Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Tämän sähköyhtiön toiminnasta tehty lähes tuhat valitusta – useista uhkasakoista huolimatta yhtiö jatkaa toimintaansa

Suomessa toimii sähköyhtiö, jonka toiminnasta valitettiin viime vuonna liki tuhat kertaa. Mikään muu sähköyhtiö ei ole työllistänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa yhtä paljon.

Fi-Nergy -yhtiön omistaja on mies, jonka aiemmatkin sähköyhtiöt ovat saaneet viranomaisilta useita uhkasakkoja. Silti sähköyhtiön toiminta jatkuu.

Asiasta kertoo Yle. Viime vuonna Fi-Nergystä valitettiin Kilpailu- ja kuluttajavirastoon lähes tuhat kertaa. Edellisvuonna määrä oli viisisataa. Tänä vuonna tammikuussa valituksia on tullut jo yli viisikymmentä.

Suurin osa suomalaisista sähköyhtiöistä siirtyi lukemaperusteiseen eli todellisen sähkökulutuksen mukaiseen laskutukseen vajaa kymmenen vuotta sitten.

Yle kertoo, että Fi-Nergyllä oli kuitenkin käytössään arviolaskutus eli joka kuukausi veloitettiin ennakkoon arvioitu sähkönkulutus. Arvio oli aina huomattavasti suurempi kuin todellinen kulutus. Erotus oli tarkoitus tasata eli palauttaa ylimääräiset rahat asiakkaalle.

Asiakkaat eivät ole kuitenkaan saaneet rahojaan.

– Valtaosa valituksista on laskutukseen liittyviä. Kuluttajat eivät ole saaneet tasauslaskuja ja sinne on kertynyt näitä ennakkomaksuja. Kun sopimus on päättynyt, kuluttajat eivät ole rahojaan saaneet, Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) johtava asiantuntija Jukka Kaakkola sanoo Ylelle.

Fi-Nergy perustettiin vuonna 2017. Sillä on asiakkaita 20 000. Ongelmia on ollut heti alusta lähtien.

Valitusten tulva sai KKV:n tarttumaan toimeen vajaa vuosi sitten. Fi-Nergy -yhtiötä uhataan useilla 100 000 euron uhkasakoilla, ellei se muuta laskutus- ja sopimuskäytäntöjään.

Asian käsittelyä ei ole vieläkään oikeudessa aloitettu, joten Fi-Nergy voi jatkaa toimintaansa entiseen malliin, kertoo Yle.

KKV:n lisäksi Energiavirasto on saanut lukuisia tutkintapyyntöjä Fi-Nergyn toiminnasta.

Viime keväänä Energiavirasto lätkäisi sekä Suomeen rekisteröidylle Fi-Nergy Voima Oy:lle, että Viroon rekisteröidylle Fi-Nergy Voima OÜ:lle uhkasakot sähkömarkkinalain ja viraston määräysten vastaisesta toiminnasta.

Fi-Nergy on kiistänyt uhkasakot ja valittanut niistä hallinto-oikeuteen.

Fi-Nergyn omistajaa Håkan Gustafssonia on uhattu uhkasakoilla useita kertoja aiemminkin. Hän on ollut omistajana, osakkaana, vastuuhenkilönä tai työntekijänä lukuisissa sähköyhtiöissä , kertoo Yle.

Yhteistä näille on ollut se, että jossain vaiheessa ne ovat ajautuneet riitoihin viranomaisten kanssa.

Gustafssoniin kytkeytyneitä yhtiöitä ovat olleet ainakin 220 Energia, Market Energia, Werel ja Suomen Energiayhtiö. Niiden toimintaa on käsitelty markkinaoikeudessa, uhattu uhkasakoilla tai toimintaa on selvitetty viranomaisten toimesta muulla tavoin.