Kampissa varttuneet sisarukset pyörittävät yhä vanhempiensa 50-luvulla perustamaa leipomoa – yhteen asiakkaiden toiveeseen Jenni on sanonut "ei"

Palvelut: Sisarusten leipomossa tehdään pitkää päivää pienellä porukalla. Pitkät päivät ovat taanneet sen, että leipä on tullut pöytään vuosikymmeniä.

Harva pieni leipomo pysyy tänä päivä pystyssä vuodesta toiseen, kuten Torkkelinmäellä kerrostalon kivijalassa sijaitseva leipomo K.E. Avikainen.

Kauppojen paistopisteet syövät pienet yrittäjät markkinoilta, mutta Avikainen on leiponut leipää ja pullaa jo vuodesta 1955 lähtien.

– Isä perusti leipomon aikanaan Riihimäelle. Me olemme tällainen pikkuinen leipomo. Tulimme tänne Kallioon vuonna 1966. Olimme aivan natiaisia silloin, muistelee leipomoa nykyisin isoveljensä Olavin, 67, kanssa pyörittävä Jenni Avikainen, 62.

Marianne, 52, perusti gluteenittoman kahvilan Helsinkiin ja sanoo, että ravintolakentän on pian pakko herätä trendiin – "Erään pikkupojan reaktio oli ihana"

Avikaiset asuivat sisarusten lapsuusaikana Kampissa. Jenni, Olavi sekä kaksi muuta veljeä kolistelivat ratikalla keskenään jo pikkulapsina vanhempiensa työpaikalle leipomoon.

– Leikimme täällä. Meillä oli kaveritkin täällä. Silloin en vielä tiennyt, että minä tulen jatkamaan tätä, Jenni toteaa.

Jennin ollessa 17-vuotias isä avasi suunsa.

– Isä kysyi, että ettekö voisi jatkaa tätä. Voisinko minä tulla tänne ensin vaikkapa somistamaan. Minun piti mennä somistajakouluun, mutta onneksi en mennyt, koska tuli lama ja kaikki.

Kaksi vanhempaa veljeäkin työskenteli leipomossa, mutta Jenni ja Olavi jäivät työskentelemään siihen vanhempiensa ohessa.

– Tämä on ollut meidän elämä. Kyllä me olemme tällä pärjänneet, mutta töitä on saanut tehdä. Ei tämä mikään helppo työ ole, Jenni sanoo.

"Tämä on kiva aloitus päivään" – Muovikelmusämpylät vaihtuivat haudutettuihin jyväpuuroihin: aamupalakulttuuri kukoistaa nyt Kalliossa ja Punavuoressa

Työpäivät alkavat tavallisesti kello 2–3. Kaikki tehdään itse taikinasta alkaen: pullat, kakut, keksit ja Jennin tekemät ruisleivät. Päivät ovat pitkiä. Liike suljetaan viideltä. Apuna on viime vuosina ollut leipurimestari Mikki Hellsten ja myynnistä vastaava Kate Sysipolku.

– Moni on toivonut, että olisimme auki myös viikonloppuisin, mutta se olisi liian rankkaa, Jenni sanoo.

Sisarusten äiti Elvi Avikainen työskenteli leipomossa 89-vuotiaaksi ja jäi viitisen vuotta sitten eläkkeelle. Isä kuoli vuonna 1985.

Osa asiakkaista on asioinut Avikaisilla vuosikymmeniä. Vakituisia tilausasiakkaita ovat muun muassa Food Market Herkut Helsingissä ja Espoossa, Sokos sekä Hakaniemen kauppahalli.

– Eivät ihmiset muuten meillä kävisi tai tuotteita tilaisi, jos eivät pitäisi tuotteistamme, Jenni pohtii vuosikymmeniä jatkunutta suosiota.

Sitkeys on Olavin mukaan palkittu.

– Koronat ja lamat eivät ole saaneet meitä tapettua.

Joko olet maistanut? Erikan ja Emilyn pieni leipomo valmistaa koukuttavia snäcksejä Helsingissä – "Käsi kävisi koko ajan"

Leipomon ovi käy. Sisään astuu asiakas Timo Lamberg. Olavi tervehtii tuttua asiakasta.

– Olen ollut leipomon vakioasiakas 80-luvun lopusta. Täällä on hyvä palvelu ja hyvät tuotteet. En tulisi, jos en olisi tyytyväinen.

Leipomo on ollut yksi Kallion kävelyfestivaalien käyntikohde.

S-marketissa työskentelevä Janica leipoo hittituotteen käsin – "Ihmiset eivät vieläkään usko sitä"

Yli 60-vuotias leipomo

Leipää ja pullaa jo toisessa polvessa

Leipomo K.E. Avikainen perustettiin vuonna 1955.

Eino ja Elvi Avikainen perustivat leipomon ensin Riihimäelle.

Myöhemmin tilat löytyivät Konalasta.

Vuonna 1966 leipomo muutti nykyisiin tiloihinsa kerrostalon kivijalkaan Franzeninkadulle Torkkelinmäelle.

Leipomon yhteydessä toimii myös myymälä.

Yli 60-vuotiasta leipomoa pyörittävät tänä päivänä lapset Jenni ja Olavi Avikainen.

Leipomo on avoinna arkisin kello 9–17.

Viikonloppuisin se on kiinni.

Suomalais-amerikkalainen Elias, 23, perusti uudenlaisen kaupan Punavuoreen – Laskuri kertoo, montako pulloa asiakkaat ovat säästäneet

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut