HU selvitti kaupunginvaltuutettujen poissaolot – poliitikkojen tehtailemien aloitteiden käsittely kyllästyttää Osmo Soininvaaraa: "Kerran jäin pois laiskuuttani"

Valtuutetut: Neljällä valtuutetulla oli poissaoloja muita enemmän.

Osmo Soininvaara toteaa suoraan, että valtuutettujen aloitteiden käsittely kyllästyttää. Marko Happo

Sanna Jompero-Lahokoski

Kaupunginvaltuustosta eniten poissaoloja vuonna 2020 oli Tuula Haataisella (sd.), Maria Ohisalolla (vihr.), Juhana Vartiaisella (kok.) ja Paavo Väyrysellä (kesk).en

Yhteensä 19 valtuustokokouksesta Haatainen oli pois jopa kaksikolmaosaa eli 13 kokouksesta. Ohisalo ja Vartiainen olivat kumpikin pois 11 kokouksesta ja Väyrynen kymmenestä.

Työministerinä toimiva Haatainen perustelee poissaolojaan työkiireillä.

– Pitkälti koko sen ajan, kun olen toiminut Sanna Marinin hallituksen työministerinä, hallitus on joutunut hoitamaan akuuttia koronakriisiä. Hallituksen neuvottelut ja iltakoulut ovat usein osuneet päällekkäin valtuuston kokouksien kanssa. Läsnäoloni näissä hallituksen kokouksissa on ollut välttämätöntä, hän toteaa.

Ministeri Tuula Haatainen oli yksi eniten kokouksista poissaolleista valtuutetuista. Mirja Hussain

Myös Ohisalon mukaan muut työkiireet ovat olleet esteenä osallistumisille.

– Viisikon jäsenenä sekä rajavalvonnasta ja poliisitoimesta vastuussa olevana sisäministerinä olen nyt poikkeuksellisena aikana joutunut priorisoimaan hallituksen neuvotteluja. Aikataulut tulevat pääministerin kansliasta, enkä valitettavasti voi niihin itse vaikuttaa.

Ohisalo työskentelee sisäministerinä, kansanedustajana ja on vihreiden puheenjohtaja.

Monet hallituksen neuvottelut, kuten iltakoulukin pidetään usein keskiviikkoisin eli samaan aikaan valtuuston kokouksien kanssa. Ohisalo heittääkin ilmaan ajatuksen kokousajankohdan siirtämisestä:

– Muissa kunnissa valtuustot kokoontuvat yleensä maanantaisin. Kokousten siirtämistä maanantaille voisi olla hyvä selvittää myös Helsingissä.

Kaupunginhallitus kokoontuu Helsingissä maanantaisin ja valtuusto keskiviikkoisin joka toinen viikko.

Helsingin päättäjät jakautuvat epätasaisesti – kaksi kolmesta valtuutetusta asuu kantakaupungissa

Maria Ohisalolla on sisäministerinä muutakin kalenterissaan kuin Helsingin kaupunginvaltuuston kokoukset. Kai Skyttä

Kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoo poissaolojen syiden liittyvän ”isoihin valiokuntavastuisiin”. Vartiainen kuuluu neljään valiokuntaan ja on puhemiesneuvoston ja Kansainvälisten asiain foorumin jäsen.

Paavo Väyrynen ei vastannut Helsingin Uutisten yhteydenottoihin.

Kärkinelikon jälkeen seuraavaksi eniten poissaoloja (8) oli Terhi koulumiehellä (kok), joka kertoo poissaolonsa syyksi sairastumisen.

– Sain viime vuonna yli puoli vuotta kestäneen sairauden keuhkotulehduksineen ja se on aiheuttanut paljon poissaoloja. Sen seurauksena olen alkanut miettiä, onko järkevää olla yhtä aikaa kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu. Olen sittemmin päästänyt kokouksiin välillä tilalleni uusia nuoria varavaltuutettuja.

Miksi lähiössä asuvan poliitikon on vaikea päästä läpi Helsingin kuntavaaleissa – asuinpaikkaa vaihtava Paavo Arhinmäki: – "Siellä missä on vaurautta..."

Vihreiden Osmo Soininvaaralla ja Kaisa Hernbergillä oli viisi poissaoloa. Pitkän linjan valtuutettu Soininvaara lataa suorat sanat poissaoloistaan.

– Minulla on ollut kokousajan suhteen vähän huonoa onnea eli on ollut esteitä. Valtuutetun työ on tärkeää ja käytän itsekin kunnallispolitiikkaan paljon aikaa, mutta valtuuston kokous ei ole se, missä työ tapahtuu. Se on lähinnä seremonia, joskin tärkeä sellainen, Soininvaara sanoo.

– Jäin yhden kerran pois laiskuuttani. Listalla ei ollut muuta kuin valtuutettujen aloitteiden käsittelyä. Olen niihin todella kyllästynyt. Valtuutetun tarkoitus on usein mainostaa itseään sen sijaan, että yrittäisi saada jotain aikaan, Soininvaara jatkaa.

Helsingin Uutiset on aiemmin selvittänyt myös sen, ketkä tekevät eniten valtuustoaloitteita Helsingissä.

Katso, ketkä Helsingin valtuutetuista tehtailivat eniten aloitteita viime vuonna – Osa niistä nousi otsikoihin

Koronatilanteen vuoksi valtuusto siirtyi huhtikuussa etäkokouksiin. Loppuvuoden kokoukset jatkuivat hybridimallilla eli suurin osa osallistui etänä ja osa oli paikan päällä valtuustosalissa.

Etämalli jatkuu ainakin toukokuun loppuun asti. Etäkokoukset ovat Soininvaaran mukaan hankaloittaneet kokouksia.

– Ne ovat toimimattomia. Se näkyy asioiden heikkona sujumisena ja riitojen lisääntymisenä. Netissä on helpompi olla ilkeä kuin kasvokkain.

Valtuutetuista Satu Silvo (vihr.) ja Hannu Oskala (vihr.) olivat kumpikin viime vuonna pois neljästä kokouksesta. Apulaispormestarit Anni Sinnemäki (vihr.) ja Sanna Vesikansa (sd.) olivat pois kerran.

Valtuutetuista 34:llä ei ollut viime vuonna lainkaan poissaoloja.

Paavo Väyrynen osallistui viime vuonna noin puoleen valtuuston kokouksista. Jussi Vehkasalo

Valtuutetut

Kaupunginvaltuusto koolla joka toinen viikko

Kaupunginvaltuusto on Helsingin ylin päättävä elin ja siellä on 85 valtuutettua. Kaikilla valtuutetuilla on varavaltuutetut.

Kokouksessa pitää olla paikalla vähintään kaksi kolmasosaa valtuutetusta.

Mikäli valtuutettu ei pääse kokoukseen, hän ilmoittaa esteestä kaupunginkansliaan, joka kutsuu varavaltuutetun paikalle.

Päätöksiin tarvitaan paikalla olevien valtuutettujen äänten enemmistö.

Seuraavat valtuutetut valitaan huhtikuun kuntavaaleissa.

Uhkailu ja häirintä vähentävät intoa lähteä ehdolle kuntavaaleihin – Kuntaliitto selvitti myös paljonko luottamustöihin kuluu aikaa

Kirsi Piha kertoo lähtevänsä pormestarikisaan, jos kokoomuslaiset niin haluavat – tiukka viesti spekuloijille: "Ei kiinnosta paskan vertaa..."

Helsinki joutuu pähkäilemään myös kevään vaaleja aivan uudella tavalla – Tämä on suurin muutos aiempaan

Luontoa puolustava uusi liike pyrkii Helsingin valtuustoon – onko se kantona kaskessa vihreille?

Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton pormestariehdokas – "Julkinen keskustelu brändää kuntavaaleista pormestarivaaleja"

Jan Vapaavuoren lähdön merkitys voi olla Helsingin kokoomukselle järisyttävä – pormestariehdokasta pohditaan nyt kuumeisesti

Kristillisdemokraattien Ebeling ällistelee ilmastopaniikkia Helsingin Uutisissa: "Hätätilan julistaminen on vastuutonta"

HS: Edullisten hitas-asuntojen omistajana myös liuta helsinkiläispäättäjiä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut