Käsiin kuoleville huonekasveille saa konsulttiapua – "Kysyntää ei ole aiemmin ollut näin laajasti", sanoo kotikäyntejä tekevä puutarhuri

Kasvit: Kodin viherkasvien konsultointipalvelu on toistaiseksi vielä harvinaisuus.

Pia Dahlin kertoo, että talven tullessa ihmiset usein säikähtävät, jos kasvi pudottaa lehtiä. – Se on kuitenkin normaalia ja kun valon määrä lisääntyy, kasvi taas piristyy. Milena Raappana

Milena Raappana

Muutama viikko sitten Pukinmäen Puutarhan tarjoama kotikonsultointipalvelu viherkasveille sai kiinnostuneita asiakkaita.

Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, juontaja ja kirjailija Ronja Salmi kysyi Instagram-tilillään apua nuutuneiden viherkasvien hoitoon ja toivoi ammattilaisen käyvän kotonaan antamassa vinkkejä.

Pukinmäen Puutarhalla työskentelevä puutarhuri, floristi ja maisemasuunnittelun hortonomi Pia Dahlin tarttui toimeen.

Hän kävi tekemässä Salmen luona puoli tuntia kestävän konsultaation, jossa käydään asiakkaan huonekasvit ja niiden mahdolliset ongelmat läpi. Samassa yhteydessä on mahdollista miettiä uusien kasvien hankintaa ammattilaisen opastuksella.

– Palvelu on ollut meillä jo pidemmän aikaan, mutta kysyntää ei ole ollut näin selkeästi ja laajasti koko kodin kasvien neuvonnasta, kertoo Dahlin, joka on Salmen maininnan jälkeen tehnyt neljästä viiteen uutta konsultaatiota.

Huonekasvit ja vihersisustaminen ovat kasvavia trendejä, mutta ammattilaisen tarjoama kotikäynti neuvontapalveluineen harvinaisuus.

Sen sijaan useat puutarhayritykset tarjoavat palveluita pihasuunnitteluun. Vihersisustamisen ja -suunnittelun palveluita erilaisiin toimitiloihin löytyy myös useita.

– Huonekasvien konsultointipalvelua ei ainakaan selkeästi missään myydä, vaikka ei tämä täysin uusi juttu ole. Ehkäpä kasvava trendi, Dahlin sanoo.

Kotikäyntien yhteydessä korostuu muutama yleinen ongelma. Talviaikaan kasvit eivät saa riittävästi valoa, ne on istutettu liian pieniin ruukkuihin, multaa ei ole muistettu vaihtaa ja niitä kastellaan väärällä tavalla.

– Yksi yleinen virhe on se, että kasvia kastellaan todella varovasti, mutta usein. Eli saatetaan antaa vain lusikallinen vettä, jotta ei annettaisi liikaa, mutta kuitenkin tehdään tätä usein. Monille kasveille on tärkeää, että niille annetaan kerralla kunnolla vettä, jonka jälkeen mullan annetaan kuivahtaa. Tämä ei päde kaikkiin kasveihin, kuten kaktuksiin ja mehikasveihin.

Myös juorut ovat nousseet trendikkäiksi viherkasveiksi. Kuviollinen ja violettiin taittava lehti miellyttää monen sisustussilmää. Milena Raappana

Kasvien hoitoon vaikuttaa kunkin kodin resurssit ja huoneen mikroilmasto, joten yksiselitteisiä ja yleistettäviä neuvoja on vaikea antaa.

Toisin kuin kasviharrastajat, kotikäynneillä ihmiset usein haluavat selkeitä ja helppohoitoisia kasveja. Tällaisia ovat esimerkiksi kultaköynnös, erilaiset viikunat ja traakkipuut.

– Tällä hetkellä erityisen suosittuja kasveja ovat maijat, juorut, peikonlehdet ja niiden eri lajikkeet, Dahlin kuvailee.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut