Korona hankaloittaa myös Helsingin musiikkiopistojen työtä – soittajat harjoittelevat nyt suojapleksien takana

Opiskelu: Musiikkiopistot ovat voineet osittain jatkaa lähiopetusta käyttämällä turvavälejä ja suojaavia levyjä. Etälaitteet eivät toista kaikkia taajuuksia kunnolla.

Trumpetti soi Itä-Helsingin musiikkiopiston Karhumäki-salissa komeasti. Martin Nurminen, 13, ja Otso Talvioja, 13, harjoittelevat vaskisoitintaitoja jo tottuneesti: he opiskelevat trumpetinsoittoa jo seitsemättä vuotta.

Kumpaakaan nuorukaista ei koronan aiheuttama etäopiskelu ole lannistanut.

– Minä ainakaan en ole ajatellut, että lopettaisin soittamisen. Alunperin nokkahuilu kiinnosti soittimena, mutta sitten valitsin trumpetin, kertoo Talvioja.

Harjoittelu sujuu molemmilta nuorukaisilta kotioloissa hyvin, sillä kumpikaan ei asu kerrostalossa.

Trumpetinsoittoa opettava Helena Sinisalo huolehtii siitä, että oppitunnilla pidetään riittäviä turvavälejä. Lisäksi opettajan ja oppilaiden välillä on suojapleksi.

Koronaepidemian aikana musiikinopiskelu on vaikeutunut monin tavoin, mutta lähiopetusta on silti kyetty jatkamaan.

Musiikkiopiston noin 2 000 oppilaasta etäopetuksessa ovat tällä hetkellä alle 20-vuotiaat, joita on valtaosa opiskelijoista.

Kaikkiaan oppilaita on parisentuhatta ja opettajia hieman yli sata.

– Oppilaiden motivaatio jatkaa soitinharjoitteluaan on kuitenkin säilynyt yllättävän hyvänä, eikä keskeyttämisiä ole tullut enempää kuin normaaliaikana, kertoo opiston rehtori Minna-Maria Pesonen.

– Se tietenkin harmittaa, että Uudenmaan koordinaatioryhmä laskee musiikkioppilaitokset nyt harrastustoiminnan piiriin, jolloin koronarajoitteita on enemmän. Ennen olimme samalla viivalla esimerkiksi peruskoulujen kanssa, kuten ehdottomasti pitäisi nytkin olla.

Itä-Helsingin musiikkiopiston toimintaa on koronakautena helpottanut huomattavasti se, että opettajien teknologiakoulutus aloitettiin opiskelun tueksi jo viitisen vuotta sitten.

– On todella hyvä, että teimme sen, koska nyt se näyttää tehonsa, Pesonen kertoo.

Kaikkeen eivät parhaatkaan etälaitteet silti kykene.

– Esimerkiksi soittimien matalat taajuudet eivät laitteita käytettäessä välity samalla tavoin kuin lähiopetuksessa. Tämä tietenkin riippuu siitä, mikä soitin on kyseessä.

– Huolenaiheena on myös se, että jos koronakausi vielä pitkittyy, se voi vaikeuttaa nuorten tasapuolista hakeutumista musiikkialan ammatteihin johtavaan koulutukseen.

Helsinkiläiset musiikkioppilaitokset ovat myös muuhun maahan verrattuna eriarvoisessa asemassa.

– Muualla Suomessa on tämän lukuvuoden ajan voinut harjoittaa pääosin lähiopetusta, Pesonen muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut