Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoriso viettää aikaa hylätyssä koulussa Helsingissä, turvatoimia tehostettu ilkivallan vuoksi – "Poliisi valvoo sen mukaan, miten muulta partioinnilta kerkiää"

Ilkivalta: Jakomäen tyhjilleen jäänyt peruskoulu on kärsinyt toistuvasti ilkivallasta. Jakomäessä yli 50 vuotta asunut pariskunta kehuu aluetta vuolaasti.

Jakomäen entiseen kouluun kohdistunut ilkivalta on työllistänyt poliisia viime syksystä alkaen, kun koulu jäi tyhjilleen.

Viime viikolla poliisi uudisti rakennusta hallinnoivalle Helsingin kaupungille pyynnön tehostaa entisestään turvatoimia. Edellinen pyyntö oli lokakuulta.

Kaupunkiympäristön toimialan tilaturvallisuuspäällikkö Vesa Taljan mukaan uusia toimia on tehty.

– Turvatoimia tehostetaan lisää. Valvontaa lisätään ja tarvittaessa nopeutetaan korjaustoimia. Vahinkoja korjataan sitä mukaan, kun niitä havaitaan.

Rakennus on tarkoitus purkaa, mutta vielä Talja ei osaa sanoa purkuaikataulua.

Viime vuoden puolella entisen koulun ikkunoihin laitettiin vanerit. Siitäkin huolimatta rakennukseen on tunkeuduttu. Tammikuun lopussa rakennuksen sisällä sytytettiin tulipalo.

Helsingin poliisin komisario Harri Kopra sanoo, että poliisi on jälleen uudistanut pyyntönsä lisätä murtosuojausta. Kohteen vartioinnista vastaa kuitenkin kaupunki.

–  Poliisi valvoo sen mukaan, miten muulta partioinnilta kerkiää. Tämän vuoden puolella on ollut muutama poliisitehtävä.

Jakomäen peruskoulu jäi viime syksynä tyhjilleen, kun sen viereen valmistui Jakomäen sydämeksi nimetty monitoimitalo, jossa sijaitsee muun muassa Kankarepuiston peruskouluksi nimensä vaihtanut koulu. Rehtori Jane Majanen kertoo, että koulun oppilaiden kanssa on keskusteltu ilkivallasta.

– Keskustelun aiheena on ollut, että rakennukseen on menty luvatta sisään, siellä on vietetty aikaa, jäljellä olevaa irtaimistoa on tuhottu ja että tämä ei missään tapauksessa ole sallittua eikä turvallista toimintaa.

Majanen korostaa, että koululla ei ole tietoa tekijöistä. Myös huoltajia on tammikuun lopussa tiedotettu asiasta Wilma-viestillä. Tiedotteessa muistutetaan, että murtautuminen on rikos ja riski jäädä jumiin rakennukseen on suuri.

Koulun lähellä yli 50 vuotta asuneet Leena ja Kari Siitonen eivät ole kuulleet kouluun kohdistuneesta ilkivallasta. Siitosten 1960 ja -70 -luvuilla syntyneet pojat kävivät aikanaan koulua ja vanhempi heistä oli koulun ensimmäisiä oppilaita. Siitoset kehuvat Jakomäkeä vuolaasti.

– Tätä paikkaa on mollattu aivan turhaan. Pojat ovat kasvaneet täällä ja pärjänneet helvetin hyvin. Tämä on mahtava paikka. Emme ikinä muuttaisi täältä pois, sanoo Kari Siitonen.

Rouva on samoilla linjoilla.

– Ihmettelen usein ihan hirveästi, miksi Jakomäen maine on ollut niin huono. Palvelut ovat lähellä. Asunnot ovat isoja ja tilavia.

Myös terveyspalvelut saavat kiitosta.

– Terveyspalvelut ovat loistavat, Kari Siitonen toteaa.