Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki mukaan valtakunnalliseen kokeiluun – osassa päiväkoteja esikoulu alkaa jo 5-vuotiaana

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut Helsingin kaupungin mukaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa mukana olevat päiväkodit valitaan kevään 2021 aikana. Valinta tehdään esiopetusta järjestävistä toimipisteistä ja se ei tule koskemaan kaikkia päiväkoteja. Kokeiluun osallistuvien päiväkotien huoltajille kerrotaan asiasta tarkemmin valinnan jälkeen.

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkaa kokeilussa mukana olevissa päiväkodeissa elokuussa 2021 ja jatkuu vuoteen 2024.

Kokeilu koskee osaa helsinkiläisistä vuonna 2016 ja vuonna 2017 syntyneistä lapsista siten, että ensi elokuussa kokeilussa aloittavat vuonna 2016 syntyneet lapset.

Kokeilun aikana kehitetään esiopetuksen laatua ja vahvistetaan koulutuksellista tasa-arvoa. Kaksivuotisen esiopetuksen tavoitteena on vahvistaa lapsen positiivista käsitystä itsestään oppijana, ja hän saa tarvitsemaansa tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kaksivuotisessa esiopetuksessa opitaan toiminnallisesti leikkien ja tutkien.

Helsingissä laaditaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua varten oma opetussuunnitelma, jossa huomioidaan eri-ikäisten esiopetukseen osallistuvien lasten tarpeet.

Helsingissä 5-vuotiaat ovat jo vuodesta 2018 voineet osallistua maksuttomaan varhaiskasvatukseen 4 tuntia päivässä. 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus jatkuu ja koskee jokaista viisivuotiasta lasta. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu toteutetaan tästä erillään ja se ei tule koskemaan kaikkia viisivuotiaita.