Paloheinässä hiihtää päivässä yli 10 000 ihmistä – suksivuokraamon Sini vinkkaa, kuinka huippuruuhkainen jono ohitetaan

Hiihto: Paloheinässä on hurja ruuhkaa heti aamusta. Laturaivoon on vaikea puuttua, Suomen Ladusta kerrotaan.

Kaarelassa asuva Kaisa Kemppainen luottaa pitopohjasuksiin. Hän ei ole törmännyt Peloheinässä laturaivoon. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Paloheinän laduilla käy viikonloppupäivisin hiihtämässä jopa kymmenen tuhatta ihmistä, Suomen Ladusta kerrotaan.

Runsaslumisen talven hiihtobuumissa on nyt ennätyksellisiä piirteitä.

– On mahdollista, että koko Keskuspuistossa hiihtäjien määrä voi olla jopa kymmeniä tuhansia päivässä, sanoo Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Sini Savolainen.

Savolainen toimii esimiehenä Paloheinän suksihuollossa- ja vuokraamossa. Hän sanoo, että Paloheinässä lähes kaikki mahdolliset ladut on saatu käyttöön. Alueelle on valmistunut myös uudet loivemmat sillat.

– Tilanne ei tämän paremmalta voisi näyttää, Savolainen esittelee Ulkoliikunta.fi-nettisivun latukarttaa.

Paloheinän useimmat parkkipaikat olivat viime perjantaina täpötäynnä, vaikka keli oli harmaa, ja lämpötila plussan puolella.

Kaarelasta hiihtämään saapunut Kaisa Kemppainen sanoo, että tänä talvena hiihtoladuilla on ollut ruuhkaa yllättäen jo puolen päivän aikaan.

– Hiihtäjien määrä on lisääntynyt valtavasti. Hiihdän noin 10–12 kilometrin lenkkejä, Kemppainen sanoo.

Samaa mieltä on vuosikymmenten ajan Paloheinässä hiihtänyt 73-vuotias Esko.

– Ennen nämä keskipäivän ”eläkeläistunnit” olivat rauhallisia. Nyt täytyy tulla jo kymmeneltä. Viikonloppuisin en tule ollenkaan. Ihmisiä on niin paljon. Paloheinä on kuitenkin paras paikka hiihtää. Muualla en hiihdä.

Suomen Ladun Sini Savolainen esitteli erilaisia vuokrasuksia Paloheinässä. Tällä hetkellä kovin kysyntä kohdistuu pitokarvapohjaisiin skin-suksiin. Niiden käyttö vaatii kuitenkin enemmän tekniikkaa kuin pitopohjasuksi. – Skinisuksi ole se paras suksi kuitenkaan liippaladulle, koska pitokarva vettyy eikä ole irrallinen. Kolmas vaihtoehto on suksi, joka voidellaan aina kelin mukaan. Aapo Siippainen

Sini Savolainen sanoo, että kovimmat ruuhkat alkavat kello 16 jälkeen, kun ihmiset pääsevät töistä kotiin ja lähtevät hiihtämään.

–  3000 parkkipaikkaa voi olla täynnä aamusta iltaan.

Viikonloppuisin suksivuokraamossa käy noin 250 ihmistä päivässä. Sisälle mahtuu koronarajoitusten vuoksi kerrallaan neljä ihmistä, joten jono Suomen Ladun pienen mökin ulkopuolella voi venyä kymmeniin metreihin.

Savolaisella on vinkki viikonloppuruuhkien välttämiseksi.

– Suksipaketin voi vuokrata perjantaina illalla ja palauttaa sunnuntaina illalla. Kannustamme tähän koronaturvallisuuden vuoksi.

Ruuhkiin kannattaa varautua myös suksihuollossa.

– Ihmiset ovat harmistuneet, kun suksia ei saakaan huollosta seuraavana päivänä, vaan jonoa on ollut 3–4 päivää.

Suksihuollon tilanne parantui viime viikolla, kun Suomen Latu sai palkattua lisää työntekijöitä.

– Asiantuntevia ja hyviä tekijöitä on ollut vaikea löytää.

Karvasuksi kutittelee hiihtokansaa – mutta onko voideltava sittenkin parempi "pertsassa"?

Viikonlopun vesikelit ovat heikentäneet Paloheinän luonnonlumilatujen kuntoa.

– Luonnonladut ovat hiihtokunnossa, mutta niitä pystytään ajamaan vasta sen jälkeen, kun tulee pakkasta ja lisää lunta. Nyt keskitytään tykkilumilatujen ajamiseen. Niiden tilanne on erinomainen, Savolainen sanoi maanantaina.

"10–20 senttimetriä" – Lunta tulossa lisää jo sulaneen tilalle

"Tämä oli aivan romu, mutta hyvin se on palvellut" – Työmaakopissa luistimia teroittava seura-aktiivi Veikko, 77, on tehnyt talkootyötä HIFK:lle jo yli 50 vuotta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut