Tähän kaupunginosaan syntyi 40-vuotiaiden keskittymä Helsingissä, eikä muutto pois käy edes mielessä – "Pieni kauhu, että istuisi ruuhka-aikana autossa"

Juhlalehti: Helsingin Uutiset täyttää 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi selvitimme, missä asuu eniten 40-vuotiaita Helsingissä.

Helsingin 40-vuotiaat ovat keskittyneet Töölöön.

Etu- ja Taka-Töölön osa-alueilla on vuoden 2020 ennakkotietojen mukaan yhteensä 449 nelikymppistä kaupunkilaista.

Kaupunginkanslian järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori kertoo, että Töölön jälkeen eniten nelikymppisiä asuu Jätkäsaaressa (204), Vallilassa (203) ja Kannelmäessä (185).

Tämä on Helsingin kovapalkkaisin kaupunginosa - katso huimat erot alueiden välillä

40-vuotias Mirjam Orvomaa on asunut Töölössä jo 20 vuotta.

– Olen kotoisin Munkkivuoresta ja kun muutin pois kotoa, muutin Töölöön. Jo sitä aikaisemminkin vietin lähes kaiken aikani Töölössä. Kävin lukemassa kirjastossa ja istuskelimme kahvittelemassa Café Tin Tin Tangossa. Tuntui, että kaikki tapahtui täällä Töölössä muutenkin, Orvomaa kuvailee.

Orvomaa on ehtinyt asua Töölössä viidessä eri osoitteessa muutaman korttelin sisällä. Nyt hän asuu vuokralla reilun 40 neliön asunnossa. Töölön vuokrahinnat keikkuvat tavallisesti tuhannen euron yläpuolella.

Tuntuu, että kaikki tapahtui täällä Töölössä.

Töölö houkutteli opiskeluaikoina myös siksi, että juhlimasta ja keikkatöistä oli lyhyt matka kotiin. Nykyään Orvomaalle tärkeintä alueella on luonnon läheisyys ja Töölön laajat urheilumahdollisuudet.

– Olin aikanaan Töölö Gymillä töissä vuosia ja treenasin silloin myös siellä muun vapaa-aikani. Kesällä vuorostaan kertyy aina uimastadionilla kymmeniä kilometrejä. Nykyisin pelaan tennistäkin ja tennishallinikin on tässä lähellä. Parhaimmillaan lenkkeilen aamuisin ennen töitä monta kertaa viikossa Töölön rantoja pitkin, Orvomaa kertoo.

”Tämän kaltaisia pussinperiä ei tule tehdä lisää” – Helsingin upouusi asuinalue saa kritiikkiä, kaupunkiaktiivin mukaan kattavia palveluita on turha odottaa: "Se on lähiö"

Meren läheisyys on hänelle myös tärkeää ja vesi elementtinä näkyy hänen ammatissaankin. Orvomaa on hydrogeologi ja työskentelee Suomen ympäristökeskuksessa pohjavesiasiantuntijana. Työpaikkakin sijaitsi aiemmin Töölöstä.

– Oikeastaan kaikki palvelut, mitä käytän, kuten kampaaja tai hieroja, ovat täällä. Täällä on myös ystäviä ja sukulaisia.

Töölön ainut huono puoli on Orvomaan mielestä se, että maantiepyöräilylenkille on aina ensin ajettava ruuhkaisia pyöräteitä, kun maantielle on Töölöstä noin 15 kilometriä matkaa.

Alueen asukkaista vain noin kymmenesosa on lapsiperheitä. Muusikko Petri Puolitaival, 47, asuu Töölössä reilun sadan neliön omistusasunnossa vaimon, kahden teini-ikäisen lapsen ja pienen koiran kanssa. Oulusta ensin Meilahteen ja sitten vuonna 2005 Töölöön muuttanut Puolitaival sanoo olevansa töölöläistynyt.

– Siinä vaiheessa tajusin töölöläistyneeni, kun lasten koulujen, harrastusten ja oman naapuruston myötä Töölöön on muodostunut tiivis piiri ja paljon tuttavia. Ei tule ensimmäisenä mieleen, että kun asuu kaupungissa, että voisi tulla kadulla tuttuja vastaan, Puolitaival kertoo.

Kun Puolitaival muutti puolisonsa kanssa Töölöön, Nurmijärvi-ilmiö oli syönyt väkeä kaupungeista ympäryskuntiin. Miksi Puolitaival halusi muuttaa tiiviiseen kaupunkiympäristöön, kun suunnilleen samalla rahalla olisi voinut saada hulppean omakotitalon ympäryskunnista?

– Siinä vaiheessa haluttiin asua kaupungissa. Haimme kaunista kaupunkikotia ja idylliä. Työpaikat ovat täällä lähellä. Oli pieni kauhu siitä, että istuisi ruuhka-aikana autossa kumpaankin suuntaan, hän vastaa.

Helsinkiin kasvoi 8 ravintolan "burgerisuora" – uusin paikka haluaa trendiketjuksi

Ilmiö pysähtyi viimeistään 2007 finanssikriisiin, eikä ole sen jälkeen noussut ilmiöksi, vaan kaupunkimaisen asumisen "renessanssi" nousi vuoden 2005 jälkeen.

Vaikka Töölössä onkin Töölönlahti puistoineen ja Keskuspuisto lähellä, Puolitaival myöntää, että tietynlainen luontoaspekti puuttuu. Kaupungissa on kuitenkin monia arjen helpotuksia lähellä.

– Takapihaa ei ole ja sitä ehkä välillä kaipaa. Mutta palvelut ovat lähellä ja ravintolat ovat hyviä. Käymme aika paljon ulkona syömässä tai tilaamme ruokaa.

Asuntokauppa nyt "yllättävän hiljaista" Helsingissä – Espoossa omakotitalojen myynti kasvoi hurjat 38 %

Nurmijärvi-ilmiö palannut? – kehyskunnissa asuntokaupat ovat kasvussa, väljempi asuminen kiinnostaa

Töölö

Keskiverto asukas

Etu- ja Taka-Töölössä asuu yhteensä 449 nelikymppistä.

Keskimääräinen töölöläinen ansaitsee hieman alle 4 500 euroa kuukaudessa.

Talouksiin kuuluu keskimäärin 1,7 henkilöä ja ruokakunta asuu 66 neliömetrin suuruisessa kodissa.

Lapsiperheitä on reilu kymmenesosa.

Lapsettomia pariskuntia taas hieman vähemmän. Yksin asuvia nuoria on vajaa neljännes asukkaista.

Neljäsosa töölöläisistä on eläkkeellä.

Asuntokannasta 50 % on vuokra-asuntoja, hieman alle puolet on omistusasuntoja.

Kerrostalojen osuus on 100 prosenttia kiinteistöistä.

Keskimääräinen neliöhinta Töölössä on hieman yli 7 000 euroa.

Lähde: Tilastokeskus

Kohtuuhintaisten asuntojen hitas meni rikki – vuokraamalla asunnon pois voi tehdä hyvän tilin

Tekikö Nurmijärvi-ilmiö paluun? – Kasvavaa muuttoliikettä kehyskuntiin on jo havaittavissa, sanoo tutkija

Nurmijärvi-ilmiö teki paluun – Helsinki menetti viime vuonna naapureilleen 2 700 asukasta, tilalle muuttaa vieraskielisiä

Nurmijärvi-ilmiö tuli uudessa muodossa – nämä kehyskunnat kasvavat nyt arvioituakin rajummin

Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Helsingistä pyöräilyn mekka? – Himofillaroija Minttu Mustakallio myisi upeaa pyöräily-Helsinkiä turisteille

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut