"Ne viedään käsistä" – Kirpputori erikoistui käytettyjen atk-laitteiden myyntiin: vanhoillekin laitteille on oma ostajakuntansa

Kierrätys: Atk-laitteisiin erikoistunut kirpputori houkuttelee retroharrastajia.

Kirpputorilla kaksi kuukautta työskennellyt Teemu päätti heti alussa, ettei haali kirpputorilta tavaraa kotiin. – Muutaman tavaran olen ostanut, hän myöntää. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Liikuntamyllyn alapuolella sijaitsevan kirpputorin myyntihyllyt eivät tyhjene hetkessä, sillä kirpputorin varasto on täynnä kaikenlaista konetta, laitetta ja johtoa. Harva kirpputori on näin vahvasti keskittynyt atk-laitteiden ja elektroniikan myymiseen.

Hyllyillä on muun muassa pieniä televisioruutuja, digibokseja, stereoita, vanhoja radioita ja videotykkejä. Ehkä kuitenkin yksiä himotuimpia laitteita ovat vanhat Playstation- ja Xbox-pelikonsolit tai niiden pelit, joita edes harvoin lahjoitetaan kirpputorille.

– Ne viedään käsistä, kertoo kirpputoria pyörittävän Meri-Vuosaaren Työttömät ry:n toiminnanjohtaja Kari Honkanen.

Myös taulutelevisiot, ja etenkin suuret sellaiset eivät ehdi olla myyntihyllyllä kauaa.

– Jotkut ostavat vanhan tilalle nopeasti uutta ja tuovat meille vanhan televisionsa. Jotkut taas saattavat luulla että televisiossa on jotakin vikaa, mutta kyse on voinut olla siitä, ettei sitä ole osattu käyttää. Rikkinäistä tavaraa emme myy, Honkanen sanoo.

Playstationit ja muut pelikonsolit eivät ehdi olla kauaa hyllyillä, kun ne menevät kaupaksi. Anniina Virtanen

Kirpputorien pudotuspeli alkoi Helsingissä – "Pidän mieluummin pöydän tyhjänä kuin otan myyntiin tilpehööriä"

Vialliset laitteet saatetaan purkaa ja myydä varaosina, jos kirpputorin porukka ei osaa korjata niitä. Honkanen toteaa, että toiminnassa korostuu ympäristöystävällisyys. Jos laitetta ei voida myydä, sen eri osat kierrätetään.

– Elämme nykyisin kertakäyttökulttuurissa, Honkanen harmittelee.

Osa vanhojen elektroniikkalaitteiden ja kodinkoneiden ostajista ovat sellaisia, joiden varat eivät riitä uusien ostamiseen.

Ostajakunnasta löytyy myös niitä, jotka itse kasaavat ja korjaavat omia laitteitaan.

"Tämä oli aivan romu, mutta hyvin se on palvellut" – Työmaakopissa luistimia teroittava seura-aktiivi Veikko, 77, on tehnyt talkootyötä HIFK:lle jo yli 50 vuotta

Joltain hajoaa tai hukkuu jokin johto tai kaapeli, ja uusi saattaa löytyä kirpputorilta – myös sellaisia, joita ei enää kaupassa myydä.

– Sitten on retrokaverit, jotka harrastavat esimerkiksi 80-luvun commodore-tietokoneita tai vanhoja pelikonsoleita, Honkanen sanoo.

Vanhoja putkitelevisioita kirpputori ei enää vastaanota. Niitä menee niin harvoin kaupaksi.

– Äärimmäisen harvoin joku saattaa sellaista vielä kysellä nostalgiapelien vuoksi, Kari Honkanen toteaa.

Kari Honkasen mukaan tavaraa lähtee toisinaan kirpputorilta myös varkaiden matkaan. Anniina Virtanen

Yhdistyksen kirpputori ottaa vastaan lahjoituksia ja myyntivoitoilla pyöritetään yhdistystoimintaa ja itse kirpputoria.

Se tarjoaa kymmenkunnalle kerrallaan työkokeilupaikan puoleksi vuodeksi Kelan kulukorvauksella. Kaksi henkilöä on töissä työllistämistuella. Kolme on vakituisena palkkalistoilla.

Työnteko maistuu eläkeläisellekin, kertoo tuore kysely – "tuo sisältöä elämään", "pienellä eläkkeellä ei tule toimeen"

– Työkokeilijat ovat kerrallaan neljä tuntia päivässä, mutta moni jää tänne pidemmäksikin aikaa. Joku on saattanut olla riittävän kauan yksinään, ja harva meistä kuitenkaan on erakko, Honkanen toteaa.

Isot taulutelevisiot ovat atk-kirppiksellä harvinaisia. TV lahjoitettiin kirppikselle, kun se ei omistajan mukaan toiminut. Kirppariväki ei kuitenkaan huomannut siinä mitään vikaa. Nyt televisio on varattu jo uudelle omistajalle. Anniina Virtanen

Työtehtäviä jaetaan osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

Tällä hetkellä kirpputorilla pystytään korjaamaan myös pyöriä, kun siihen erikoistunut henkilö on työkokeilussa.

Vaikka tehtävää riittää kaikille joka päivä, ihmisten työkyky ja sairaudet otetaan huomioon.

– Täällä ei puserreta, kuten jossain kaupallisessa yrityksessä, Honkanen sanoo.

Nyt se sanotaan Helsingissä suoraan: Osalla ei ole taloudellista motivaatiota mennä töihin – "Pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole muuta tavoitetta kuin työttömyysturvan saaminen"

Mohammed Al-juboori on it-alan maisteri, mutta Helsingistä ei töitä löydy – "Kun olin oppinut kielen, sanottiin että pitää olla työkokemusta"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut