Kalliossa asuvan parin yksiössä on sängyn paikalla 500 action-figuuria –  Matthew, 41: "Aikuinenkin voi diggailla hämähäkkimiestä"

Harrastukset: Matthew Pallasoja kerää hyllyt täyteen action-figuureita. Vitriineistä löytyy muun muassa Marvelia, Star Warsia ja Mythic Legionsia.

Matthew Pallasoja, 41, asuu Kalliossa yksiössä vaimonsa ja noin 500 action-figuurin kanssa.

– Alkoviin ehkä useampi laittaisi sänkynsä, mutta meillä siinä on neljä isoa vitriinikaappia, Pallasoja kuvailee.

Hän on laskenut, että jo yksistään Iron Man -figuureita on sata kappaletta. Kun Pallasoja muuton yhteydessä luopui 200 figuurista, se ei tuntunut missään.

– Nyt minusta on tullut ronkelimpi, etten enää osta ihan kaikkea mahdollista, hän sanoo.

Action-figuurit ovat käytännössä yleensä leluja.

Aikuinen voi diggailla hämähäkkimiestä, eikä se ole noloa tai dorkaa.

– Joukossa on myös eri valmistajien niin sanottuja ”adult collector” -figuureita, jotka ovat arvokkaampia kuin perusfiguurit ja saattavat sisältää enemmän pieniä, särkyviä osia. Joskus näiden kahden raja voi olla aika häilyvä, Pallasoja kertoo.

Veli-Pekka, 57, rakensi työhuoneeseensa jo neljännen pienoisrautatien – "Rakentaja tarvitsee aikaa, kärsivällisyyttä ja toimivat sormet"

Niitä voidaan keräillä ihailtavaksi vitriiniin tai sijoitusmielessä. Joku haluaa kerätä kaikki eri versiot Star Warsin Darth Vaderista, joku saattaa kerätä vain yhden jokaista eri hahmoa. Toinen kerää ehkä vain harvinaisuuksia. Figuureja pidetään arvokkaampina, jos ne ovat avaamattomissa pakkauksissa.

– Tapoja keräillä on monia, eikä mikään ole väärä. Itse avaan figuurit paketista, enkä mieti niiden arvoa. En halua, että kotini näyttää lelukaupan varastolta, Pallasoja naurahtaa.

Pallasoja toisinaan maalaa figuureita uusiin väreihin ja vaihtelee niiden osia.

– Se on kuin näpertelyä pienoismallien kanssa.

Vanhasta harrastuksesta tulikin 2020-luvun trendi – Kari, 52: "Näiden keräily on tavattoman rauhoittavaa"

Lelufiguureissa on myös paljon nostalgiaa, kun hahmot ovat tuttuja lapsuudessa nähdyistä elokuvista.

Hän laskeskelee, että arvokkain figuuri saattaa olla noin 300 euron arvoinen.

– Arvioini mukaan arvokkain on Comicave Studiosin valmistama Igor Iron Man. Se oli uutena noin 250 euroa ja nyt loppuunmyytynä luultavasti enemmän, Pallasoja arvelee.

100–200 euron arvoisia figuureita hänellä on enemmänkin.

– Mutta siitä on tovi, kun on tullut katseltua noita "sillä silmällä".

Kymmenen vuoden aikana action-figuureita myyvät kivijalkakaupat ovat kadonneet katukuvasta. Lontoosta kotoisin olevan Dean Claytonin omistama Head Hunter Store on yksi harvoista figuurikaupoista Helsingissä. Clayton muutti liikkeensä viime vuoden lopulla isompaan tilaan Vallilassa.

– Koronan aikana ihmisillä oli enemmän aikaa harrastaa näitä. Meillä oli vilkkain vuosi koskaan, ja tarvitsimme lisää tilaa, hän sanoo.

Korona myös peruutti kaikki tapahtumat ja messut ympäri Pohjoismaita, jonne Clayton yleensä vie figuureita myytäväksi. Siksi ihmiset käyvät nyt paljon liikkeessä.

Clayton kertoo, että Disney Plus -suoratoistopalvelu on lisännyt harrastuksen suosiota. Toisaalta harrastajat odottavat malttamattomina uusien sankarielokuvien julkaisua, jotka ovat koronan vuoksi ”hyllyllä”.

Kadonnut Helsinki elää herttoniemeläisen Juha Joutsin pienoismalleissa – "Se on parasta, että saan tehdä tutkimusta näiden rakennustyötä varten"

Harrastajakunnasta naisia on Dean Claytonin mukaan nykyään jo yhtä paljon kuin miehiä. Ikähaarukka keikkuu 18–48 ikävuoden välillä.

– On myös paljon sitäkin vanhempia harrastajia. Toki myös lapset rakastavat Spidermania, Batmania ja Star Warsia, Clayton sanoo.

Korkeimpia hintoja pyydetään muun muassa Star Wars- ja He-Man-figuureista. Clayton kertoo myyneensä juuri He-Man-sarjan Twistoid-hahmon yli 700 eurolla.

Clayton sanoo, että hänellä on myymälässä esillä jopa 5000 euron arvoinen Darth Vader -figuuri 1970-luvulta.

– Se ei ole kuitenkaan myynnissä. Se kuuluu omaan kokoelmaani.

Matthew Pallasoja kiittelee, että reilun kymmenen vuoden aikana fanikulttuuri on mennyt Suomessa myönteisempään suuntaan.

– Täälläkin on huomattu, että voi olla aikuinen ja diggailla hämähäkkimiestä, eikä se ole noloa tai dorkaa.

Matthew Pallasojan figuuri-harrastus alkoi vuonna 2008. Harrastuksessa on myös nostalgiavivahteita, kun Pallasoja sai ensimmäisen action-figuurin, Star Warsin Boba Fettin äidiltään viisivuotiaana.

– Se on edelleenkin vitriinissä kunniapaikalla. Se ei välttämättä ole tuossa kunnossa kovin arvokas rahallisesti, mutta tunnearvo on mittaamaton, Pallasoja sanoo.

Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Yksiöstä pyydetään 10 000 euroa/neliö, vieressä käydään avointa huumekauppaa – "Vaikka täällä liikkuu kaikenlaista kulkijaa, en pelkää"

Helsinkiläinen Niko majoittaa matkailijoita 15-neliöisessä yksiössään lähes joka yö – enimmillään yöpyjiä on ollut samaan aikaan 4

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut