Törkeät pahoinpitelyt lisääntyivät Helsingissä 31 % – nämä syyt selittävän karun tilaston

Väkivallantekojen lisääntymiseen yksi selitys on se, että kun ravintolat ovat olleet kiinni tai auki rajoitetusti, päihteitä käytetään entistä enemmän kaiken valvonnan ulottumattomissa. Arkisto/Jaana Kautto
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Törkeissä väkivaltarikoksissa oli Helsingissä viime vuonna huomattava nousu.

Helsingin poliisin rikostilastoista 2020 ilmenee, että vaikka henkirikosten määrä väheni edellisvuoden yhdeksästä kuuteen, törkeät pahoinpitelyt ja tapon yritykset lisääntyivät selvästi.

Törkeitä pahoinpitelyitä kirjattiin viime vuonna 176, jossa on peräti 31 prosentin kasvu vuoteen 2019.

– Näissä rikoksissa ei ole havaittavissa mitään yksittäistä kasvua selittävää tekijää. Yhä useammassa rikoksessa on viitteitä huumausaineiden käyttöön tai niiden välitykseen liittyvistä riidoista. Myös mielenterveysongelmat ovat tyypillisiä vakavimpien väkivaltarikosten osapuolilla, toteaa rikostarkastaja Jari Koski tiedotteessa.

Huumausainerikoksia tuli vuonna 2020 Helsingin poliisin tietoon lähes 22 prosenttia enemmän kuin ennen. Huumekauppa on siirtynyt suurelta osin kaduilta verkkoon.

Alaikäisten epäiltyjen määrä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä hyppäsi kovaan nousuun – "Selvittämätön mutta selvä muutos"

Koski arvelee, että myös koronalla saattaa olla oma osuutensa väkivaltarikosten kasvussa.

– Kun ravintolat ovat olleet suljettuina, päihteitä on käytetty ulkotiloissa tai yksityisasunnoissa, joissa ei ole valvontaa, esimerkiksi järjestyksenvalvojaa tai muuta ulkopuolista, joka puuttumalla voisi ehkäistä vakavamman väkivaltatilanteen syntymisen.

"Löytyy uhri kuolleena ja tekijä sammuneena uhrin vierestä" – Tuore katsaus paljastaa karun kuvan tyypillisestä suomalaisesta henkirikoksen tekijästä ja uhrista

Pahoinpitelyt yleisellä paikalla vähentyivät 11 prosenttia, mutta yksityisellä paikalla pahoinpitelyt lisääntyivät 13 prosenttia.

Kotietsinnässä löytyi 50 grammaa marihuanaa ja repussa 80 000 euroa käteistä – Näin KRP pääsi jättimäisen huumeliigan jäljille pääkaupunkiseudulla

Merkittävän poikkeuksen vuoden 2020 rikostilastoihin toi laaja psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto, johon liittyen kirjattiin pelkästään Helsingin poliisilaitokselle 6 470 rikosilmoitusta. Kokonaisuus selittää pitkälti 16,5 prosentin nousun omaisuusrikoksissa, joiden alle kiristysrikokset kirjataan.

Näillä Helsingin asuinalueilla rikokset lisääntyivät viime vuonna eniten – Poliisin kotihälytyksissä korostuvat tietyntyyppiset keikat

Rikostilastot: keskikesällä paljon väkivaltaa kodeissa – asuntomurtojen määrä kasvussa

Aloite: Kannabis laillistettava Helsingissä erillislailla – "Nuorten syrjäytymistä ei saa pahentaa tekemällä heistä rikollisia"

Sivullinen meni väliin nuorten miesten riitaan Triplan kauppakeskuksen edustalla – sai puukosta kylkeen

Koskelan murhan 3 epäiltyä yhä vangittuina – esitutkinnassa paljastui uusia uhriin kohdistuneita rikosepäilyitä, kokenut poliisi kuvaa tekoja "sadistisiksi"

Ammattiauttaja menee sokkiin siinä kuin muutkin – "Olin sairastunut parantumattomasti tautiin, jonka etenemistä ei voi ennustaa", kertoo harvinaisen taudin vuoksi eläkkeelle joutunut kriisityöntekijä Sinikka Vuorela

Nuorisopoliisi Marko "Fobba" Forss nuorten tekemistä vakavista rikoksista: "Erittäin harvinaisia" – Silti Suomessa vangitaan vuosittain noin 40 alaikäistä

Poliisi muistuttaa: Vastaamon tietokannan lataaminen verkosta voi olla rikos – Poliisi ei kaipaa kuvakaappauksia

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut