Helsingissä tutkittiin vegaanilasten ja sekaruokaa syövien lasten ravinnonsaantia – yllättäviä eroja löytyi

Vegaaniruokavaliota noudattavilla lapsilla havaittiin tutkimuksessa muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot verrattuna sekaruokaa syöviin, ja myös vegaanilasten A-vitamiinitasoa kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä selvitti 40 terveen helsinkiläislapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa. Lapset seurasivat päiväkodeissa ja kotona joko vegaani-, kala/kasvis-, tai sekaruokavaliota perheen valinnan mukaan.

Entistä useamman kasvissyöjän lautasella on nyt lihaa, mutta mikä tahansa ei kelpaa – "On mahdollista olla eläinten puolestapuhuja ja ystävä, vaikka syökin lihaa"

Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää, ja näytteet otettiin kesän lopulla. Yllättäen myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet.

Kolesterolimuodot, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset. Folaattitasot vegaanilapsilla olivat huomattavan korkeat.

Lapsi kasvaa vegaaniruoallakin – "Ainoa, mitä koulu ei tarjoa, on ravintolisät, jotka on aina kodin hoidettava"

Vegaaniruokavalion vaikutuksista pikkulapsiin tarvitaan vielä jatkotutkimuksia. Nykyiset lasten vegaaniruokavaliota koskevat ravitsemussuositukset perustuvat aikuistutkimuksiin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota, kertoo yliopiston tiedotteessa lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen.

Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Helsingin koululaisille haluttaisiin kasvijuoma maidon vaihtoehdoksi – hinta korkeimmillaan kolminkertainen

Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa

Puistojen kesäruokailuun aiotaan lisätä vegaanisten ruokien osuutta – "Puistossa tarjotaan yksi ruoka kaikille"

Etusivulla nyt

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut