Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä on Helsingin kovapalkkaisin kaupunginosa - katso huimat erot alueiden välillä

Raha: Paloheinässä tienataan 1 500 e/kk enemmän Kontulaan verrattuna.

3 820 euroa kuussa. Keskimääräisesti sen verran Paloheinässä asuvat saivat palkkaa vuonna 2019. Postinumeroalueen palkkatulojen mediaani oli 45 750 euroa vuodessa, mikä on Helsingin suurin. Tieto selviää Verohallinnon tammikuussa julkaisemista henkilöasiakkaiden tuloverotilastoista.

Markkinointialalla työskentelevä Maiju Forsström, 44, sanoo, että hänen tulonsa osuvat melko lähelle tuota summaa. Hänelle Paloheinä ei näyttäydy erityisesti hyvätuloisena alueena.

– Samanlaista tuulipukukansaa täällä on kuin muuallakin, hän sanoo.

Kuutisen vuotta Paloheinässä asuneeseen perheeseen kuuluu lisäksi mies sekä 18- ja 16-vuotiaat lapset ja koira.

– Muutimme tänne, koska lapsille oli hyvät yhteydet kouluun. Keskuspuisto on lähellä. Paloheinä on lisäksi hyvin rauhallista aluetta. Täällä ei ole levottomuutta. Grillit eivät häviä pihoilta eikä mitään nyysitä.

Näillä Helsingin asuinalueilla rikokset lisääntyivät viime vuonna eniten – Poliisin kotihälytyksissä korostuvat tietyntyyppiset keikat

Alepan ohi kävellyt Petri Roininen, 56, ei halua kommentoida omia tulojaan tarkemmin. Toimitusjohtajana työskentelevä mies tunnistaa Paloheinän paikkana, jossa monen palkka voi olla keskiarvoa korkeampi.

– Paloheinä houkuttelee ihmisiä, jotka pitävät taloudestaan huolta. Täällä on turvallista ja sitä vaalitaan.

Roininen on asunut Paloheinässä viidessä eri osoitteessa 1990-luvulta lähtien. Myös hänen vanhempansa ovat Paloheinästä. Nelihenkiseen perheeseen kuuluu kaksi lukioikäistä lasta.

– Paloheinä on viihtyisä ja kylämäinen asuinalue, jonka kulttuuriin kuuluu että toiset ihmiset huomioidaan. Ihmiset morjestavat toisiaan ja leikkaavat yhdessä piha-aitaa tai tekevät lumitöitä. Keskuspuisto on hyvä paikka harrastaa liikuntaa.

Helsinki houkuttaa muuttajia – "Tänne halutaan monesta muustakin syystä kuin työn perässä"

Forsström asuu rintamamiestalossa ja Roininen 1990-luvun omakotitalossa.

– Paloheinän taloissa on kolme kerrostumaa. Ensin rakennettiin taloja sodan jälkeen. 1970-luvulla tuli rivitaloja ja sen jälkeen modernimpaa 2000-luvulla. Alue alkaa olla nyt täynnä. Läheiset kerrostalot sopivat tänne osan mielestä ehkä huonosti, Roininen kertoo.

Forsström toivoisi, että perinteisemmän tyylin taloja jäisi alueelle enemmän.

– Uudet ovat sellaisia valkoisia kivitaloja.

Suuremmat ruokaostokset Forsströmin perhe tekee Kannelmäen Kaaressa. Sunnuntaisin ruokaa tilataan kotiin. Lähialueen ravintoloiden tarjonta voisi perheenäidin mukaan olla monipuolisempaa.

– Yleensä se on sitten pizzaa, kebabia tai kiinalaista.

Roininen pitää autolla ajavien liikenneyhteyksiä Helsingin keskustaan hyvinä.

– Etätöiden aika on kuitenkin osoittanut, että yhteys keskustaan ole kuitenkaan niin tärkeä.

Paloheinän laturaivon takana pieni joukko konkarihiihtäjiä – esimies: "Ajavat auton syrjään ja lähtevät suoraan sieltä "

Paloheinä jälkeen palkkalistan kärjessä ovat pientaloalue Tammisalo ja kerrostaloalue Vattuniemi Lauttasaaressa.

– Pientaloalueet ovat kärjessä, koska alueilla on valtaosa hulppeita omakoti- ja rivitaloja, eikä ara-vuokra-asuntoja ole lainkaan. Myöskään Vattuniemessä ei ole lainkaan ara-vuokra-asuntoja, kaupunginkanslian järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori analysoi tilastoa.

Kontula–Vesala ja Koskela ovat verohallinnon palkkatulolistan viimeisillä sijoilla. Mediaanipalkat ovat näissä kaupunginosissa noin 27 000 euroa vuodessa eli 2 250 euroa kuukaudessa.

– Pienituloisille alueille on tyypillistä, että asunnoista on huomattava osa ara-vuokra-asuntoja, eli asukkaiden valintaperusteena on pienituloisuus.

Vuori arvioi, että uusista alueista muun muassa Kalasataman ja Verkkosaaren tulotaso tulee nousemaan nopeasti.

– Alueilla on paljon nuoria ja opiskelijoita, joten työllisyysaste ei ole tulotasoon nähden korkea. Näillä alueilla tulotaso tulee kasvamaan nopeasti, mutta ei kuitenkaan kaupungin huipulle, koska asuntorakenne on tulevaisuudessakin sekoittuneempi kuin vanhoilla Länsi-Helsingin alueilla, mikä on ollutkin tavoitteena.

Juttua muokattu 7.2. Muutettu otsikkoa

Välittäjä: Asuntomarkkina ylikuumentunut monin paikoin Helsingissä – nämä alueet puolestaan ovat mainettaan parempia

Tähän kaupunginosaan syntyi 40-vuotiaiden keskittymä Helsingissä, eikä muutto pois käy edes mielessä – "Pieni kauhu, että istuisi ruuhka-aikana autossa"

Helsingissä yli 68 000 ihmistä ei maksa tuloveroa – tilastossa erottuu 2 ihmisryhmää

Paloheinässä hiihtää päivässä yli 10 000 ihmistä – suksivuokraamon Sini vinkkaa, kuinka huippuruuhkainen jono ohitetaan

Lähiöt selviytyvät tulevaisuudessa hyvin – Tutkija: "Yksi mielikuva Helsingistä on kuitenkin pelkkä myytti"

Paavo Arhinmäki "asuu kaavoittamallaan alueella" ja pyrkii Helsingin pormestariksi – "Ne, jotka maalaavat Itä-Helsingistä kuvaa, jossa autot palavat, eivät yleensä ole täällä edes käyneet"