Vuonna 2019 niiden helsinkiläisnuorten osuus, jotka käyttivät päivittäin jotain nikotiinia sisältävää tupakkatuotetta, oli yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisilla alle viisi prosenttia ja lukiolaisilla selvästi alle 10 prosenttia. Ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista sen sijaan yli viidennes käytti tupakkatuotteita päivittäin ja tytöistä useampi kuin pojista.
Kaupungin julkaiseman Kvartti-lehden tuoreessa artikkelissa tarkastellaan päihteidenkäytön muutoksia Helsingissä, aineistona on uusin Kouluterveyskysely.
Alkoholia viikoittain käyttävien ja humalahakuisesti juovien nuorten osuus on vähentynyt, mutta etenkin yläkoululaisilla väheneminen on hidastunut viime vuosina. Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevilla väheneminen on ollut tasaisempaa, mutta toisaalta alkoholia käyttävien osuus on aiemmin ollut erittäin suuri.
Kannabista ainakin kerran kokeilleita on Helsingissä huomattavasti koko maata enemmän. Tämä osuus on 2000-luvun aikana kasvanut, mutta ei kovin johdonmukaisesti. Sen sijaan edeltävien 30 päivän aikana kannabista käyttäneiden osuus on pääsääntöisesti kasvanut. Kannabiksen ja alkoholin käyttö kasautuvat samoille nuorille.
Kaikkien päihteiden käyttö on ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevilla yleisempää. Tupakkatuotteiden kohdalla ero on kaikkein suurin, ja ainoastaan kannabista kokeilleiden osalta ero on melko pieni. Esimerkiksi lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista pojista hieman yli 30 prosenttia oli kokeillut kannabista.