Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Törkeät pahoinpitelyt lisääntyivät Helsingissä 31 % – nämä syyt selittävän karun tilaston

Törkeissä väkivaltarikoksissa oli Helsingissä viime vuonna huomattava nousu.

Helsingin poliisin rikostilastoista 2020 ilmenee, että vaikka henkirikosten määrä väheni edellisvuoden yhdeksästä kuuteen, törkeät pahoinpitelyt ja tapon yritykset lisääntyivät selvästi.

Törkeitä pahoinpitelyitä kirjattiin viime vuonna 176, jossa on peräti 31 prosentin kasvu vuoteen 2019.

– Näissä rikoksissa ei ole havaittavissa mitään yksittäistä kasvua selittävää tekijää. Yhä useammassa rikoksessa on viitteitä huumausaineiden käyttöön tai niiden välitykseen liittyvistä riidoista. Myös mielenterveysongelmat ovat tyypillisiä vakavimpien väkivaltarikosten osapuolilla, toteaa rikostarkastaja Jari Koski tiedotteessa.

Huumausainerikoksia tuli vuonna 2020 Helsingin poliisin tietoon lähes 22 prosenttia enemmän kuin ennen. Huumekauppa on siirtynyt suurelta osin kaduilta verkkoon.

Koski arvelee, että myös koronalla saattaa olla oma osuutensa väkivaltarikosten kasvussa.

– Kun ravintolat ovat olleet suljettuina, päihteitä on käytetty ulkotiloissa tai yksityisasunnoissa, joissa ei ole valvontaa, esimerkiksi järjestyksenvalvojaa tai muuta ulkopuolista, joka puuttumalla voisi ehkäistä vakavamman väkivaltatilanteen syntymisen.

Pahoinpitelyt yleisellä paikalla vähentyivät 11 prosenttia, mutta yksityisellä paikalla pahoinpitelyt lisääntyivät 13 prosenttia.

Merkittävän poikkeuksen vuoden 2020 rikostilastoihin toi laaja psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto, johon liittyen kirjattiin pelkästään Helsingin poliisilaitokselle 6 470 rikosilmoitusta. Kokonaisuus selittää pitkälti 16,5 prosentin nousun omaisuusrikoksissa, joiden alle kiristysrikokset kirjataan.