Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Vesa, 57, ja Tuomas, 50, kiertävät pakettiautolla Helsingin yössä auttamassa – "Ihmisten lähettämät vinkit ovat meille äärettömän tärkeitä"

Asunnottomuus: Yökiitäjä ehkäisee terveyttä uhkaavien vammojen syntyä.

"Yökiitäjän saa kiinni kello 19 jälkeen, ei me 10 tunnin yön jälkeen vastailla aamulla kello 8", tulee tekstiviestillä vastaus Yökiitäjien puhelinnumerosta aamuisen soittoyrityksen jälkeen.

Illalla uusi soittoyritys, ja sairaanhoitajat Vesa Timberg, 57, ja Tuomas Iso-Ilomäki, 50, vastaavat.

Asunnottomia etsivä partio tapaa lähes joka yö uusia ihmisiä – talvella vammoilta ei vältytä: "Naisella oli rajut paleltumisoireet"

– Lähdemme katsomaan kolmea vinkkiä, josko löydetään. Aloitamme Kontulasta, Iso-Ilomäki kertoo.

– Siitä menemme varmaan rautatieasemalle. Käymme läpi yleisiä lämpöisiä paikkoja, jotka ovat auki, Timberg jatkaa.

Öisin 13–15 kertaa kuukaudessa ajava pakettiauto kiertää ympäri pääkaupunkiseutua etsien ulkona majailevia, palvelujen ulkopuolella olevia asunnottomia. Vailla vakinaista asuntoa yhdistyksen (VVA ry) Yökiitäjä on ainoa etsivä palvelu, joka toimii öisin pk-seudulla. Yhdistys saa rahoituksen palveluun Stealta.

Kaksikko painaa niin sanotusti pitkää yötä, Timberg jo viidettätoista vuotta ja Iso-Ilomäki yhdettätoista vuotta.

Alkutalvesta tavoitimme paljon ulkona nukkujia.

– Verenpainelääkitys on. Huomaa, että yötyö vaikuttaa omaan kroppaan, Iso-Ilomäki sanoo.

Työtä kuitenkin jaksaa, kun se on merkityksellistä. Yökiitäjien minimipalvelu on kysyä kulkijalta, mitä kuuluu ja miten tämä voi.

Yökiitäjä voi tarjota kyytiä hätämajoitukseen, selviämisasemalle tai päivystykseen. Sairaanhoitajina Timberg ja Iso-Ilomäki voivat tarkastaa ihmisen terveydentilaa, jos henkilö itse sen sallii. He myös jakavat lahjoitusvaatteita ja lämmintä juotavaa.

Yllätysratkaisu asunnottomien yökeskusta piinanneeseen ongelmaan –  Kalkkers muuttaa ravintolan paikalle Helsingissä

Tammikuun puolessa Helsingissäkin on ollut kireitä pakkaslukemia, jopa yli 20 pakkasastetta, jonka vuoksi Yökiitäjä teki tuolloin kaksi ylimääräistä vuoroa.

– Ennen kovia pakkasia olimme tehneet jo seitsemän päivän putken. Meidän vertaistyöntekijä ja järjestösuunnittelija hoitivat ne kaksi ylimääräistä pakkasyötä, Iso-Ilomäki kuvailee.

Yökiitäjä kulkee ympäri vuoden, mutta talvella sen toimenkuva hieman muuttuu. Tärkeintä on saada ihmiset lämpimään sisälle ja välttää paleltumat. Yleensä kovilla pakkasilla hätämajoituksissa ja muissa palveluissa joustetaan, koska ulos ei ole jäämistä.

Asunnottomien yökeskus ja vertaistuki menettävät tilansa Sörnäisissä – yhdistys joutuu kovan paikan eteen

Jos majoitus on kuitenkin täynnä, Yökiitäjä saatetaan kutsua paikalle, jotta ihminen voidaan kuljettaa sinne, missä tilaa on.

– Alkutalvesta tavoitimme paljon ulkona nukkuvia. Nyt he ovat hakeutuneet jemmoihin, kuten rappukäytäviin. Ihmisten lähettämät vinkit ovat meille äärettömän tärkeitä. Helsingin etsivä lähityö myös antaa meille vinkkejä ja samoin me heille, Iso-Ilomäki sanoo.

Helsinki on Lehtosen mukaan lisännyt hätämajoituspaikkoja noin 30 prosenttia viime kevättalvesta lähtien koronan vuoksi. Vesa Timberg ja Tuomas Iso-Ilomäki kuitenkin sanovat, että majoituspaikat ovat todella usein täynnä.

Yhdistykselle haasteita tuo VVA:n omien tilojen muutto Sörnäisistä Itä-Pasilaan. Päiväkeskus Vepa ja yökeskus Kalkkers muuttavat tammikuun lopulla Ratamestarinkatu 6:een.

– Kalkkers oli todella hyvällä sijainnilla, Iso-Ilomäki harmittelee.

Häädön saanut muuttaa useimmiten kaverilleen – silti arviolta yli 200 koditonta asuu Helsingissä taivasalla

Romanien hätämajoitus siirtyi hostelli-tason huoneisiin – tältä uudet tilat näyttävät – "Viihdymme hyvin"

Hannele Kuronen kerää taas lahjoitusvaatteita asunnottomia varten – vaatteet voi tuoda hänelle kotiin

Kodittomille nuorille kerättiin 40 000 euroa uudella lahjoitustavalla – Helsingin tukipisteeseen tullaan Lapista asti