Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Silja Line Katajanokalle Viking Linen kanssa – näin laivayhtiöt kommentoivat Helsingin suunnitelmaa

Laivat: Tallink Silja ja Viking Line luottavat siihen, että Helsingin Satama huomioi laivayhtiöiden tarpeet suunnittelussa.

Tulevaisuudessa Tukholmaan lähtevä laivaliikenne keskitetään Katajanokalle ja Tallinnan laivaliikenne Länsisatamaan.

Jatkossa siis Tallink Siljan laivat Eteläsataman Olympiaterminaalista siirtyisivät Katajanokalle, josta nykyisin lähtevät Viking Linen laivat Tukholmaan ja Tallinnaan.

Viimeiset kaksi vuotta Helsingin Satama on tehnyt selvityksiä satamien uudelleensijoittumisista. Viimekesäisen raportin mukaan liiketaloudellisesti tuottavin skenaario olisi pysyä nykyisessä mallissa. Siinä satama kuitenkin vie kaupunkilaisilta paljon arvokasta satama-aluetta. Lisäksi liikenteen haasteet keskustassa todennäköisesti kärjistyisivät entisestään.

– Kaupungille ei perusskenaariossa myöskään avautunut merkittävästi vaihtoehtoista maankäyttöä, että kaupunkilaisille saataisiin enemmän tilaa sataman miehittämällä alueella. Keskittämismalli nähtiin meidänkin puolelta toteuttamiskelpoiseksi, koska siinä liikenteen pitkän tähtäimen kasvunäkymät ovat lähes yhtä hyvät kuin perusskenaariossa, Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari kertoo.

Satamatoimintojen uudelleenjärjestelyjen lähtökohdat käsiteltiin valtuustossa keskiviikkona. Valtuusto päätti jatkaa suunnittelua keskittämisskenaarion pohjalta.

– Meille ja meidän asiakkaille on tärkeintä, että satamien infrastruktuuria ja niiden kautta kulkevaa liikennettä voidaan kehittää kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Valtuustokausittain ei pitäisi keskustella, mistä liikenne jatkossa hoidetaan, Haapasaari painottaa.

Tässä tulee tällainen ketjureaktio.

Lue myös: Matkustajaliikenne järjestetään satamissa uudelleen – Ruotsin-laivat keskitetään Katajanokalle

Keskittämisen myötä matkustaja-autolauttaliikenne Eteläsatamassa loppuu kokonaan. Se kuitenkin tarkoittaa liikennemäärien kasvamista jo valmiiksi ruuhkaisessa Länsisatamassa. Siksi suunnitelmissa on ollut mukana Länsisatama–Länsiväylä-tunneli, jolloin koko raskas rahtiliikenne ja myös iso osa sataman henkilöautoliikenteestä saadaan maan alle.

– Tässä tulee tällainen ketjureaktio, Haapasaari toteaa.

Katajanokalla olisi päivittäin sekä Viking Linen että Silja Linen yksi Tukholma-laiva. Haapasaaren mukaan keskittämismallissa Katajanokan liikennemäärät vähenevät kokonaisuudessaan, kun Tallinnan liikenne siirtyy Länsisatamaan.

– Tallinnan liikenteessä rekkoja ja henkilöautoja on paljon enemmän. Vaikka alukset olisivat satamassa melko samaan aikaan, se on toteutettavissa nykyisiä liikennejärjestelyjä kehittämällä, Haapasaari vakuuttaa.

Lue myös: Laivat pois Eteläsatamasta, Länsisatamaan tunneli – Helsinki julkisti uudet suunnitelmat, jotka koskevat laajasti koko keskustaa

Katajanokalla olisi päivittäin samaan aikaan sekä Viking Linen että Silja Linen yksi laiva. Silja Lineltä uskotaan, että alukset mahtuvat Katajanokalle hyvin, jos infra suunnitellaan ja rakennetaan hyvin.

– Meillä on erittäin hyviä kokemuksia operoinnista Länsisatamassa, jossa toimimme yhteisterminaalissa Eckerö Linen kanssa. Laivayhtiön näkökulmasta yhteisterminaali tuo paljon synergiaetuja, kunhan kaupunki on suunnitellut liikenne- ja kulkuyhteydet sen ympärille sujuviksi ja toimivaksi, sanoo Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Viking Line on liikennöinyt Katajanokalla vuodesta 1974. Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström luottaa siihen, että Helsingin Satama huomioi uusissa suunnitelmissa heidän tarpeitaan.

– Nykyisellään Katajanokan terminaalin yhteydessä on kaksi laituripaikkaa, jotka molemmat ovat meidän käytössämme, mutta tulevaisuudessa paikat todennäköisesti lisääntyvät tai muuttuvat, Boijer-Svahnström arvioi.

Viking Linelle muutosten aikataulu on vielä epäselvä, eikä Helsingin Satama ole avannut suunnitelmiaan Boijer-Svahnströmin mukaan sen tarkemmin.

Ville Haapasaari kertoo, että suunnitelmat ja toteutukset tehdään noin kymmenen vuoden aikajänteellä.