Hus pitää Ylen MOT-ohjelman väitteitä laittomista hankinnoista virheellisinä ja kohtuuttomina – "Kiireellisillä toimenpiteillä on torjuttu yleisvaarallista tartuntatautia"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) katsoo, että suorahankinnat ovat hankintalain mukaisia, jos ne ovat välttämättömiä ja kiireellisiä.

Koronavirusepidemian torjumiseksi tehdyt hankinnat ovat Suomen koronatestausstrategian mukaisia kiireellisiä toimenpiteitä yleisvaarallisen tartuntataudin torjumiseksi, toteaa Hus tiedotteessa. Samalla se ihmettelee Ylen asennetta kriittiseksi muuttuneessa epidemiatilanteessa.

Yle toi maanantaina MOT-ohjelman kautta esiin sen, että Hus tekee miljoonien eurojen arvosta hankintoja kilpailuttamatta.

Lue lisää: Yle: Hus tekee miljoonien arvosta hankintoja kilpailuttamatta – jopa vessapaperin ostot ovat laittomia

Hus torjuu MOT-ohjelman väitteet, että koronaviruksen torjuntaan liittyvät ja suorahankintana tehdyt materiaali- ja testauskapasiteettihankinnat olisivat lainvastaisia.

Erityisesti MOT kyseenalaisti koronaviruksen testauskapasiteettia koskevan 100 miljoonan euron arvoisen suorahankinnan Synlabilta. Kyseinen Husin hallituksen hankintapäätös on Markkinaoikeuden arvioitavana.

Synlabin kanssa tehty sopimus perustui valtiovallan esittämään tarpeeseen riittävästä koronatestikapasiteetista erityisesti rajatarkastuksia varten. Samalla voitiin varmistaa lisää testauskapasiteettia koko Suomen käyttöön, Hus toteaa.

Valtiovalta lupasi korvata tähän hankintaan liittyvät kulut täysimääräisinä, Hus huomauttaa.

"Näkemyksemme mukaan Synlab oli ainoa, joka kireässä aikataulussa kykeni varmistamaan näin suuren testauskapasiteetin vuokraamisen Husin Koronakeskukselle. Koska koronaepidemian kehitystä oli mahdotonta ennustaa tarkasti, oli tilanteeseen varauduttava riittävillä resursseilla, ettei kävisi samalla tavalla kuin keväällä suojamaskien puutteessa tapahtui", Hus toteaa tiedotteessa.

Hus pitää MOT-ohjelmassa esitettyjä väitteitä Synlabin testauskapasiteetin suorahankinnan lainmukaisuudesta sekä virheellisinä että kohtuuttomina.

Husin tehtäviin kuuluu varautua äärimmäisiin terveydenhoidon hätätilanteisiin, jolloin suorahankinnat ovat täysin perusteltuja ja lainmukaisia, Hus tähdentää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut