EK:n kuntaranking: Suomen vetovoimaisimmat alueet yrityksille ovat Seinäjoen, Rauman ja Salon seudut – Pääkaupunkiseudun sijoitus putosi

Suomen vetovoimaisin alue yritystoiminnalle on Seinäjoen seutukunta – jo viidettä kertaa peräkkäin. Tieto ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Kuntarankingista 2021.

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta.

Seinäjoen seudun voitto heltisi nyt aiempaa pienemmällä, vain desimaalien, erolla hopeasijansa uusineeseen Raumaan.

Kolmanneksi parhaan arvosanan saanut Salon seutu otti kovan kirin, sillä edellisessä eli vuoden 2019 rankingissa se oli vasta kuudennella sijalla. Salon nousu pudotti kärkikolmikosta Turun seudun, joka ylsi nyt sijalle neljä.

Myös Helsingin seutu putosi yhden sijan, neljännestä viidenneksi. Uudeltamaalta 25 seutukunnan rankingissa on mukana myös Raaseporin seutukunta, jonka sijoitus laski kahdessa vuodessa 20:stä 22:een.

Kärkikymmenikköön mahtuivat Seinäjoen, Rauman, Salon, Turun ja Helsingin seutukuntien lisäksi – alenevassa järjestyksessä – Jyväskylän seutukunta (vuoden 2019 sijoitus 5.), Kokkolan seutukunta (10.), Tampereen seutukunta (8.), Joensuun seutukunta (9.) ja Vaasan seutukunta (7.).

Erityisesti pitkän linjan yrittäjät kokivat jäävänsä yrityspalveluiden väliinputoajiksi.

Johtava asiantuntija Jari Huovinen, EK

Rankingissa tulostaan paransivat eniten Kajaanin seutu (sijalta 24 sijalle 19) ja Ylä-Savon seutu (sijalta 16 sijalle 12).

Koronavuosi näkyi EK:n mukaan tuloksissa yritysten kasvaneena kriittisyytenä.

– Voimakkain tyytymättömyys kohdistui julkisen sektorin ja yritysten väliseen työnjakoon palvelutuotannossa. Erityisesti pitkän linjan yrittäjät kokivat jäävänsä yrityspalveluiden väliinputoajiksi, jos kunnat panostavat liian yksipuolisesti joko käynnistysvaiheen yrityksiin tai suuryrityksiin. Myös osaajapula on yleistä, tiivistää tuloksia EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen tiedotteessa.

Kritiikistä huolimatta enemmistö yrityksistä antoi kyselyssä myönteisen arvion paikallisesta elinkeinopolitiikasta, sijaintipaikan sopivuudesta ja yleisestä yritysilmapiiristä.

Pienemmillä paikkakunnilla ja kehyskunnissa yrittäjät arvioiva kuntapäättäjiä keskimäärin suopeammin kuin isommissa keskuskaupungeissa.

EK:n aluetoiminnasta ja yrittäjyydestä vastaava pk-johtaja Petri Vuorio vetoaa keväällä valittavia uusia kuntapäättäjiä huolehtimaan pienyrittäjien ja työnantajien toimintaedellytyksistä.

– Suomen kunnat nousevat koronakriisistä vain yhdessä alueen yritysten kanssa. Huolehditaan, että firmat pääsevät tasapuolisilla pelisäännöillä tuottamaan paikallisia palveluita. Varmistetaan, että yrityspalveluita tarjotaan myös työllisyyttä kannatteleville yrityksille. Parannetaan kuntien yhteistyöasennetta yrityksiin päin.

Tutkimus

Kyselyssä yli 2 000 vastaajaa

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta.

Vetovoimaisuutta selvitettiin yrityksille suunnatulla kyselyllä sekä aluekohtaisilla kuntatalous- ja yrittäjyystilastoilla Vertailussa oli mukana 25 seutukuntaa, joilta yrityskyselyssä saatiin eniten vastauksia ja vertailutietoa.

Alueen sijoitukseen vaikuttivat yritysten arvioissa erityisesti seuraavat tekijät: kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys (esim. kaavoituksen sujuvuus, yritysvaikutusten huomiointi päätöksissä), oman alueen julkiset yrityspalvelut (neuvonta, rahoitus, toimitilat) sekä osallistumismahdollisuus palveluiden tuottamiseen (kil-pailu kuntayhtiöiden kanssa, julkiset hankinnat).

Kuntaranking-kyselyyn vastasi joulu-tammikuussa yhteensä 2 117 yritysjohtajaa eri puolilta Suomea. Vastaajat edustavat suomalaisia työnantajayrityksiä, joita maassamme on noin 85 000. Tutkimuksessa käytettiin vuoden 2020 aluejakoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut