Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Loka lentää Stadin Slangi -yhdistyksessä – "Se on kaikki ihan potaskaa"

Riitoja: Puheenjohtaja ja kaksi hallituksen jäsentä erosi.

Nuoret pitävät Helsingin slangin elävänä (HU juhlalehti 30–31.1). Pääkaupungin omaa puhekieltä vaalii myös Stadin Slangi -yhdistys, joka täytti viime vuonna 25 vuotta.

Vielä sangen nuori yhdistys on näkyvä, ja se on kerännyt lähes 3 000 jäsentä. Stadin Slangi valitsee vuosittain Helsinki-päivänä Stadin Kundin ja Friidun. Yhdistys julkaisee slangilla kirjoitettua Tsilari-jäsenlehteä.

Pissis meni pois muodista, mutta tiedätkö mitä tarkoittaa bängeri? – Helsinkiläisnuoret sekoittavat slangiin englantia ja muita kieliä

Yhdistyksen viime vuosi oli tuulinen. Puheenjohtaja ja kaksi hallituksen jäsentä erosi maaliskuussa ja taloudenhoitaja huhtikuussa. Seuraava taloudenhoitaja, joka oli myös Tsilarin päätoimittaja, ilmoitti jättävänsä tehtävät syyskokouksessa. Koronan vuoksi syyskokousta ei ole voitu järjestää, vaan hallitus on jatkanut ”toimitushallituksena”.

Mitä ihmettä Stadin Slangissa tapahtuu, varapuheenjohtaja Olli Anikari?

– Näitä erimielisyyksiä on ollut 25 vuotta. Aina löytyy porukka, joka haluaisi olla päällikkönä ja määräillä, vaikka yhdistyksellä on demokraattisesti valittu hallitus.

Kriitikot ovat Anikarin mukaan väittäneet, että hallitus olisi tuhlannut yhdistyksen rahoja ja aiheuttanut jäsenkatoa.

Jos kieli ei uudistu ja mukaudu, se kuolee.

– Se on kaikki ihan potaskaa. Yhdistyksen talous on hyvässä kunnossa. Jäseniä poistuu tietysti sairauden ja kuolemankin kautta, mutta samaan aikaan mukaan on tullut uusia nuorempia jäseniä, jotka kiinnostuvat stadilaisista juuristaan.

– Tällä hetkellä jäseneksi tulevat ovat useimmiten 1960–70-luvulla syntyneitä. Olemme panneet merkille, että ihminen alkaa kiinnostua juuristaan 40 ikävuoden jälkeen.

Anikari kertoo, että jäseniä oli tammikuussa 2 769. Jäsenmäärä on hänen mukaansa jonain vuonna ylittänyt 3 000.

Kytästä tuli fobba ja bomberit flexaa – stadin slangi ammentaa Itä-Helsingistä ja voi hyvin

Suhtautuminen slangin muuttumiseen ei Anikarin mielestä jaa jäsenistöä.

– Kaikki ymmärtävät sen, että jos kieli ei uudistu ja mukaudu, se kuolee. Joku harva kerettiläinen voi tietysti ajatella, että 1940-luvun slangi on ainoata oikeaa.

– Vanhat jäsenet tietysti puhuvat sitä slangia, jota he aina ovat puhuneet. Tapahtumissa kuulee joskus hyvinkin vanhaa slangia, Anikari kertoo.