Vegaaniruokavaliota noudattavilla lapsilla havaittiin tutkimuksessa muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot verrattuna sekaruokaa syöviin, ja myös vegaanilasten A-vitamiinitasoa kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet.
Helsingin yliopiston tutkijaryhmä selvitti 40 terveen helsinkiläislapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa. Lapset seurasivat päiväkodeissa ja kotona joko vegaani-, kala/kasvis-, tai sekaruokavaliota perheen valinnan mukaan.
Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää, ja näytteet otettiin kesän lopulla. Yllättäen myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet.
Kolesterolimuodot, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset. Folaattitasot vegaanilapsilla olivat huomattavan korkeat.
Vegaaniruokavalion vaikutuksista pikkulapsiin tarvitaan vielä jatkotutkimuksia. Nykyiset lasten vegaaniruokavaliota koskevat ravitsemussuositukset perustuvat aikuistutkimuksiin.
– Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota, kertoo yliopiston tiedotteessa lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen.
Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.
Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa