Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotietsinnässä löytyi 50 grammaa marihuanaa ja repussa 80 000 euroa käteistä – Näin KRP pääsi jättimäisen huumeliigan jäljille pääkaupunkiseudulla

Laaja huumeiden salakuljetus Suomeen alkoi paljastua Helsingissä huhtikuussa 2020, kun poliisi takavarikoi erästä huumausainerikosta tutkiessaan löysi kotietsinnässä 50 grammaa marihuanaa ja repullisen rahaa.

– Repussa oli yli 80 000 euroa käteistä rahaa. Suuri rahasumma herätti epäilyksen siitä, että tapaus liittyy laajempaan kokonaisuuteen, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkinta jatkoi jutun esitutkintaa. Kohteeksi poliisi otti Espoossa asuneen ulkomaalaisen miehen, jonka henkilöllisyydestä ei vielä tuolloin ollut varmuutta. Pian ilmeni, että myös Keskusrikospoliisi (KRP) oli kiinnostunut samasta henkilöstä ja jutun tutkintaa varten perustettiin yhteinen tutkintaryhmä.

Toukokuun 2020 alussa Espoossa asuneen miehen havaittiin tapaavan Vantaalla alankomaalaisen kuorma-autonkuljettajan, joka on toinen KRP:n epäilemistä miehistä.

Poliisi havaitsi Espoossa asuvan miehen luovuttavan kuorma-autoilijalle paketin, jossa epäillään olleen tyhjiöpakattua käteistä rahaa. Poliisi pysäytti Alankomaihin matkalla olleen rahakuljetuksen Saksassa ja löysi yli 260 000 euroa vakuumiin pakattua käteistä rahaa, joiden epäillään olevan peräisin pääkaupunkiseudun huumekaupasta.

Samat miehet tapasivat pian uudelleen. Kuljettaja lastasi Sipoossa sijaitsevan huoltoaseman pihassa pahvilaatikoita Espoossa asuneen miehen käytössä olleeseen pakettiautoon. Siirron jälkeen poliisi otti molemmat epäillyt kiinni ja pahvilaatikoiden sisältä takavarikoitiin lähes 50 kiloa marihuanaa ja yli 5 000 ekstaasitablettia.

Espoossa asuneen miehen asunnosta takavarikoitiin noin 750 grammaa kokaiinia sekä yli 400 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi asunnosta takavarikoitiin noin 800 grammaa kokaiinin jatkamisessa käytettävää lääkeainetta, joka on jo itsessään luokiteltu väärinkäytettynä erittäin vaaralliseksi lääkeaineeksi. Samalla poliisi otti kiinni useita muitakin huume-erään liittyneitä ihmisiä.

Miehen asunnosta löydettiin myös setelilaskuri ja vakuumikone, jota poliisi epäilee miehen käyttäneen rahan pakkaamiseen.

– Huumeiden myynnistä saatua käteistä rahaa takavarikoitiin esitutkinnan aikana poikkeuksellisen paljon. Esitutkinnan perusteella erityisesti marihuana vaikuttaa menevän pääkaupunkiseudulla kuin kuumille kiville ja se on havaittu myös ulkomailla, sanoo Uusikivi tiedotteessa.

Espoossa asunut mies osoittautui esitutkinnassa 29-vuotiaaksi Alankomaiden kansalaiseksi. Hän ja kuorma-autonkuljettaja kuuluvat laajaan alankomaalaiseen rikollisryhmään.

Poliisi epäilee, että 29-vuotiaan miehen tehtävänä oli ottaa vastaan rikollisryhmän Suomeen salakuljettamia huume-eriä ja luovuttaa niitä eteenpäin pääkaupunkiseudulla oleville asiakkaille. Lisäksi hänen tehtävänään epäillään olleen huumeiden myynnistä saatujen rahojen kerääminen asiakkailta ja niiden järjestäminen ulkomaille.

29-vuotiaan miehen epäillään saaneen huume-eriin ja rahoihin liittyvät ohjeet alankomaalaisen rikollisryhmän johtajilta ulkomailta.

Pääkaupunkiseudulla huumeiden ostamisesta ja jälleenmyynnistä epäillään kahta erillistä rikollisryhmää.

Toisen ryhmän jäsenet olivat peräisin pääosin Itä-Afrikasta ja toisen pääosin Lähi-idästä.

– Perinteisesti suurten huume-erien maahantuonti on ollut pääosin ulkomaisten rikollisryhmien hallussa. Uusi piirre on se, että poliisin pääkaupunkiseudulla tekemien havaintojen perusteella monet ulkomaista alkuperää olevat rikollisryhmät ovat ottaneet haltuunsa myös täällä tapahtuvaa huumeiden eteenpäin välitystä. Näiden ryhmien asiakaspiiri koostuu usein suurelta osin pääkaupunkiseudulla asuvista, saman etnisen taustan omaavista henkilöistä, sanoo Helsingin poliisilaitoksen Ammattimainen rikollisuus -toiminnon johtaja, rikostarkastaja Markku Heinikari tiedotteessa.

Rikollisryhmien epäillään hankkineen alankomaalaiselta rikollisryhmältä loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 välisenä aikana yli 200 kiloa marihuanaa, 11 000 ekstaasitablettia ja vajaan kilon kokaiinia.

Huume-erien eteenpäin välittämisessä epäillään käytetyn vuokra-autoja ja tilapäisiä asuntoja eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Kiinniottojen yhteydessä huume-erien asiakkailta takavarikoitiin lähes 100 000 euroa käteistä rahaa.

Pääkaupunkiseudun huumekauppaan liittyen esitutkinnan aikana on ollut vangittuna yhteensä 16 henkilöä.

Muokattu 4.2.2021 kello 16.22: Korjattu kuvatekstejä.