Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katja Legeza, 15, on tullut stressistä niin kipeäksi, että on joutunut olemaan pois koulusta: "Olen huomannut, että nuorilta vaaditaan yhä enemmän"

Vaikuttaminen: Nuorisoneuvoston uusi puheenjohtaja Katja Legeza, 15, on hakeutunut vastuutehtäviin jo alakouluiässä.

Jätkäsaaressa asuva Helsingin nuorisoneuvoston uusi puheenjohtaja Katja Legeza on niin kiireinen, että haastattelulle löytyi aikaa juuri ja juuri. Miten 15-vuotiaan elämä voi olla niin kiireistä?

– Minulla on pienestä pitäen ollut useita eri harrastuksia, koska olen ollut kiinnostunut monesta eri asiasta. Puheenjohtajuuden lisäksi soitan viulua, pianoa ja kitaraa, laulan, piirrän, käyn tanssitunneilla, juoksen, treenaan salilla ja skeittaan. Siinä on jo aika iso kokoelma, hän myöntää.

Eikä siinä vielä kaikki. Yhdeksännellä luokalla oleva Legeza on koulussaan Töölön yhteiskoulussa oppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja sekä tukioppilas koulun uusille oppilaille.

Vaikka harrastukset tuovat iloa elämään, Legeza kuitenkin myöntää, että kiireinen elämä myös uuvuttaa.

– Sillä on ollut kielteisiä vaikutuksia terveyteeni. Olen joskus tullut stressistä ihan kipeäksi ja olen joutunut olemaan koulustakin paljon pois sen vuoksi, hän sanoo.

– Olen huomannut, että nuoret uupuvat nykyään herkemmin ja heiltä vaaditaan yhä enemmän ja enemmän nuoremmassa iässä. Monilla vanhemmat vaativat suoriutumaan koulusta hyvin ja harrastuksissa valmentajat vaativat tekemään koko ajan paremmin. Se voi helposti aiheuttaa paineita.

Nuoret jättivät ennätysmäärän aloitteita – "Itsepuolustus pakolliseksi liikuntatunneille, nuoren pitää osata puolustautua ryöstäjiltä"

Legezan kotoa painetta ja vaatimuksia ei ole tullut, mutta tällä hetkellä eniten paineita tuo uusi pesti nuorisoneuvostossa.

– Nuorisoneuvoston puheenjohtajuus voisi olla hyvä startti uralle politiikassa. Siihen keskityn nyt eniten, Legeza sanoo.

Vaikuttaminen on ollut Legezalle lähellä sydäntä jo ekaluokalta lähtien, kun hän on ollut oppilaskunnan hallituksessa ja on pyrkinyt vastuutehtäviin.

Kova väite Helsingin pormestariston vallasta – "Osa asioista päätetään jossain muualla"

Nuorisoneuvostoon kuuluu 30 vaaleilla valittua 13–17-vuotiasta helsinkiläistä nuorta. Nuorisoneuvosto antaa kaksi kertaa vuodessa lausunnon nuorten aloitteista kaupunginvaltuustossa.

Helsingin nuorisoneuvostolla on edustuspaikat kaupungin toimialojen lautakunnissa ja heillä on vuosittain yli 300 erilaista kokousta ja tapahtumaa, jossa he tapaavat kaupungin pormestaristoa, toimialajohtoa, virkamiehiä ja erilaisia yhteistyötahoja.

Katja Legeza oli viime vuonna nuorisoneuvoston kasvatuksen ja koulutuksen toimialaryhmän puheenjohtajana ja edustajana toimialan lautakunnassa. Koko neuvoston puheenjohtajuuden myötä vastuu ja työmäärä on kasvanut. Välillä pesti on stressaava ja joissakin tilaisuuksissa luonnollisesti jännittää.

– Vaatii kykyä toimia haastavissa tilanteissa epäröimättä, ja siltä se on kieltämättä tuntunut. Koko ajan täytyy olla menossa jossain ja kokoustamassa. Välillä se on melko hektistä.

Yhdenvertaisuus toteutuu sittenkin: – Nuorten koulutusvalinnoissa vain vähän asuinalueesta johtuvia eroja

Legeza on kiitollinen siitä, että aikuiset ovat ottaneet nuorisoneuvoston asiat vakavissaan. Tällä hetkellä he ajavat sukupuolikiintiön poistamista nuorisoneuvostosta.

– Olemme olleet mukana kesäsetelin kehittämisessä, edistämässä maksuttoman ehkäisyn toteutumista alle 25-vuotiaille ja USB-latauspisteiden asentamista busseihin.

Tutkimus: Kymmenet tuhannet nuoret kertovat turvautuneensa joskus väkivaltaan – entistä useampi arvioi väkivallan tehokkaaksi vaikuttamiskeinoksi

Nuorten kiinnostus politiikkaan huippulukemissa 20 vuoteen – turvattomuuden kokemus jyrkässä kasvussa