Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Massiivinen ja tunnettu funkkisrakennus Helsingissä saa energiaremontin – anturit kertovat, onko sali tyhjä, täysi vai puolillaan

Helsingin oikeustaloon tehdään remontti, joka parantaa sisätilojen ilmanlaatua ja rakennuksen energiatehokkuutta. Tunnetun funkkisrakennuksen ilmastopäästöjä leikataan 19 prosenttia.

Jatkossa hiilidioksidianturit ilmoittavat ilmanvaihtojärjestelmälle, onko sali tyhjä vai täysi vai kenties puolillaan. Ilmanvaihdon teho mukautuu automaattisesti tilanteeseen.

Helsingin oikeustalo myydään ruotsalaiselle kiinteistösijoittajalle – kaupan arvo 200 miljoonaa euroa

– Esimerkiksi hovioikeuden saleissa ilmanvaihto on ollut koko ajan samalla teholla, tilan käytöstä riippumatta. Nyt voimme parantaa sekä talossa työskentelevien oloja että samalla leikata ilmastopäästöjä melkein viidenneksellä, Suomen Hemsön Head of Techical Management Mika Kvist kertoo tiedotteessa.

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö osti Salmisaaren rannassa sijaitsevan oikeustalon vuonna 2019.

Suurten kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistunut LeaseGreen toteuttaa remontin. Projektiin kuuluu suunnittelu, 60 tuloilmapuhaltimen asennus, hiilidioksidi- ja lämpötila-anturien kytkentä sekä rakennusautomaation optimointi.

– Kun kiinteistö on näin valtavan kokoinen, pienetkin parannukset tuottavat suuria säästöjä. Meidän laskelmien mukaan älykäs ilmanvaihto leikkaa oikeustalon kaukolämmön kulutusta 15 prosenttia ja sähkönkulutusta 25 prosenttia. Ilmastopäästöt vähenevät 19 prosenttia eli 379 tonnia vuodessa, LeaseGreenin teknisistä ratkaisuista vastaava johtaja Essi Boije af Gennäs sanoo tiedotteessa.

Helsingin oikeustalo on tunnettu maamerkki ja massiivinen kiinteistö: kerrosalaa on yhteensä 78 000 neliömetriä ja tilavuutta 175 000 kuutiometriä. Osa istuntosaleista on jopa seitsemän metriä korkeita.

Arvorakennuksen suurin vuokralainen on Suomen valtio. Rakennuksessa toimivat muun muassa Helsingin käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus, Helsingin oikeusaputoimisto sekä syyttäjälaitoksen Etelä-Suomen syyttäjäalue. Lisäksi oikeustalossa on ravintola, liiketiloja ja asianajotoimistoja.

Helsingin oikeustalo on suojeltu asemakaavalla. Myös Salmisaarentalona tunnettu funkkisrakennus valmistui vuonna 1940 arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnitelmien mukaan Oy Alkoholi Ab:n tehtaaksi, pääkonttoriksi ja keskusvarastoksi.