Koskelan murhan 3 epäiltyä yhä vangittuina – esitutkinnassa paljastui uusia uhriin kohdistuneita rikosepäilyitä, kokenut poliisi kuvaa tekoja "sadistisiksi"

Koskelan sairaala-alue kuvattuna joulukuun alkupuolella, jolloin nykyisin rakennustyömaana olevalla alueella paljastui nuorten tekemä henkirikos. Arkisto/Päivi Tuovinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Koskelan joulukuussa tapahtunut 16-vuotiaan pojan murha on edennyt syyteharkintaan. Teosta epäillään kolmea 16-vuotiasta poikaa. Helsingin poliisi tiedotti tapauksesta viimeisen kerran keskiviikkona. Syytteen nostamisen määräpäivä on 5. helmikuuta.

Tutkinnan edetessä tapauksesta on paljastunut yhä synkempiä piirteitä. Taustalla oli uhrin pitkäkestoinen kiusaaminen ja häntä oli myös pahoinpidelty Koskelan sairaala-alueella, jossa murhakin tapahtui, kolmena edeltävänä perjantaina marraskuussa.

Koskelassa murhatun pojan luokkakaverit kertovat HS:lle pitkäkestoisesta koulukiusaamisesta helsinkiläiskoulussa – toimialajohtaja ei kommentoi

Tapaus on raakuudessaan niin järkyttävä ja poikkeuksellinen, että Helsingin poliisin nuorisoryhmän johtaja, ylikomisario Marko Forss vertaa sitä jopa Vilja Eerikan surmaan vuonna 2012.

Tekijöiden motiivina on poliisin mukaan ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä.

Forss kertoo Helsingin Uutisille, että kaikki kolme epäiltyä tekijää ovat edelleen vangittuina.

Murhana tapausta on tutkittu muun muassa suunnitelmallisuuden ja tekotavan perusteella. Väkivalta murhailtana on jatkunut poliisin tietojen mukaan noin 3–4 tunnin ajan eri muodoissaan.

– Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa.

Kaksi murhasta epäiltyä on väittänyt, että kolmas epäilty kohdisti väkivaltaa myös heihin, minkä takia asiassa on selvitetty kahta pahoinpitelyä.

Poliisi epäilee kuitenkin murhan tehdyksi yksissä tuumin. Epäillyt ovat lähteneet paikalta pois yhdessä ja myös keskustelleet seuraavina päivinä ennen kiinniottoja.

Jotain tutkinnan ja tapauksen laajuudesta kertoo se, että Forss sanoo toimittaneensa eteenpäin tuhat sivua esitutkintamateriaalia.

Esitutkinnassa selvisi myös, että murhasta epäillyt sekä neljäs henkilö ryöstivät uhrin Itä-Pasilassa 14. elokuuta. Kaksi uhrin tuntemaa poikaa suostutteli uhri myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä. Uhrilta vietiin omaisuutta ja vähäinen määrä rahaa.

Marko Forss kertoo Helsingin Uutisille, että kyseisestä ryöstöstä tehtiin rikosilmoitus noin kuukautta myöhemmin. Silloin ei ollut enää käytettävissä valvontakameroiden kuvaa, ja uhrin kuvailut tekijöistä eivät auttaneet pääsemään epäiltyjen jäljille.

– Tapaus jäi niin sanotusti pimeäksi.

Tämä selittää sitä, että kun 16-vuotiaan murha tapahtui 4. joulukuuta, poliisi kertoi tapauksen paljastuttua, etteivät epäillyt nuoret ole entuudestaan poliisin tuttuja.

Eerikan murhan haastehakemus oli järkyttävintä, mitä koskaan olen lukenut – ja rikoksentekijät tulevat ennen pitkää kävelemään vapaina

Murhan uhriksi joutunut 16-vuotias asui lastensuojelulaitoksessa. Laitoksen osalta ole epäilty mitään laiminlyöntejä tapauksessa.

Nuorelta oli kyllä kysytty hänen perjantai-iltoina saamistaan vammoista, mutta hän oli Forssin mukaan selittänyt niitä esimerkiksi kaatumisella. Pahoinpitelyt eivät tulleet aikuisten tietoon.

Koskelan murhan yhteydessä poliisi myös peräänkuuluttii harvinaisen selväsanaisesti laajaa yhteiskunnallista keskustelua lasten ja nuorten tilanteesta Suomessa.

Marko Forss sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että lastensuojelusta on käyty keskustelua sekä mediassa että sosiaalisessa mediassa.

Silti hän perää konkreettisia toimia. Lastensuojelun roolia, resursseja ja toimivaltaa tulisi tarkastella.

– Meidän pitää pystyä parempaan, Forss kiteyttää.

Vaikka kaikki nuoret eivät ole lastensuojelun asiakkaita ja kaikkia nuorten rikoksia ei voida estää, silti jo esimerkiksi hatkaan lähtevien eli laitoksesta karkaavien nuorten määrän puolittaminen auttaisi.

– Helsingissä on noin 800 niin sanottua hatkahakua vuosittain, joissa on kyse noin 200 nuoresta. Jos sen määrän saisi edes puolitettua, niin se näkyisi meillä kentällä heti, Forss sanoo ja muistuttaa, että se näkyisi sekä rikosten uhrien että nuorten epäiltyjen määrän vähenemisenä.

Ajaako empatiakyvyn puute alaikäisiä raakoihin rikoksiin? – Asiantuntija kertoo, kuinka taidon kehittymiseen vaikutetaan jo varhaislapsuudessa: "Ei mitään rakettitiedettä"

Toinen asia mihin Forss pitkän kokemuksensa pohjalta satsaisi, olisi niin sanotut eho- eli erityisen huolenpidon jaksot. Näissä nuorten liikkumista voidaan rajoittaa selvästi ja pitempikestoisesti, esimerkiksi rikoskierteen katkaisemiseksi.

– Niihin on kuukausien jonot ja vaaditaan eri tahojen lausuntoja. Siinä, kun niitä lausuntoja värkkäillään, nuori voi joutua jo vangituksi rikoksista, Forss havainnollistaa.

"Nuorten karkailu on ilmiö, mitä ei missään tapauksessa pitäisi olla" – Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan Helsinki parantaa lastensuojelua konkreettisilla toimilla

Koskelan murha

Esitutkinnassa uusia rikosepäilyjä

Ryöstö perjantaina 14.8.2020:

Ryöstö tapahtui Itä-Pasilassa, ja teosta epäillään neljää samana vuonna syntynyttä poikaa. Heistä yksi epäilty ei liity muihin tekoihin, mutta kolme muuta epäiltyä ovat samat kuin murhaepäilyssä. Yksi kolmesta murhaepäillystä näki todennäköisesti uhrin tuolloin ensimmäistä kertaa.

Pahoinpitely ja huumausaineen käyttörikos perjantaina 6.11.2020:

Tapahtunut samassa paikassa kuin murha. Epäillyt ovat samat kaksi poikaa, joiden epäillään suunnitelleen uhrin ryöstön 14.8 Edellä mainittujen poikien epäillään myös käyttäneen huumausaineita pahoinpitelyn yhteydessä.

Pahoinpitely perjantaina 13.11.2020:

Tapahtunut samassa paikassa kuin murha. Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.

Pahoinpitely perjantaina 20.11.2020

Tapahtunut samassa paikassa kuin murha ja kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.

Murhatun Eerikan tarinasta ilmestyy pian kirja – elinkautista istuvien Touko Tarkin ja Sirpa Laamasen haastattelu jäi mieleen: ”Se oli kylmäävää ja hyvin poikkeuksellista”

Poliisi kertoo kylmäävistä yksityiskohdista 16-vuotiaan henkirikoksessa: "Uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan kiusattu" – Koskelan murhan uhriin kohdistettiin pitkäkestoista, voimakasta ja osin nöyryyttävää väkivaltaa

Poliisi perää malttia Koskelan murhan ympärillä pyörivään huhumyllyyn – Huolestunut huoltaja otti yhteyttä poliisiin kun lapsen tietoja jaettiin somessa

Lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa, sijoitettuja lapsia ennätyspaljon vuonna 2019

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut