Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttomia kuukautissuojia alle 25-vuotiaille vähävaraisille Helsinkiin? – Valtuutettu: "Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan"

Vihreiden valtuutettu Amanda Pasanen ehdottaa valtuustoaloitteella maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamista vähävaraiskiksi itsensä kokeville alle 25-vuotiaille. Pasanen puhuu kuukautisköyhyydestä, joka on edelleen tabu.

– Kuukautisköyhyys koskee monia menstruoivia ihmisiä Suomessa. Vähävaraiselle ihmiselle kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan kuukauden tai viikon budjetista. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon. Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin, aloitteessa todetaan.

Ilmaisia kuukautisvälineitä, kuten kuukuppia, tamponeita ja terveyssiteitä, tulisi aloitteen mukaan olla tarjolla kouluissa ja terveyskeskuksissa.

– Esimerkiksi Skotlanti on päättänyt tarjota ilmaisia terveyssiteitä ja tamponeja niitä tarvitseville, Pasanen toteaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli aloitetta kokouksessaan tällä viikolla.

Lautakunta toteaa kaupunginhallitukselle antamassaan lausunnossa, että eduskunnassa tehtiin vuonna 2017 lakialoite kuukautisvälineiden arvonlisäveron alentamisesta, mutta lakialoite ei edennyt.

Välineiden jakaminen terveysasemilla ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ei lautakunnan mukaan kuulu niiden perustehtäviin. Lisäksi se toteaa, että kansallinen päätös kuukautisvälineiden arvolisäveron alentamisesta parantaisi sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Suomessa kuukautisvälineet kuuluvat 24 prosentin arvonlisäverokantaan. Muualla maailmassa alennettuun arvonlisäverokantaan nämä välineet kuuluvat ainakin Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

– Karkeana arviona voidaan käyttää viiden euron kustannuksia kuukausittain per henkilö. Mikäli kaikille helsinkiläisille 12−25-vuotiaille naisille jaettaisiin maksuttomia kuukautissiteitä ja tamponeja, kustannukset olisivat vuodessa noin kolme miljoonaa euroa, lautakunta toteaa.

Kustannusarvio ei sisällä kuukupin kustannuksia eikä yli 25-vuotiaiden vähävaraisten kuukautissuojakustannuksia.

HUS Logistiikan kautta tilattuna vastaavat kustannukset olisivat halvemmat, reilut kaksi euroa, jolloin kustannukset olisivat yhteensä 690 000 euroa vuodessa.

– Vuoden 2021 talousarviossa ei ole varattu rahaa ilmaisten kuukautisvälineiden jakamiselle, lautakunta jatkaa.