Husin Mäkijärvi: "Tässä ikäryhmässä koronavirus etenee"

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husin koronavirusinfossa 15. tammikuuta. Kuvakaappaus Husin koronavirusinfosta

Minna Harmaala

Koronavirus etenee Hus-alueella etenkin nuorten ja nuorten aikuisten joukossa, kertoi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi keskiviikkoisessa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

– Varsinkin 16–18-vuotiaiden ja 19–30-vuotiaiden joukossa positiivisten näytteiden osuus on korkea, viisi prosenttia ja ylikin. Tässä ikäryhmässä koronavirus etenee ja tässä ikäryhmässä ei käydä myöskään näytteissä niin paljon kuin muissa.

Kaikista Husissa tehdyistä koronatesteistä positiivisia on tällä hetkellä 3,5 prosenttia, ja Mäkijärvi pitää tätäkin lukua korkeana.

– Tämä kertoo, että epidemia on voimissaan.

Mäkijärven mukaan testeissä käydään taas ahkerammin joulun ja uudenvuoden pyhien notkahduksen jälkeen.

– Tämä on tärkeä asia siksi, että mitä enemmän näytteissä käydään, sitä parempi ja realistisempi kuva meillä on epidemian vaiheesta.

Lasten ja nuorten harrastuksia avataan pääkaupunkiseudulla – Vapaavuori: "Heidän hyvinvointinsa varmistaminen on kaupungeille kohtalonkysymys"

Uudellamaalla on tartuntoja sataatuhatta asukasta kohden enemmän kuin muualla Suomessa: 120, kun koko maan keskiarvo on 73.

Uudellamaalla tautia esiintyy Markku Mäkijärven mukaan edelleen eniten Itä-Helsingissä, radan varrella ja Espoon väestökeskittymissä.

Sairaalakuolleisuus on Husissa kansainvälisesti vertailtuna pieni: sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista kuolee 4 prosenttia, tehohoitoon päätyneistä 10 prosenttia.

Rajanaapurimaissa tartuntoja on moninkertainen määrä Uuteenmaahankin verrattuna.

– Olemme tässä paljon vartijana, sanoi Mäkijärvi.

Hus suosittelee Mäkijärven mukaan tarpeettomien kohtaamisten ja kokoontumisten välttämistä, yli kahden metrin turvavälejä, kirurgisen maskin tai vähintään kangasmaskin käyttöä, huolellista käsihygieniaa ja testissä käymistä, jos oireita on vähänkään.

Peruskoulujen etäopetus on edelleen aivan viimeinen keino – Tällainen on hallituksen uusi kolmiportainen koronatoimintasuunnitelma

Lukiolaisten 1800-luvulta asti jatkunut perinne katkeaa nyt koronan vuoksi – opiskelijat harmissaan: "Tuntuu epäreilulta ja surulliselta"

Abit pääsevät pk-seudulla takaisin lähiopetukseen valmistautumaan yo-kokeisiin – suositellaan omaehtoista karanteenia 2 viikkoa ennen kokeita

Pk-seudun koronarajoituksia jatketaan tammikuun loppuun – pari asia mietitään kuitenkin uusiksi ensi viikolla

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut