Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vievätkö ladut kaikki reitit? Joidenkin mielestä Keskuspuistossa jo liikaakin tilaa hiihtoon – Näin kuittaa asian kaupungin ulkoilupäällikkö

Liikunta: Joidenkin kävelijöiden mielestä Keskuspuistossa on jo liikaakin latuja. Palautetta tulee teki miten tahansa, toteaa ulkoilupäällikkö.

Runsasluminen talvi on nostanut Keskuspuistossa esiin kiistan hiihtäjien ja kävelijöiden välille.

Jalankulkijat ja talvipyöräilijät kokevat, että ladut kahmaisevat liikaa tilaa, eikä heidän käyttöönsä jää tarpeeksi polkuja – osa joutuu taivaltamaan jopa umpihangessa.

Asiasta on väännetty peistä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen arvioi, että latujen ylläpito blokkaa Keskuspuistossa merkittävän määrän kävelijöitä pois totutuilta reiteiltään.

– Pitää muistaa, että suinkaan kaikki helsinkiläiset eivät talvella hiihdä. Ja kun tähän lisätään se, että Keskuspuiston läpi kulkee talvisinkin merkittävä määrä jalkaisin tapahtuvaa asiointiliikennettä, ristiriita on valmis, Rautiainen arvioi.

– Ongelma on monin paikoin peräisin jo 1980-luvulta, jolloin lunta oli runsaasti ja hiihto oli Helsingissäkin tärkeä talvilaji. Latuja tehtiin silloin vain hiihtäjien ehdoilla. Nyt ulkoilutavat ovat monipuolistuneet.

Rautiaisen mukaan hankala kiista voitaisiin ratkaista tamppaamalla talvipolkuja ja suunnittelemalla reittiverkostot myös muille kuin hiihtäjille.

– Kaikki tietäisivät omat reittinsä, kun niistä kerrotaan kylteillä ja kartoilla. Tämä olisi kaupungin tehtävä.

Helsingin kaupungin ulkoilupäällikkö Petri Angelvuo kiistää sen, että kävelijöitä tai talvipyöräilijöitä olisi latuja ylläpidettäessä sorsittu.

– Missään muualla Helsingissä ei ole niin paljon talvella ylläpidettyjä jalankulku- ja pyöräreittejä kuin Keskuspuiston alueella.

Angelvuon mukaan on selvää, että jokainen kävelijä ei talvella pääse kävellen kotioveltaan kohteeseen saakka.

– Kun neljänä edellisenä talvena ei hiihtäminen ole käynyt kunnolla päinsä, olemme nyt halunneet järjestää hiihtäjille sen tilaisuuden, Angelvuo kertoo.

– Se on selvää, että palautetta tulee ulkoilijoilta, tehtiinpä sitten miten tahansa. Kompromisseja joudutaan tekemään aina.