Helsinkiläinen pariskunta kiersi vuoden aikana kaikki Suomen 50 parasta ravintolaa – ”Nautimme lähes kaikissa neljä–viisi ruokalajia”

Harrastus: Helsinkiläinen pariskunta kävi läpi kaikki Suomen 50 parasta ravintolaa.

Helpotusta kuluttajien matkakuumeeseen ja jopa eksotiikan kaipuuseen. Lievennystä Suomen yrittäjien talousahdinkoon.

Kotimaan ruokamatkoissa voi olla ratkaisu moneen koronavaivaan, kun ulkomaanmatkailun avautumisesta ei ole vielä täyttä varmuutta. Edessä voi olla toinen peräkkäinen hyvä matkailukesä – joillekin.

Uusi iso ravintola Helsingin paraatipaikalle – "Rakennetaan myös suuri ulkoterassi"

Ammattilaisten parissa on käynnistymässä perinteinen Viisi Tähteä -lehden 50 parasta ravintolaa -äänestys. Tulokset voivat toimia kirjaimellisesti tiekarttana ja ovat jo toimineetkin. Muutama hyvän ruoan ystävä on kolunnut kaikki.

Helsingin Uutiset tavoitti yhden heistä, helsinkiläisen Juhani Lehdon.

– Innokkaina ruoka- ja ravintolaharrastajina kiersimme tosiaan vaimoni kanssa kaikki vuoden 2019 listan ravintolat. Kierros tuli täyteen marraskuun 2019 lopussa, viimeisenä ravintolana Krunikassa sijaitseva Kuurna.

Lehto myöntää, että he eivät olleet tiukan puritaanisia:

– Jos oli joku ravintola, jossa oli käyty juuri ennen listan julkaisua, niin sitä emme enää sisällyttää kierrokseen.

Lehdon mukaan kierros vaati aikaa ja vaivaa, mutta erittäin mieleisenä harrastuksena se ei tuntunut suoritukselta. Se tehtiin lähinnä omaksi iloksi.

– Helsinkiläisenä toki helpotti se, että suurin osa listan ravintoloista sijaitsi täällä. Tampereella ja Turussa tuli vierailtua vuoden aikana muutama kerta.

Muut ravintolat olivat yleensä ainoita listalle päässeitä omilta paikkakunniltaan: kauimmat Joensuussa, Oulussa ja äärimmäisenä Aanaar Inarissa. Niihin Lehdot matkasivat lentäen tai autolla.

– Lähes kaikissa nautittiin jokin pidempi menu eli varmasti neljä-viisi ruokalajia per ravintola. Näin sai melko hyvän yleiskuvan siitä, mitä ravintoloissa sillä hetkellä tarjottiin, ja mikä on ruoan ja myös palvelun taso.

Helsinkiin perustetaan uusia ravintoloita nyt hurjalla tahdilla – nämä 2 trendialuetta ovat kasvun kärjessä

Juhani Lehdon mukaan Suomessa on hyvätasoisia ravintoloita enemmän kuin vaikka vuosituhannen vaihteessa, ja ilahduttavaa hänestä oli nähdä yksittäisten kiinnostavien ravintoloiden nousu pienillekin paikkakunnille.

– Kyllä listalle oli selvästi valikoitunut intohimoa tekemiseen, joka myös yleensä korreloi hyvän lopputuloksen kanssa. Kierros oli hieno makumatka ja myös havainnointia siitä, miten tietyt raaka-aineet tai ruokalajit ovat tiettynä ajanjaksona suosiossa.

Helsinkiläisen toimiston katolla syntyy hunajaa: Citymehiläiset keräävät mettä hautausmaan kukista

Mikä tuli sitten syötyä?

– Kierroksen aikana tuli syötyä muun muassa aika monta tartaria ja raaka-aineista usein esimerkiksi maa-artisokkaa – keittona, pyreenä tai muussa muodossa.

Yhden positiivisen kritiikin ja kehittämisehdotuksen Lehto antaisi ravintoloitsijoille:

– Olkaa vieläkin rohkeammin kokeilevia ja oman tienne kulkijoita!

Tällaisellä laajalla 50 kohteen kierroksella trendit nousivat jopa liiankin selvästi esille:

– Ravintoloissa oli havaittavissa jonkin verran samankaltaisuutta tai tiettyjen trendien toistumista ruokalajeissa tai raaka-aineissa.

– Tiettyinä aikoina korostuvat tietyt trendit ja niitä on tuotava esille, koska kysymys on myös taloudellisesti tavoitteellisesta toiminnasta, Lehto pohtii.

Nämä helsinkiläiset ravintolat loistavat persoonallisella sisustuksellaan – "Ilahduttavasti kaikki ravintolat ovat säilyneet"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut