Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

USU: Valtaosa suomalaisista pelkää ääri-islamia tai -oikeistoa

Seitsemän kymmenestä suomalaisesta pelkää ääri-islamia, -oikeistoa tai molempia, selviää Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Ääri-islamia vastaa pelkäävänsä 25, äärioikeistoa 17 ja kumpaakin 28 prosenttia kansasta. Neljännes ei pelkää kumpaakaan.

Peräti kolmannes miehistä kertoi pelkäävänsä nimenomaan ääri-islamia. Naisissa oli enemmän heitä, jotka kertoivat pelkäävänsä sekä ääri-islamia että äärioikeistoa.

Puoluekannan perusteella selvästi eniten terrorismin pelkoa kokevat perussuomalaisten kannattajat. Heistä kolme neljästä kertoi pelkäävänsä ääri-islamia. Seuraavaksi eniten pelkoa kokivat vasemmistoliiton kannattajat – heistä puolet tunsi pelkoa äärioikeistolaista terrorismia kohtaan.

Myös koulutustausta heijastuu vastauksiin, kertoo Uutissuomalainen. Mitä enemmän ihminen on kouluttautunut, sitä vähemmän hän pelkää ääri-islamia. Äärioikeiston osalta tilanne on päinvastainen, mitä korkeampi koulutus, sitä enemmän henkilö pelkää äärioikeistoa.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen pitää pelkääjien osuutta kansasta yllättävän suurena.

– Suomihan on terroristisen väkivallan todellinen periferiamaa: meillä ei ole päivittäistä toimintaa. Tulokset kertovat kuitenkin, että terrorismi on aito pelon aihe, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Suojelupoliisista ei kommentoida suomalaisten pelkoja eikä avata Uutissuomalaiselle sitä, kuinka suuri syy ihmisillä on pelätä ääri-islamia tai -oikeistoa. Supo on aiemmin kertonut, että uhka on asteikolla 1–4 tasolla 2.