Miss Suomi Viivi Altonen, 24, ei tyydy enää vanhaan rooliin – "En halua olla mikään vaatehenkari"

Yhteiskunta: Miss Suomi Viivi Altonen haluaa uppoutua tieteen pariin ja ryhtyä parantamaan maailmaa hartiavoimin.

Miss Suomi Viivi Altonen haluaa olla nainen, joka tiedostaa maailman ongelmia. - En tahdo olla pelkkä malli ja vaatehenkari, Altonen kertoo. Antti Moilanen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Viime syyskuussa Miss Suomeksi valittu Viivi Altonen, 24, ei sovi perinteisiin kaavoihin, joihin kauneuskuningattaria usein mahdutetaan.

Kalliossa asuva neito opiskelee parhaillaan Tampereen yliopistossa sosiaalipsykologiaa, toimii lukuisissa humanitaarisissa järjestöissä – ja haluaa luoda työuraa Yhdistyneiden kansakuntien palveluksessa.

– Olen tehnyt mallin töitä jo kahdeksan vuotta. Haluan elämältä enemmän, en tahdo olla pelkkä vaatehenkari, Altonen kertoo määrätietoisesti.

Yhteiskuntatieteiden pariin Altosta on ajanut muun muassa halu parantaa naisten asemaa niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

– Minun mielestäni on erittäin mielenkiintoista opiskella sitä, kuinka ihmiset käyttäytyvät erilaisissa yhteiskunnissa. Samoin esimerkiksi rasismin ja stereotypioiden syntymistä on ollut antoisaa tutkia, Altonen toteaa.

Missi-instituutio on kautta vuosikymmenten saanut osakseen kritiikkiä. Miss Suomi -kisoja on moitittu epätasa-arvoiseksi karnevaaliksi, joka alentaa naiset pelkiksi näyttelyesineiksi.

Unelmien täyttymys olisi työ YK:ssa.

Viivi Altonen ei tähän arvosteluun yhdy.

– Ketään ei ole pakotettu lähtemään mukaan kauneuskilpailuun, vaan kaikki ovat siellä omasta halustaan, hän muistuttaa.

– Minä itse olen saanut esillä olemisesta todella voimaannuttavan olon, joten miksi en siis olisi lähtenyt mukaan.

Altonen haluaa saada huomiota siksi, että myös hänen tärkeäksi kokemansa asiat nousisivat paremmin julkisuuteen.

Yksi näistä on naisten kokema väkivalta.

– Suomi on yksi Euroopan väkivaltaisimmista maista. Naisten hakkaaminen ja kiusaaminen pitää yksinkertaisesti saada loppumaan.

Miss Suomi Viivi Altonen on kiinnostunut muuttamaan maailmaa paremmaksi. Nyt hän opiskelee yliopistossa sosiaalipsykologiaa. Nadi Hammouda

Altonen on jo tähän mennessä ehtinyt toimia monissa järjestöissä, muun muassa UN Womanissa ja Punaisessa ristissä. Hän on myös Greenpeacen kuukausilahjoittaja.

Myös puolueet ovat huomanneet Altosen kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin: tähän mennessä ainakin vihreät ja kokoomus ovat halunneet saada hänet ehdokkaaksi huhtikuisiin kuntavaaleihin.

Myöntävää vastausta ei ole tullut.

– Tällä hetkellä en koe, että olisin valmis ryhtymään päätöksentekijäksi, mutta ehkä sitten myöhemmin.

– Nyt minulle on tärkeintä kerätä tietoa siitä, miten yhteiskunta toimii.

– Aikamoinen unelmien täyttymys olisi, jos voisin aikanaan toimia YK:n palveluksessa. Silloin pääsisin todella vaikuttamaan asioihin, Altonen hehkuttaa.

Kuka?

Viivi Altonen

Valittiin viime syyskuussa Miss Suomeksi.

Opiskelee Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteitä.

Tekee humanitaarista työtä monissa järjestöissä.

24-vuotias, kotoisin Tampereelta, asuu Kalliossa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut