Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingissä tutkittiin vegaanilasten ja sekaruokaa syövien lasten ravinnonsaantia – yllättäviä eroja löytyi

Vegaaniruokavaliota noudattavilla lapsilla havaittiin tutkimuksessa muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot verrattuna sekaruokaa syöviin, ja myös vegaanilasten A-vitamiinitasoa kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä selvitti 40 terveen helsinkiläislapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa. Lapset seurasivat päiväkodeissa ja kotona joko vegaani-, kala/kasvis-, tai sekaruokavaliota perheen valinnan mukaan.

Entistä useamman kasvissyöjän lautasella on nyt lihaa, mutta mikä tahansa ei kelpaa – "On mahdollista olla eläinten puolestapuhuja ja ystävä, vaikka syökin lihaa"

Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää, ja näytteet otettiin kesän lopulla. Yllättäen myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet.

Kolesterolimuodot, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset. Folaattitasot vegaanilapsilla olivat huomattavan korkeat.

Lapsi kasvaa vegaaniruoallakin – "Ainoa, mitä koulu ei tarjoa, on ravintolisät, jotka on aina kodin hoidettava"

Vegaaniruokavalion vaikutuksista pikkulapsiin tarvitaan vielä jatkotutkimuksia. Nykyiset lasten vegaaniruokavaliota koskevat ravitsemussuositukset perustuvat aikuistutkimuksiin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota, kertoo yliopiston tiedotteessa lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen.

Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Helsingin koululaisille haluttaisiin kasvijuoma maidon vaihtoehdoksi – hinta korkeimmillaan kolminkertainen

Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa

Puistojen kesäruokailuun aiotaan lisätä vegaanisten ruokien osuutta – "Puistossa tarjotaan yksi ruoka kaikille"