ja vuonna 2017 enää 268 000.

– Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskihinta Helsingissä on 21,5 euroa neliöltä, kun Ara-asunnoissa keskivuokra on 13 euroa eli ero on noin 62,5 prosenttia. On selvä asia, että yhteiskunnallekin tulee kalliimmaksi kattaa tuo ero asumistuen kautta, korostaa Viita.

– Ara-asunnot vaikuttavat omakustannusperiaatteella määriteltyjen, kohtuullisten vuokrien johdosta myös asumisen yleiseen hintakehitykseen markkinoilla. Siksi on tärkeää, että niitä tuotettaisiin nykyistä huomattavasti enemmän.

Kaupungin asuntojen haku uudistui

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran asuntomarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun vuokra-asuntomarkkinoilla vallitsee yhä kireät markkinat eli Ara-asuntojen saatavuus on vaikeaa ja markkinavuokrat kalliit. Noilla alueilla asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa suomalaista, sanotaan tiedotteessa.

- Kohtuuhintaisten asuntojen puute vaikuttaa monella tavalla ihmisten hyvinvointiin. Samalla sillä on keskeinen vaikutus myös elinkeinoelämän kehittymiseen, kun työntekijöillä ei ole varaa asua lähellä työpaikkoja. Tarvitaan ehdottomasti lisää Ara-asuntoja, sillä vapaarahoitteinen tuotanto ei vastaa siihen kysyntään, joka tällä hetkellä markkinoilla vallitsee, toteaa Viita.

Aran tilastojen mukaan Ara-asuntojen jonoissa on tällä hetkellä 120 000 suomalaista ja erittäin kiireellisten hakijoiden osuus on kasvanut viidettä vuotta peräkkäin, sanotaan Vuokralaiset ry:n tiedotteessa. Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella Ara-asuntoa on myös vaikea saada, jollei hakijaa ole luokiteltu erittäin kiireelliseksi.

Jätkäsaaressa käynnistyy A-Kruunun vuokratalohanke – kohde valmistuu vuoden 2022 lopulla

Suuret rakennusprojektit valmistuvat vuonna 2021 Jätkäsaaressa – tulevia investointeja 200 miljoonan euron edestä

Helsingin uuteen jättikortteliin rakennetaan 435 asuntoa – Jopa 15-kerroksisissa tornessa 265 kaupungin vuokra-asuntoa

Erityisasumiseen suunnattuja vuokra-asuntoja Siltamäkeen – rauhallinen sijainti sopii tarkoitukseen

Asumisen kallistuminen huolettaa vuokralaisten edunvalvojaa – "Sijoittajien näkökulma vaikuttaa liikaa"