Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset koronarokotusten jälkeiset kuolemat ilmoitettu Fimeaan – potilailla ollut sairauksia jo ennen rokotusta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen.

Tapauksia on toistaiseksi ilmoitettu kolme ja niissä kaikissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen covid-19 -rokotteen saamista.

Nykyisen tiedon mukaan rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä, eikä suosituksia rokottamisesta olla muuttamassa, kertoo Fimea tiedotteessa.

Koska tapauksia on vähän ja niistä tehdyt ilmoitukset sisältävät salassa pidettäviä terveystietoja, viranomaiset antavat yksityiskohdista lisätietoja vain niukasti. Tarkoitus on suojata henkilöiden yksityisyyttä.

Iäkkäät hoivakotiasukkaat ovat Suomessa suurelta osin saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Fimean mukaan iäkkäiden hoivakotiasukkaiden riski menehtyä perussairauksiinsa lyhyelläkin aikavälillä on suuri.

Normaalioloissa Suomessa menehtyy hoivakodeissa noin 400 asukasta viikossa. Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen, Fimea huomauttaa.

Rokotteiden turvallisuusseuranta on jatkuvaa maailmanlaajuista toimintaa. Tietoa kertyy esimerkiksi haittavaikutusilmoituksista, tutkimuksista ja julkaistusta kirjallisuudesta. Kertyvästä tiedosta etsitään signaaleja mahdollisista turvallisuusongelmista.

Myös Suomessa ilmoitetut haittavaikutukset ovat osa kansainvälistä turvallisuusseurantaa, kertoo Fimea.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta.

Muutoinkin heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa, toteaa Fimea tiedotteessa.