Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Maskista tulee finnejä ja se sotkee ripsivärin" – VS: Jopa yli puolet teini-ikäisistä riisuu maskin luokan ulkopuolella, opettajat penäävät työsuojelua

Koulut: Maskia ei pidetä, kun se ei ole pakollista.

Vaikka toinen aste on ollut jo pitkään etäopetuksessa, peruskoululaiset on haluttu pitää lähiopetuksessa. Se tietää väkisin myös sairastumisia ja karanteeneja.

Vantaalla on satoja oppilaita karanteenissa kouluissa tapahtuneiden korona-altistumisten vuoksi.

– Maskia käyttämällä voi paitsi estää viruksen leviämistä, niin myös välttää karanteenin, on Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksiköstä viestitty asiasta kertoneen Vantaan Sanomien mukaan.

Valtaosa oppilaista käyttää maskia oppitunneilla.

– Kun huomautan asiasta, viimeistään silloin maski yleensä laitetaan, kertoo aineopettaja Tiina Kiviluoto Vantaan Peltolan yläkoulusta lehdelle.

Oppituntien jälkeen maski otetaan kuitenkin herkästi pois. Käytävillä ja välitunneilla vietetään aikaa ilman maskeja.

Peltolan koulusta arvioidaan, että vajaa puolet käyttää maskia oppituntien ulkopuolella. Lehtikuusen koulu ei halua arvioida lehdelle maskittomien määrää vaikka myöntää heitä olevan.

Työterveyslaitos: ffp-suojainten laajaan käyttöön ei tarvetta – "Arjen käyttöön riittää kirurginen maski"

Perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu Jukka Mölsä kertoo saaneensa opettajilta useita huolestuneita viestejä, joissa kerrotaan oppilaiden maskien käytön vähäisyydestä ja luokkakohtaisuudesta.

Yläasteiden oppilaille on myös Helsingissä suositeltu maskien käyttöä viime loppusyksystä alkaen. Kuudesluokkalaisille maskisuositus annettiin muutama viikko sitten. Tarvittavat maskit jaetaan peruskouluissa oppilaille – Helsingissä on jaettu myös kankaisia kestomaskeja. Helsingin Uutiset kertoi aiemmin, että osa oppilaista ei halua käyttää "vaipalta näyttäviä" maskeja.

Miksi kasvomaskin sisällä haisee? – Näin epämiellyttävästä kärystä pääsee eroon

Maskien käytössä tunneilla voi olla myös luokkakohtaisia eroja. Peltolan koulun ysiluokkalaiset kertovat, että riisuvat maskin oppitunnin jälkeen siirtyessään toiseen luokkaan, välitunnille tai ruokalaan. Suositusta pääasiallisesti noudattavakin haluaa välillä kuoriutua maskista, tartuntaa ei pelätä.

– Maski ärsyttää, siitä tulee finnejä ja sen käyttö sotkee ripsivärin, nuoret kertovat VS:ssä syitä maskittomuudelle.

Yhdeksäsluokkalainen Dario ei juurikaan käytä maskia koulussa, koska ei usko sen hyötyihin eikä se ole pakollista. Karanteeniin joutuminen ei pelota – päinvastoin – hän opiskelisi mieluummin kotona kuin koulussa.

Hus ei suosittele, mutta muu Uusimaa joutunee vapauttamaan lasten harrastuksia pääkaupunkiseudun perässä – "Veikkaukseni on, että määrä lähtee nousuun", sanoo johtajaylilääkäri

Maskikeskustelu käy kuumana – ffp2-hengityssuojaimet maksavat jopa kolme euroa kappaleelta

THL:n kysely: Maskin käyttö on yleistynyt, mutta ei tarpeeksi – "Virusmuunnosten vuoksi kaikkien näiden toimien käyttöönotto olisi kiireellistä"

Lähes kaikki koronakuolleet Uudeltamaalta – Riskiryhmäläisten kannattaa olla erityisen varovaisia tietyillä alueilla