Koskelan murhassa joulukuussa kuollut 16-vuotias poika kävi Käpylän peruskoulua, kertoo Ilta-Sanomat.
Koulussa tiedettiin pojan kiusaamisesta aiemmin, mutta syksyllä 2020 siitä ei enää oltu nähty viitteitä, eikä lehden mukaan tiedetty sitä, että poika oli alkanut kaveerata luonteeltaan hyvin erityyppisten kiusaajiensa kanssa.
Murhasta on nostettu syyte kolmea 16-vuotiasta helsinkiläispoikaa vastaan ja pääkäsittely alkaa käräjäoikeudessa myöhemmin tässä kuussa.
Lehden haastatteleman koulun työntekijän mukaan uhri oli hiljainen ja kiltti, ja hänen jätettyään saapumatta 7. joulukuuta kouluun, työntekijöillä heräsi heti valtava huoli. Työntekijän mukaan Käpylän peruskoulussa on käytössä Kiva koulu -malli, jonka tarkoitus on ehkäistä ja estää kiusaamista.
Laajalle Suomen kouluissa levinnyt malli ei haastatellun mukaan kuitenkaan auta vakavaan ja pitkäkestoiseen kiusaamiseen. Kiva koulu -ohjelmassa ei ole juuri rankaisutoimenpiteitä.
Verkosta löytyvän Kiva koulu -manuaalin mukaan kiusaamistapauksen selvittely mallissa pohjautuu lähinnä keskusteluihin. Kiusaamisessa mukana olleiden lasten kanssa sovitaan, että he muuttavat käyttäytymistään. Sitä seurataan nk. seurantakeskustelulla. Sekä kiusatun että kiusaajien kanssa tavataan uudelleen ja valmistetaan että kiusaaminen on loppunut. Vanhempia informoidaan, mutta ensisijaisesti kaikki kiusaamiseen liittyvät keskustelut käydään koulun aikuisten ja oppilaiden välillä.
IS:n haastatellun mukaan kaikki väkivalta, uhkailu, rahan kiristäminen ja muu vastaava pitäisi luokitella väkivallanteoksi ja tehdä yläkouluikäisten kohdalla ilmoitus poliisille. Kiva-koulu-ohjelmalle paatuneimmat kiusaajat lähinnä nauravat.
Poliisi kertoi aiemmin, että myös viranomaisten toiminta asiassa selvitetään
Käpylän koulun henkilöstöön kuuuvan mukaan Helsingin valitsema niukka tiedotuslinja herättää närää koulussa. Hänen mukaansa ei ole nykyaikaa sulkeutua tragedian edessä. Lisäksi hänen mukaansa asiasta voi tulla väärä kuva, että koulussa ei olisi tehty mitään kiusaamisen lopettamiseksi.
– Olisimme koulun työntekijöinä valmiit kertomaan myös kaikesta tuesta, jota olimme uhrille ja tekijöille antaneet. Sama pätee kiusaamiseen. Ei ole niin, että olisimme seisseet tumput suorina seuraamassa sivusta kiusaamista, hän sanoo lehdelle.