"Tämä on kiva aloitus päivään" – Muovikelmusämpylät vaihtuivat haudutettuihin jyväpuuroihin: aamupalakulttuuri kukoistaa nyt Kalliossa ja Punavuoressa

Ruoka: Aamupalapaikkoja on ilmestynyt kantakaupunkiin kuin sieniä sateella.

Aamupalakulttuuri on pikkuhiljaa rantautunut Helsingin keskustaan – ja ennen kaikkea Kallioon. Aiemmin aamiaistarjonta on keskittynyt kahviloiden muovikelmusämpylöihin ja liikenteen solmukohtiin. Nyt tarjonta on kasvanut ja tuotteisiin panostetaan eri tavalla.

Konttori lähemmäs kotia: Herttoniemen co-working-tila tarjoaa vaihtelua sekä rajan kodin ja etätöiden välille – "Täällä pääsee ihmisten ilmoille"

Anssi Krooks on löytänyt tiensä Kalliossa 2019 avattuun Flät no 14:ään. Hän on isyysvapaalla, ja kertoo käyvänsä yli vuoden ikäisen Reino-poikansa kanssa usein aamupalalla ulkona – se on mukavaa vaihtelua arkeen.

– Olen asunut täällä ennen. Siksi mielelläni käyn tukemassa yrittäjää vaikeana aikana. Muutenkin Kalliossa on paljon kivoja aamupalapaikkoja. Esimerkiksi IPI Kulmakuppila on kiva. Myös Punavuoressa on useita, Krooks sanoo.

Hänelle ulkona aamupalalla käyminen on jo pitkään ollut tuttua.

– Kaupunkilaisuuteenhan kuuluu, että asutaan vähän pienemmissä asunnoissa ja käytetään palveluita, hän toteaa.

Krooksin mukaan aamupalalla on helppo nähdä kiireisiä ystäviä. Hän on nyttemmin myös huomannut, että arkiaamuissa ison asiakaskunnan muodostavat vanhempainvapaalla olevat.

– Pääsee totuttamaan lasta ulkona syömiseen pienestä pitäen. Joko Reinolla on helppo luonne tai sitten hän on hyvin tottunut, Krooks toteaa ja tarjoaa Reinolle smoothieta lusikassa.

Vuonna 1964 perustettu 2-paikkainen miniravintola sai uudet omistajat Helsingissä – "Rakkausteko ainutlaatuiselle kulinarismille"

Flätin toinen omistaja, Karin Stenbäck halusi tuoda Helsinkiin samaa aamupalakulttuuria kuin mitä Australiassa oli hänen asuessaan siellä kuusi vuotta sitten.

– Mielestämme aamiaista voi syödä hyvällä omatunnolla mihin aikaan päivästä tahansa. Siksi haluamme tarjota samaa menua joka päivä neljään saakka. Mikä olisikaan ihanampaa kuin hidas arkivapaa, jonka aloitat jonkun muun tekemällä aamiaisella juuri siihen aikaan, kun sinulle itsellesi sopii, Stenbäck maalailee.

Etätöitä tekevät Ada ja Risto ovat etätöissä ja kertovat käyvänsä Flätissä useamman kerran viikossa, koska asuvat sen naapurissa.

– Tämä on mukavaa vaihtelua ja saa hyvää aamupalaa kohtuuhinnalla, Ada toteaa.

Marianne, 52, perusti gluteenittoman kahvilan Helsinkiin ja sanoo, että ravintolakentän on pian pakko herätä trendiin – "Erään pikkupojan reaktio oli ihana"

Aamupalaa koko päivän tarjoava, kasvispainotteisiin ja gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvä Green Hippo avasi Punavuoressa Fredan torin kupeessa 2018.

Ystävykset Clara Gerhards ja Elli Kuusniemi, 19, ovat tilanneet aamupalapöytäänsä smoothiekulhot ja banaanipannareita nutellalla ja marjoilla.

– Söin ennen tätä yhden leivän, kun herään niin aikaisin, Maunulassa asuva Kuusniemi sanoo.

Kaksikko pitää välivuotta, joten arkiaamujen aamupalahetkiä kuppiloissa he pitävät noin kerran kuussa.

– Tämä on kiva aloitus päivään, Gerhards sanoo.

– Eikä tarvitse tehdä itse, Kuusniemi täydentää.

Hiljattain avattu trendikahvila meni kiinni vesivahingon vuoksi Kalliossa

Green Hipon perustajat huomasivat, että terveellinen ruoka on kysyttyä. Asiakkaiden toiveiden mukaan toinen kahvila avattiin Kallioon vuoden vaihteessa.

Green Hippo Café Oy:n ravintolatoimenjohtaja Sallamari Pietilän mukaan aamupalapaikat ovat Punavuoren lisäksi keskittyneet erityisesti Kallioon.

– Kalliossa ihmisillä on erilainen elämänasenne. Varsinkin etätyöt ja työnkuvan muutos mahdollistavat sen, että vaikka ollaan arjessa ja työelämässä kiinni, pystytään myös ottamaan vähän irtiottoja ja käyttämään aikaa eri tavalla.

Alex, 33, on vaihtanut työpaikkaa jo 70 kertaa – näitä helsinkiläisravintoloiden erikoisuuksia hän ei voi unohtaa

Sallamari Pietilä ei usko, että konsepti toimisi ilman kasvispainotusta ja gluteenittomia tuotteita.

– Kokisin sen haastavana. Meillä on alusta saakka ollut selkeä visio siitä, että olemme kasvispainotteinen ravintola, mutta myös kanaa, kinkkua ja kananmunaa löytyy. Emme halua sulkea mitään kokonaan pois, mutta haluamme ohjata kasvispainotteisuudella asiakkaiden kulutustottumuksia.

Lisäksi Green Hippo kehitteli ensimmäisten joukossa kahvipassin, jolla saa suodatinkahvia rajattomasti kiinteään kuukausihintaan. Myös Espresso Housella on kiinteä kuukausihinta kahville.

– Uskon, että tämä tulee yleistymään. Se on helppo niille, jotka käyvät työmatkallaan hakemassa kahvin tai käyvät meillä usein, Pietilä toteaa.

Mikä on mielestäsi paras arjen aamiaispaikka Helsingissä? Vinkkaa se meille helsingin.uutiset(at)media.fi.

Ranskalaiset kokit avaavat vegaanikahvilan Lauttasaaren kartanon huvilaan – aiempi ravintola Vallilassa oli menestys

Kalliossa toimiva kahvila testasi aamupalakasseja – "Saimme hyviä ideoita"

Aamupalapaikkoja Helsingissä

Valikoimaa riittää

Early Bird, Kolmas Linja 12, aamiaista on tarjolla arkisin kello 8 alkaen.

Kahvila Sävy, Aleksis Kiven katu 12, aamiaismenu on tarjolla arkisin kello 8 alkaen, viikonloppuisin 10 alkaen.

Patisserie Teemu Aura, Siltasaarenkatu 12, Hakaniemen myymälässä on aamuisin uunituoreita leipomo- ja konditoriatuotteita sekä valmiita aamiaistuotteita.

Albina, Aleksis Kiven katu 23, aamiaisbuffet kolmen puuron pisteineen arkiaamuisin kello 7–10.

Way Bakery, Agricolankatu 9, aamiaista tarjolla tiistaista sunnuntaihin kello 8–18.

"Tulen kiukkuiseksi, jos en saa ruokaa tarpeeksi usein" – Sirkustaiteilijat Marjut Hernesniemi ja Myrsky Rönkä vaalivat säännöllistä ateriarytmiä ja saavat puhtia puurosta

Helsinkiläinen pariskunta kiersi vuoden aikana kaikki Suomen 50 parasta ravintolaa – ”Nautimme lähes kaikissa neljä–viisi ruokalajia”

Henri Heinonen, 43, tietää miten täydellinen vohveli valmistetaan – perusti Helsingin ytimeen ravintolan, jonka reseptit hioi ensin kotikeittiössä

Suomen vahvin mies Mika Törrö kattaa itselleen pöytään muovirasian, koska annos ei mahdu lautaselle – "Välillä on ärsyttänyt syödä näin paljon, vaikkei olisi nälkäkään"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut