Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Mummoharrastus" on nyt trendilaji: Antti, 44, pulahti uimaan keskellä lumipyryä Munkkiniemessä – seuroihin enemmän tulijoita kuin pystytään ottamaan

Liikunta: Talviuinnista on tullut hittilaji, joka tuo tunkua uintiseuroihin.

Lumipyryn keskellä Antti Mikkonen, 44, pulahtaa avantoon Munkkiniemen uimarannalla. Hän on harrastanut talviuintia noin neljä vuotta.

– Tämä on hyvä jatkumo joogalle ja meditaatiolle, Mikkonen sanoo.

Lähes päivittäin hyytävään veteen kymmeneksi minuutiksi pulahtaa myös Kirsti Sysipuro-Pirinen. Hän on ollut Munkkiniemen Avantouimarit ry:n puheenjohtaja vuodesta 2016, jolloin seura perustettiin edellisen velvoitteita laiminlyöneen uintiseuran tilalle.

Katajanokan Altaan ruuhkat ärsyttävät: "Kaikki lähiseudun triathlonistit saapuneet paikalle" – kylpylä teki tarkennuksia sääntöihin

Nyt talviuimareita yhdistyksessä on noin 400 ja lisää innokkaita riittäisi.

– Saan viikossa viidestä kymmeneen sähköpostia siitä, miten joku haluaisi liittyä. Viime lokakuussa tuli 120 uutta jäsentä ja marraskuussa päätimme, ettemme voi ottaa toistaiseksi enempää. Osaksi se johtuu koronasta, sillä olemme rajanneet henkilömäärän pukukopeissa viiteen. Naisia seurassa on noin 300, joten heidän pukukoppinsa on tiukassa käytössä. Miehiä pitäisi saada lisää, Sysipuro-Pirinen selventää.

Helsingin kaupungilla on yhteensä 13 talviuintipaikkaa, jotka sijaitsevat Katajanokalla, Marjaniemessä, Munkkiniemessä, Ouritsaaressa, Pikkukoskella, Rajasaaressa, Rastilassa, Ryssänkärjessä, Seurasaaressa, Soutustadionilla, Tuorinniemessä, Uunisaaressa ja Vaskiniemessä.

Juttua muokattu 4.2.: korjattu otsikon etunimi oikeaksi.

Paloheinän laturaivon takana pieni joukko konkarihiihtäjiä – esimies: "Ajavat auton syrjään ja lähtevät suoraan sieltä "

Paikkoja, joihin usein kuuluu lämmitetty pukusuoja, avanto ja avantoon johtavat portaat sekä osassa myös sauna, ylläpitävät uintiseurat. Tämän takia paikat ovat vain jäsenien käytössä, ellei seura järjestä avoimia uintitapahtumia tai tutustumiskäyntejä.

Sysipuro-Pirinen uskoo, että talviuinnin nousu on nähtävissä myös muissa uintiseuroissa. Seurasaaren Uimarit ry:n puheenjohtaja Sirkku Saarela vahvistaa tätä kantaa.

– Meillä on noin 350 jäsentä ja syksyllä jäsenmäärä lisääntyi aika tavalla. Osittain varmasti johtuu siitä, että koronan takia saunalliset uintiseurat joutuivat sulkemaan tilansa eikä mitään muutakaan oikein pysty harrastamaan, Saarela miettii.

Itä-Helsingin rantareitti saa uusia palveluja – luvassa sauna, ruokarekka ja minigolf

Talviuinnin suosiota ovat kasvattaneet myös sen monet terveyshyödyt aina ruskean rasvan syntymisestä vastustuskyvyn parantamiseen ja stressin ja lihassärkyjen lievitykseen, mutta myös euforinen olo, joka syntyy jääkylmästä kylvystä sekä itsensä voittamisesta.

Sekä Sysipuro-Pirinen ja Saarela sanovat, että entisestä ”mummoharrastuksesta” on tullut kaikenikäisten laji.

– Seuramme keski-ikä on noin 40–50 vuotta, mutta nyt on tullut myös lapsiperheitä ja 20–30-vuotiaita. Vanhimmat jäsenet lähentelevät 90 vuotta. He uskovat talviuinnin olevan heidän pitkän ikänsä ja terveytensä salaisuus, Sysipuro-Pirinen sanoo.

Uimahyppääjä Lauren Hallaselkä, 17, tietää myös lajin vaarat: "Joskus jännittää, että sattuu jotain, kun kokeilee uusia asioita"