Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ruuhkien pitäisi vähentyä: Turunväylälle tulee ensi viikolla vaihtuvia kaistakohtaisia nopeusrajoituksia – Muitakin muutoksia tiedossa

Turunväylälle eli valtatielle 1 tulee käyttöön vaihtuvat kaistakohtaiset nopeusrajoitukset sen vilkkaimmin liikennöidylle tieosuudelle eli Kehä I:n ja Kehä II:n välille. Suomen ensimmäinen järjestelmä otetaan käyttöön 2. helmikuuta eli ensi viikolla, Väylävirasto tiedottaa.

Vaihtuvat väyläkohtaiset nopeusrajoitukset tarkoittavat käytännössä esimerkiksi sitä, että kun erkaneville rampeille johtavien kaistojen liikenne uhkaa puuroutua, näillä kaistoilla alennetaan ennakoivasti nopeusrajoitusta. Viereisen kaistan rajoitus voidaan pitää 20 kilometriä tunnissa korkeampana. Näin ruuhkan vaikutukset Väyläviraston mukaan pienenevät niille autoilijoille, jotka ovat ajamassa suoraan liittymien ohi.

– Vaihtuvien nopeusrajoitusten avulla liikenteen sujuvuus paranee. Nopeusrajoitus pidetään korkeimpana mahdollisena aina, kun olosuhteet sen sallivat, eikä pysyvää nopeusrajoitusta tarvitse laskea. Korkeampi nopeusrajoitus tarkoittaa tienkäyttäjien kannalta nopeampaa matka-aikaa, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö Marja Wuori.

Järjestelmän on tarkoitus myös parantaa ruuhka-ajan liikenneturvallisuutta.

Vaihtuvat nopeusrajoitukset ovat osa Väyläviraston hanketta Vt 1 Kehä III–Munkkivuori, jossa toteutettiin uusi liikenteenhallintajärjestelmä.

Hanke tuo Turunväylälle myös uuden automaattisen liikennevalvonnan pisteen. Se valvoo nopeuksia väylän päässä Munkkivuoreen saavuttaessa. Valvontapisteestä varoittavat sinipohjaiset kameravalvonnan liikennemerkit molemmin puolin ajorataa.

Pelkkä tietoisuuden lisääntyminen liikenneongelman syistä vähentää autoilijan hermostumista ja stressiä.

Projektipäällikkö Marja Wuori

– Valvontapiste muistuttaa autoilijoita hiljentämään ajonopeuttaan paikassa, jossa moottoritie päättyy kaupunkialueella sijaitsevaan liikennevaloristeykseen ja autoilijan on syytä varautua pysähtymiseen, kertoo Väyläviraston tiedotteessa ylikomisario Jari Kaikko.

Osana uutta liikenteenhallintajärjestelmää hankkeessa rakennettiin lisäksi tiedotusopasteita, varoitusmerkkejä, liikenteenmittauslaitteita ja tiesääasemia.

Uuden liikenteenhallintajärjestelmän avulla ruuhkista varoitetaan varoitusmerkeillä paljon kattavammin ja tarkemmalla sijaintitiedolla kuin aiemmin.

Kun liikenteenmittauslaitteet havaitsevat ruuhkan, tieto välittyy ennen ruuhkautunutta aluetta sijaitseviin varoitusmerkkeihin. Niissä kerrotaan autoilijoille, kuinka pitkän matkan päässä ruuhka alkaa. Ruuhka-alueella varoitusmerkit puolestaan kertovat, kuinka pitkä matka ruuhkassa pitää kärvistellä.

Tiedottamisen tehostamisen tavoitteena on lisätä tietoa heikentyneestä liikennetilanteesta ja sitä kautta vähentää autoilijoiden epätietoisuutta.

– Jo pelkkä tietoisuuden lisääntyminen liikenneongelman syistä vähentää autoilijan hermostumista ja stressiä. Parempi ymmärrys tilanteesta voi myös vähentää äkkinäistä ja aggressiivista reagointia liikenteen hidastumistilanteissa, mikä voisi muuten johtaa lisähäiriöihin, toteaa Marja Wuori tiedotteessa.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Väylävirasto, Uudenmaan ELY-keskus, Fintraffic Tie ja Espoon kaupunki. Suunnittelusta vastaavat WSP Finland Oy ja YSP Oy. Urakoitsijana toimii Normiopaste Oy ja rakennuttajakonsulttina Ramboll CM Oy. Hankkeen kustannusarvio on 4,5 miljoonaa euroa.

Kustannuksista vastaavat Väylävirasto ja Espoon kaupunki.

Muokattu 29.1.2021 klo 8.41 ensimmäistä lausetta, jossa luki Kehä I:n ja Kehä I:n välille.