Husin epäselvät ja jopa laittomat hankinnat kestäneet yli 10 vuotta, arvioi toimitusjohtaja – "Johtamiskulttuuri on ollut aiemmin huono"

Sairaala: Toimitusjohtaja sanoo, että Husin epäselvyydet ovat kestäneet yli 10 vuotta. Hankintoja ei voi lopettaa yhtäkkiä.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen. HUS
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Husin epäselvät ja jopa laittomat hankinnat ovat kestäneet enemmän kuin kymmenen vuoden ajan, arvioi kaksi vuotta toimitusjohtajana toiminut Juha Tuominen Helsingin Uutisten haastattelussa.

Hus on tehnyt miljoonien arvosta hankintoja kilpailuttamatta. Yle kertoi viime viikolla, ettei tilannetta ole korjattu lupauksista huolimatta. Markkinaoikeus tuomitsi Husille viime vuonna seuraamusmaksuja laittomista hankinnoista, kuten vessapaperista.

– Saimme sakot aiheesta. Johtamiskulttuuri on ollut aiemmin huono, kun tällainen on sallittu eikä sitä ole nähty. Taustalla on järkeviä ja vähemmän järkeviä syitä, Tuominen sanoo.

Toimitusjohtaja kertoo, että suorahankinnoilla on kenties kevennetty työtaakkaa kiireen keskellä.

– Jatkokilpailutusta ei ole haluttu tai ehditty tehdä. On ajateltu, että lyhyet sopimuskaudet ovat vastuullisia, kun kilpailutukset voi tehdä uudestaan. Se on johtanut siihen, ettei työtä ole ennätettykään tehdä, kun on ollut muutakin kilpailutettavaa edessä.

Husin sisäinen tarkastus on toiminut Tuomisen mukaan huonosti. Hän sanoo, että sisäinen tarkastus löysi epäselvyyksiä kilpailuttamattomista hankinnoista vain vuonna 2011.

Husilla on tällä hetkellä kilpailuttamattomia hankintoja vielä noin 40 miljoonan euron edestä. Tuominen sanoo, että se on noin neljä prosenttia Husin miljardiluokan vuosittaisista hankinnoista.

Alunperin keskeneräiset kilpailutukset piti hoitaa tämän vuoden alun aikana.

– Korona on viivästyttänyt velan korjaamista vuodella. Myönnän, että asia on edistynyt hitaammin kuin piti. Kaikkea energiaa ei ole voitu laittaa tähän asiaan koronan tuplaaman hankintataakan vuoksi. Lisäksi Husissa oli myös iso Apotti-tietojärjestelmän käyttöönotto. Käytössä on nyt enemmän hankinta-, it- ja koulutusresurssia. Kaiken pitäisi olla laillisesti kunnossa tämän vuoden puolella.

Onko kohtuutonta, että Hus joutuu selvittämään tilannetta akuutin koronakriisin keskellä?

– Ei ole kohtuutonta, että korjaamme, mutta koen harmittavana omalta osaltani. Korona on ykköstehtävämme. Se pitää huomioida, kun arvioidaan, olemmeko onnistuneet korjaustoimissa liian hitaasti. Tässä ei kaivata turhaa kivittämistä.

Miksi hankintoja ei vain keskeytetä, jos ne on todettu laittomiksi?

– Meitä ohjaa perustuslain vaatimus – meidän pitää hoitaa potilaat. Lääkäri ei ymmärrä ja potilas ei hyväksyisi sitä, jos leikkaus viivästyisi sen takia, onko tuote kilpailutettu. Tämä tilanne ei ole vaikuttanut potilaiden saaman hoidon tasoon.

Tuominen sanoo, että kilpailutuksia on jätetty välistä juuri sen takia, että potilaan hoitoa on priorisoitu.

– Jotkut ovat katsoneet sormien läpi ja perustelleet joustavuudella, että hoito toteutuu.

Husin sisäinen tarkastus on ulkoistettu nyt konsulttiyhtiö Deloittelle. Tuominen on palkannut myös muun muassa uuden hankintajohtajan.

Juha Tuominen on kritisoinut useasti Suomen hallituksen sote-esityksiä. Husin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén on sosiaalidemokraattien kansanedustajana taas siirtynyt sote-myönteisiin kannanottoihin.

Miltä tuntuu, että Lindén on nykyään jatkuvasti kanssasi eri mieltä sote-kannoista?

– Meillä ei ole riitaa edellisen toimitusjohtajan kanssa. Henkilövälit ovat hyvät. Hänellä on kansanedustajana uusi rooli. Kukin puolue on valinnut oman linjansa ja poliitikon kuulunee olla lojaali sille, mitä puolue tavoittelee. Hallituspuolueet ovat valinneet, että sote menee näin.

Tuominen kokee, että Uudenmaan asema on sote-esityksissä epäoikeudenmukainen.

– Annetaan ymmärtää, että antaisimme liikaa hoitoja vaikka terveyskeskuksiinkin on jonoja.

Toimitusjohtaja sanoo Husin olevan halvin sairaanhoitopiiri.

– Hus tuottaa palvelut halvimmalla asukaslukuun nähden. Se on fakta. Tuntuu erikoiselta, että palveluista pitäisi luopua ja vyötä kiristää muun Suomen hyväksi.

Yrittäjät vaativa Husin hankintojen lainmukaisuudesta perusteellista selvitystä. Husin tekemät suorahankinnat eivät yrittäjäjärjestöjen mukaan hyödytä yritysten välistä kilpailua.

– Tämä on vakava asia. Veronmaksajien rahoja tuhlataan kilpailuttamatta sopivinta hintaa ja laatua. Menettelyt ovat omiaan heikentämään yritysten ja veronmaksajien luottamusta hallinnon läpinäkyvyyteen ja julkisten hankintojen avoimuuteen, Helsingin Yrittäjien lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

Yrittäjät vaativa Husin hankintojen lainmukaisuudesta perusteellista selvitystä. Husin tekemät suorahankinnat eivät yrittäjäjärjestöjen mukaan hyödytä yritysten välistä kilpailua.

– Tämä on vakava asia. Veronmaksajien rahoja tuhlataan kilpailuttamatta sopivinta hintaa ja laatua. Menettelyt ovat omiaan heikentämään yritysten ja veronmaksajien luottamusta hallinnon läpinäkyvyyteen ja julkisten hankintojen avoimuuteen, Helsingin Yrittäjien lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut