Vievätkö ladut kaikki reitit? Joidenkin mielestä Keskuspuistossa jo liikaakin tilaa hiihtoon – Näin kuittaa asian kaupungin ulkoilupäällikkö

Liikunta: Joidenkin kävelijöiden mielestä Keskuspuistossa on jo liikaakin latuja. Palautetta tulee teki miten tahansa, toteaa ulkoilupäällikkö.

Runsasluminen talvi on nostanut Keskuspuistossa esiin kiistan hiihtäjien ja kävelijöiden välille.

Jalankulkijat ja talvipyöräilijät kokevat, että ladut kahmaisevat liikaa tilaa, eikä heidän käyttöönsä jää tarpeeksi polkuja – osa joutuu taivaltamaan jopa umpihangessa.

Asiasta on väännetty peistä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

"Mummoharrastus" on nyt trendilaji: Antti, 44, pulahti uimaan keskellä lumipyryä Munkkiniemessä – seuroihin enemmän tulijoita kuin pystytään ottamaan

Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen arvioi, että latujen ylläpito blokkaa Keskuspuistossa merkittävän määrän kävelijöitä pois totutuilta reiteiltään.

– Pitää muistaa, että suinkaan kaikki helsinkiläiset eivät talvella hiihdä. Ja kun tähän lisätään se, että Keskuspuiston läpi kulkee talvisinkin merkittävä määrä jalkaisin tapahtuvaa asiointiliikennettä, ristiriita on valmis, Rautiainen arvioi.

– Ongelma on monin paikoin peräisin jo 1980-luvulta, jolloin lunta oli runsaasti ja hiihto oli Helsingissäkin tärkeä talvilaji. Latuja tehtiin silloin vain hiihtäjien ehdoilla. Nyt ulkoilutavat ovat monipuolistuneet.

Rautiaisen mukaan hankala kiista voitaisiin ratkaista tamppaamalla talvipolkuja ja suunnittelemalla reittiverkostot myös muille kuin hiihtäjille.

– Kaikki tietäisivät omat reittinsä, kun niistä kerrotaan kylteillä ja kartoilla. Tämä olisi kaupungin tehtävä.

Paloheinän laturaivon takana pieni joukko konkarihiihtäjiä – esimies: "Ajavat auton syrjään ja lähtevät suoraan sieltä "

Helsingin kaupungin ulkoilupäällikkö Petri Angelvuo kiistää sen, että kävelijöitä tai talvipyöräilijöitä olisi latuja ylläpidettäessä sorsittu.

– Missään muualla Helsingissä ei ole niin paljon talvella ylläpidettyjä jalankulku- ja pyöräreittejä kuin Keskuspuiston alueella.

Angelvuon mukaan on selvää, että jokainen kävelijä ei talvella pääse kävellen kotioveltaan kohteeseen saakka.

Lumitykitykset Kivikossa herättivät asukkaiden toiveen rinteen avautumisesta – kaupunki kertoo syyn lumetukselle

– Kun neljänä edellisenä talvena ei hiihtäminen ole käynyt kunnolla päinsä, olemme nyt halunneet järjestää hiihtäjille sen tilaisuuden, Angelvuo kertoo.

– Se on selvää, että palautetta tulee ulkoilijoilta, tehtiinpä sitten miten tahansa. Kompromisseja joudutaan tekemään aina.

Paloheinässä hiihtää päivässä yli 10 000 ihmistä – suksivuokraamon Sini vinkkaa, kuinka huippuruuhkainen jono ohitetaan

Lumikaaos aiheutti jalankulkijoille jopa vaarallisen ilmiön: "Pakko kävellä välillä autotiellä"

Kaupunkilaiset lumisotasilla ja kaivamispuuhissa – Huikeat kuvat näyttävät miten helsinkiläinen ottaa ilon irti sekä yrittää saada arjen rullaamaan

Karvasuksi kutittelee hiihtokansaa – mutta onko voideltava sittenkin parempi "pertsassa"?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut