Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi paljasti jättimäisen huumeiden salakuljetusliigan, joka toi maahan myös Katiska-huumeet – Aineita kätkettiin kukkakuljetuksiin yli 20 miljoonan euron arvosta

Poliisi on paljastanut laajan huumeiden salakuljetuksen Alankomaista Suomeen, poliisi kertoo vastikään julkaistussa tiedotteessa.

Toiminta on poliisin mukaan jatkunut vuoden 2018 kesäkuusta vuoden 2020 toukokuuhun ja lasteja on tullut maahan ainakin 17. Kaikkia tutkitaan törkeinä huumausainerikoksina. Yhteenlaskettu katukauppa-arvo on yli 20 miljoonaa euroa.

– Esitutkinnassa on saatu selkeä käsitys laajasta ja järjestelmällisesti toimineesta huumausaineiden maahantuonti- ja kuljetusorganisaatiosta. Tutkintaan liittyen on tehty useita operaatioita eri puolilla Suomea, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista (KRP) tiedotteessa.

Huumeita on esitutkintatietojen mukaan myyty ainakin pääkaupunkiseudulla, Kaakkois-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Poliisi epäilee, että myös pääosa niin sanottuun Katiska-vyyhtiin liittyvistä huumausaineista on tullut maahan nyt tutkitulta kuljetusorganisaatiolta. Katiskaan epäillään liittyvän 17 huume-erästä kaksi.

Tutkinnassa ovat olleet mukana KRP, Helsingin poliisilaitos, Hämeen poliisilaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos ja Pohjanmaan poliisilaitos.

Huumeet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, jotka kulkivat Alankomaista rahdin mukana Vuosaaren satamaan. Rahtia kuljettanutta yritystä ei epäillä osallisuudesta rikokseen.

– Epäillyt ovat käyttäneet huumausainekuljetusten järjestämiseen ammattimaisia keinoja, kuten perustaneet kukkien maahantuontiin perustuvan yrityksen, ja pyörittäneet laillista liiketoimintaa yhtä aikaa huumausainekuljetusten kanssa. Kuljetusorganisaation toimintatyyliin kuului myös huumausaineiden vastaanottajien tunnistautumisen erityinen varmistaminen ja eri osapuolten välisen tiedonkulun salaaminen, Räty sanoo tiedotteessa.

Kukat ja kasvit kuljetettiin Suomessa useimmiten eri myymälöihin. Niiden seassa olleet huumeet puolestaan toimitettiin kuljetusreittien varrelle sovittuihin luovutuspaikkoihin.

Huumekaupasta saadut käteiset rahat pakattiin kukkayrityksen paluukuormaan, mitä kautta rahat päätyivät takaisin Alankomaihin.

Huumeiden hankkimisesta, myymisestä, pakkaamisesta ja salakuljetuksesta epäillään pääasiassa 44- ja 47-vuotiaita hollantilaisia miehiä.

Suomessa poliisi on tutkinut tapauksen vuoksi yhteensä yli 50:tä ihmistä.

Maahantuontiorganisaatio levitti poliisin mukaan eri puolelle Suomea ja Tukholmaan yhteensä 310 kg marihuanaa, 312 kg amfetamiinia, 53 kg hasista, 15 kg kokaiinia, 14 kg MDMA:ta, 2 kg kristallia, 142 000 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-tablettia sekä 100 000 Xanax-tablettia, 2 kg ketamiinia ja yli 50 000 kappaletta muita lääkeaineita.

Rikoshyötynä poliisin eri yksiköt ovat takavarikoineet hieman yli miljoona euroa ja ottivat turvaamistoimien kohteeksi noin 700 000 euron arvosta kiinteää omaisuutta.

Päivitetty 4.2.2021 kello 13: Lisätty tietoja muun muassa saadusta rikoshyödystä. Kello 16.18: Korjattu kuvatekstejä.