Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleena löytyneellä kyhmyjoutsenella oli vaarallinen lintuinfluenssa Helsingissä – lintujen joukkokuolemista ilmoitettava viranomaisille

Kuolleena löydetyllä kyhmyjoutsenella on todettu vaarallinen lintuinfluenssa Helsingissä, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Luonnonvarainen joutsen löytyi Eläintarhanlahdelta ja testissä siitä löytyi H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Kyseinen virus tappaa lintuja herkästi, mutta sen ei tiedetä tarttuneen ihmisiin.

Kyseistä virusta on Ruokaviraston mukaan löytynyt viime vuoden lopulta alkaen runsaasti muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta.

Janakkalassa, Kanta-Hämeessä samaisen lintuinfluenssan epäillään levinneen luonnonvaraisista fasaaneista fasaanitarhalle. Janakkalalaiselta fasaanitilalta löytyi maanantain vastaisena yönä kymmeniä kuolleita fasaaneita ja osa linnuista on sairaita. Ruokavirasto tutkii parhaillaan, oliko kyseessä H5N8-influenssa. Kyseisen tilan lintuja on tutkittu aiemminkin, mutta ne olivat silloin terveitä.

On Ruokaviraston mukaan todennäköistä, että tautia esiintyy luonnonvaraisissa linnuissa myös muualla Suomessa.

Ruokavirasto on jo rajoittanut siipikarjan siirtoja alueellisesti ja määrännyt taudin esiintymispaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen.

Siipikarjan pitäjien pitää suojata lintunsa kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun saakka.

Tämä tarkoittaa, että linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai niiden ulkoilualue suojattava riittävän tiheällä verkolla.

Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä.

Jos lintuja pidetään ulkona Helsingissä, asiasta on tehtävä ilmoitus Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden valvontaeläinlääkärille.

Valvontaeläinlääkärille on ilmoitettava myös lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista. Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen voi tehdä pelastuslaitokselle tai päivystävälle läänineläinlääkärille.

Lintujen joukkokuolemaksi katsotaan, jos samalla alueella on viisi tai useampia kuolleita joutsenia tai vesilintuja tai 10 muuta lintua. Kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä pitää välttää.

Siipikarjan pitäjiä kehotetaan seuraamaan tarkasti Ruokaviraston tiedotusta lintuinfluenssatilanteesta.

Lintujen talviruokinta Eläintarhanlahdella jatkuu joutsenen influenssakuolemasta huolimatta. Helsingin kaupungin mukaan näin toimitaan, jotta linnut saavat riittävästi energiaa. Kaupunki kertoo, että talviruokinta itse asiassa vähentää taudin leviämisen vaaraa, kun lintujen ei tarvitse lähteä muille alueille etsimään ravintoa.

Helsingin alueella siipikarjaa pidetään kaupungin mukaan pääasiassa pienissä harrastekanaloissa, joista suurimmassa osassa on lintuja vain kesäisin.

Helsinki tiedottaa kartoittaneensa pitopaikat ja tiedottaneensa niiden pitäjille lintujen ulkona pidon rajoituksista.

Linnut levittävät tautia ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä.

Ilmoituksen lintujen joukkokuolemasta voi tehdä arkipäivinä virka-aikaan valvontaeläinlääkärille puh. 09 310 32076. Viikonloppuisin ilmoituksen voi tarvittaessa tehdä Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön kautta puh. 09 310 30151.