Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telia vapauttaa taajuuksia uusille tekniikoille – sulkee yhden verkoistaan

Teleoperaattori Telia poistaa 3g-verkkonsa käytöstä vuoden 2023 loppuun mennessä. Tarkoitus on vapauttaa taajuuksia uusille tekniikoille.

3g-verkon sulkemisen myötä taajuuksia ja investointeja vapautuu 5g:lle ja muille uusille tekniikoille, kertoo Telia tiedotteessa. 4g- ja 5g-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön.

– Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5g-verkko on jo laajasti käytössä, 4g-puhe on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten lte-m ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen. Nyt on hyvä ajankohta saatella hyvin palvellut 3g-verkko kohti auringonlaskua, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin tiedotteessa.

Verkon sulkemisen jälkeen 3g-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4g-palveluihin siirtymistä.

– Autamme asiakkaitamme päivittämään palvelunsa parin vuoden siirtymäaikana heille parhaiten sopivalla tavalla. Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4g:hen ja 5g:hen, joten 3g:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä, arvioi Collin.

Telian mobiiliverkot edustavat tällä haavaa neljää eri sukupolvea: 2g eli gsm, 3g, 4g ja uusimpana nopeasti laajentuva 5g.

3g:n sulkemisen jälkeen gsm-verkko palvelee edelleen mobiilipuheluita sekä ensimmäisen sukupolven koneliittymiä.

Myös operaattori Elisa on ilmoittanut vapauttavansa vuoden 2023 jälkeen 3g:n taajuudet 4g-verkon käyttöön.