Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasvua jopa 71 %: Rantamökit vietiin koronavuonna käsistä, ja muukin kiinteistökauppa kasvoi – "Voi pitää ihmeenä"

Rantamökkien ja rantatonttien kauppa nousi eniten, kun kiinteistökauppojen määrä lisääntyi viime vuonna koronaepidemiasta huolimatta. Kasvu oli yllättävää.

Viime vuonna tehtiin kaikkiaan 70 500 kiinteistökauppaa, ilmenee Maanmittauslaitoksen tilastoista.

– Kauppoja tehtiin 9,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tulosta voi pitää aikamoisena ihmeenä koronapandemian aiheuttaman poikkeusvuoden aikana, kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen kertoo tiedotteessa.

Eniten kasvoivat rantamökkien ja -tonttien kauppamäärät. Rantamökkikauppojen määrä kasvoi rajusti 41 prosentilla eli koko maassa tehtiin 5 200 kauppaa.

Rakentamattomien rantatonttien kauppa lisääntyi 71 prosentilla yhteensä 1 400 kauppaan.

– Koronapandemiasta huolimatta mökkikauppoja tehtiin erinomaisen paljon. Tosin mökkikauppojen määrä on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan, Toppinen toteaa.

Rantamökkien hinnat kääntyivät nousuun pitkään jatkuneen laskun jälkeen. Mökkien keskihinta nousi 85 000 eurosta 90 000 euroon eli kuusi prosenttia kaavoitetuilla alueilla.

Kalleinta oli Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat viime vuonna keskimäärin 173 000 euroa. Hinnat ovat kallistuneet viime vuodesta kahdella prosentilla. Kehitys oli samansuuntaista Varsinais-Suomessa, jossa kesämökin sai keskihintaan 140 000 eurolla.

Omakotitalojen hinnat kallistuivat isoissa kaupungeissa.

Suomen kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa, jossa viime vuoden kiinteistökauppojen mediaanihinta oli 539 000 euroa. Mediaanihinta on noussut 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Helsingissä omakotitalon hinta nousi kymmenen ja Vantaalla kahdeksan prosenttia. Helsingissä omakotitalo maksoi viime vuonna keskimäärin 459 000 euroa ja Vantaalla 356 000 euroa.

Tampereelta omakotitalon sai 285 000 eurolla ja Turusta 245 000 eurolla. Jyväskylässä hinta laski 193 000 euroon.