Poliisin toiminnassa Elokapina-mielenilmauksessa epäillään nyt myös pahoinpitelyä – "Käsitys tapahtumista on tosiasioiltaan suhteellisen selkeä"

Elokapina-liike haluaa voimakkaita toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Helsingin poliisi turvautui kaasusumutteeseen lokakuun alussa liikkeen mielenosoituksessa. Elokapina
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Syyttäjälaitos on edennyt tutkinnassa, joka koskee poliisin toimintaa ja voimankäytön perusteita ja lainmukaisuutta Elokapina-mielenosoituksessa Kaisaniemessä 3. lokakuuta.

Tapahtumista kuvatuissa videoissa paikalla olleet poliisit sumuttivat oc-sumutetta näennäisen rauhallisesti kadulla istuvien mielenosoittajien päälle. Esitutkinta poliisin toiminnasta käynnistettiin 14. lokakuuta.

Erikoissyyttäjä ja tutkinnanjohtaja Heidi Savurinne kertoo Helsingin Uutisille, että henkilökuulemiset on pääasiallisesti tehty ja nyt kartoitetaan vielä muuta mahdollista todistelua, jonka jälkeen siirrytään vähitellen koostamaan pöytäkirjaa.

Mukaan on tutkinnan aikana tullut uusi epäilty rikosnimike.

– Jo henkilökuulemisissa on ollut epäiltynä rikosnimikkeenä virkavelvollisuuden rikkomisen lisäksi pahoinpitely. Käsitys tapahtumista on tosiasioiltaan suhteellisen selkeä jo tapahtumasta saatavissa olleen videomateriaalin sekä henkilökuulemisten perusteella, Savurinne kertoo.

Hän ei ota kantaa siihen, kuinka moni on epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta tai pahoinpitelystä.

– Rikoksesta epäiltynä on kuultu useita poliisimiehiä, en tässä vaiheessa esitutkinnan ollessa kesken ota kantaa tarkkaan lukumäärään.

Syyttäjänä asiassa toimii apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Apulaispoliisipäällikön mukaan sumutteen käytöstä varoitettiin etukäteen – "Mielenosoittajia yritettiin kantaa tieltä sivuun, mutta osa palasi takaisin"

Elokapina-mielenilmauksessa lokakuussa mielenosoittajat blokkasivat liikennettä Unioninkadulla sekä Kaisaniemenkadulla useita tunteja lauantai-iltapäivänä. Poliisi antoi sakot 53 henkilölle ja otti kiinni 51 henkilöä, jotka vapautettiin saman illan aikana.

Poliisin voimankäyttöä säädellään tarkasti laissa, jonka mukaan voimankäytön pitää muun muassa olla viimesijainen keino ja puuttumisen on oltava lievintä mahdollista. Vastaavasti mielenilmausvapaus on turvattu esimerkiksi perustuslaissa. Näin muistutti muun muassa julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Perustuslakiblogissa lokakuussa.

Poliisin toiminta Kaisaniemessä selvitetään – "Ratkaisu tehtiin passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajoittamiseksi"

Helsingin poliisi perustelee sumutteen käyttöä: mielenosoittajien kantamiseen ei ollut voimavaroja ja tilanteessa oli vammautumisvaara

Autotiellä istumisesta ei voi tulla hyväksyttävä tapa

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut