Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stockmannin pääkonttorin paikalle suunnitellut arvoasunnot viivästyneet – purkutyöt edenneet rivakasti

Kaupunki: Asuntokauppa ei ole vielä päässyt käyntiin tulevassa arvokohteessa.

Kuin avohakkuu kaupunkimaisemassa. Viime kesänä rivakasti käynnistynyt Vehon automyymälöiden ja Stockmannin vanhan pääkonttorin alueen purkutyöt saatu jo miltei päätökseen.

Helsingin Uutiset kertoi kolmea vuotta sitten, että alueelle oli laadittu arkkitehtien suunnitelmat asunnoista 1 200 ihmiselle.

Pitäjänmäen työmaalla ei kuitenkaan olla aiemmin ilmoitetuissa aikatauluissa.

– Kiinteistön asemakaavamuutosta ei ole vielä hyväksytty eikä hankkeiden toteutusta ja myyntiä siten päästy aloittamaan, kertoo aluejohtaja Juhani Aspara Skanska Talonrakennus Oy:n Etelä-Suomen asuntoprojektikehityksestä.

Runsas puoli vuotta sitten Skanskasta ja työeläkevakuutusyhtiö Varmasta arvioitiin, että rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 aikana ja että asemakaavamuutos vahvistuu vielä vuoden 2020 aikana.

Varma omisti Kutomotiellä sijaitsevat vanhat teollisuusrakennukset.

Asemakaavamuutosta ei ole vielä hyväksytty.

Stockmann muutti pois alueelta jo viisi vuotta sitten. Myös autohallit ja korjaamot ovat seisseet tyhjillään vuosia. Rakennukset ovat vetäneet puoleensa laitapuolen kulkijoita.

Lisäksi Kaartin pataljoona on käyttänyt aluetta kaupunkisotaharjoituksiin. Viimeksi viime vuonna siellä on koulutettu sotapoliiseja.

Myllerrystä täydentää raidejokerityömaa, joka haittaa liikennettä asuinalueille ja muun muassa Pitäjänmäen S-marketiin ja Lidliin sekä muihin palveluihin, kuten esimerkiksi paikalliseen kiinalaiseen ravintolaan, jota kärsii koronan lisäksi tästä sekamelskasta.

Talin-Pitäjänmäen keskeneräisyys vaivaa muun muassa tenniskeskuksen ja kuntosalin asiakkaita, joiden ajo ja jalankulku Kutomotietä pitkin on ollut kimuranttia.

Aivan kaikki ei alueelta katoa, vaikka Pitäjänmäentieltä alas Taliin päin avautuva maisema on nyt aakee ja laakee.

Huoltoasemarakennus ja siihen liittyvä mainostorni sekä alueen ateljeerakennus asuntosiipineen suojellaan. Myös lämpökeskuksen tiilinen savupiippu suojellaan kaupunkikuvallisena maamerkkinä ja muistona alueen historiasta.

Helsingin kaupungin teettämän selvityksen mukaan ateljeerakennuksen rakenteet ovat pääosin kunnossa.

”Viisikerroksinen, puhdaslinjainen rakennus on rakennettu 1950-luvun lopussa ja edustaa hyvin aikakautensa toimitila-arkkitehtuuria. Rakennus on konvertoitavissa rationaalisen rakenneratkaisunsa ansiosta erilaisiin käyttötarkoituksiin”, selvitys toteaa.

Hankkeessa rakennetaan noin 700 uutta asuntoa sekä noin 7 000 neliömetriä erilaisia toimitiloja. Ne sijaitsevat aivan tulevan raidejokerin pysäkkiä vastapäätä. Rakennustyöt alueella jatkuvat 2020-luvun loppuun.

Skanska rakentaa samalla ilmansuunnalla myös osoitteessa Mannerheimintie 162. Tilkan sotilassairaalan entisen asuntolan paikalle kahdeksankerroksiseen taloon tulee 42 asuntoa huhtikuuhun 2022 mennessä.