Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malmin asema tyhjeni kutojamummoista, näkyä todistanut Toivo: "Kun on eläkeläinen, rupeaa ymmärtämään tällaisiakin asioita"

Malmin ylikulkusillan kävelyputki on tyhjentynyt vuosia asemalla olleista kutojamummoista ja kirpputorimyyjistä.

Viime perjantaina käpyläläisen Toivo Koiviston ottama kuva kertoo karua kieltä tyhjästä käytävästä. Koivisto kulki ylikulkuputken läpi myös tämän viikon tiistaina. Myyjiä ei näkynyt silloinkaan.

– Tuntuu, että aivan kuin putkesta olisi puuttunut jotakin. Hyvin hiljaiselta ja tyhjältä näytti. Kukin voi miettiä, onko se hyvä vai huono juttu.

Koivisto on nähnyt ylikulkusillalla myyjiä monen vuoden ajan, eikä pidä varsinkaan käsitöitään kauppaavien kutojamummojen olemassaoloa huonona asiana.

– Näyttää siltä, että he ovat itse kutoneet tuotteensa ja haluavat saada hieman elantoa ja mielenvirkeyttä sekä kohtaavat samalla ihmisiä. Itsekin kun on eläkeläinen, rupeaa ymmärtämään tällaisiakin asioita.

Koivisto pohtii ikäihmisten yksinäisyyttä.

– Tuntuu aika synkältä, että ikäihmiset ovat sitten ehkä kotona yksinään. Yksinäisyys voi olla monelle todella ikävä asia.

Tyhjentyneet käytävät kertovat lähinnä siitä, että kaupungin toimet ovat purreet.

Helsingin Uutiset kertoi tammikuussa, että kaupunki aikoo häätää myyjät pois aseman molemmilta ylikulkukäytäviltä. Käytännössä kaupunki kertoi halunneensa puuttua vuosia jatkuneeseen ammattimaiseen toimintaan.

Joidenkin myyjien käytäville asetetut myyntipöydät ja vastaavat aiheuttivat kaupungin mukaan vaaratilanteita, tukkivat myös aseman poistumisreittinä toimivia käytäviä ja haittasivat paikan puhdistamista.

Kaupanteko voi kaupungin mukaan edelleen olla mahdollista liikkuvan myynnin periaatteiden mukaisesti. Samassa paikassa saa periaatteen mukaan olla korkeintaan tunnin. Lattialla ei saa olla pöytiä, tuoleja tai telineitä.

Helsingin Uutisten haastattelemat käsityönaiset toivoivat vielä tammikuussa hartaasti, että saisivat jatkaa myyntiään käytävässä. HU:n vieraillessa paikalla kenelläkään ei ollut mukanaan kiinteitä kalusteita. Myynnissä olevat tavarat olivat ikkunalaudoilla.

Lue: Malmin aseman kutojamummot aiotaan häätää – "Asiaan ei viime vuosina ole aktiivisesti puututtu"

Lue myös: Helmikuu näyttää, saavatko Malmin kutojamummot sittenkin jatkaa – Epätietoisuus kalvaa: "Itku tulee, jos tämä loppuu"